Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Лалева: Планът за застрояване на Карадере продължава

Решение на парламента предизвика гнева на еколозите и предизвика протести на противниците на застрояването на местността Карадере край Варна
Снимка: БГНЕС

"Въпреки хилядите отрицателни становища планът за застрояване на Карадере продължава“, каза в „Хоризонт до обед“  Мария Лалева от организацията - "Да спасим Карадере".

„Искаме среща с представители на МРРБ, заявили сме го от седмици. Инициативата „Да спасим Карадере“ е редно да бъде обсъден и с неправителствените организации като нас и да се предприемат по-съществени мерки по случая. Защото в момента ни се представя концепцията на община Бяла за общия устройствен план, която предвижда застрояване реално на Карадере“, припомни отново Лалева.

От организацията считат, че този ОУП стъпва върху т.нар. ПУП Бяла – Север, който урбанизира територията:

„По този въпрос регионалното министерство може да предприеме реални действия“, каза още еколожката.

"Крайно време е държавата ни да преприеме мерки за възстановяване на законността, тук имаме една девствена природа, която може да стъпи на една нормална и законова основа. Териториите на Карадере са земеделски и горски земи, които сега са урбанизирани. Тези земи са нанесени в кадастъра така, че те са всъщност урбанизирани. Това е порок, там има фактическа грешка, която трябва бъде поправена. Защото има изтекла промяна на предназначението на земеделските земи, няма започнато строителство и цялото това нещо трябва да бъде отново отразено в кадастъра. Чак тогава проектантът, който прави съответния проект, да стъпи на база на новото нанасяне в кадастъра", смята Лалева.

"Това обаче е един много дълъг процес и може да бъде иницирано от държавните институции, каза още тя.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на Дунав

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав , както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Огромни есетри,..

публикувано на 26.07.21 в 20:24
Димитър Петров

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ . Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои..

публикувано на 26.07.21 в 15:50

Проф. Цветан Златанов: Има гори, за които е критично важно по-скоро да се запазят като стари

Изпълнителната агенция по горите и WWF - Световният фонд на дивата природа - България ще направят  обход на стари гори на територията на Държавно горско стопанство – София на Витоша . „Целта е да се покаже на обществото това, което е свършено като позитив, да се наблегне на важността на горите във фаза на старост . Витоша е подходяща, защото е..

публикувано на 20.07.21 в 09:25

Извън корубата: пътят на костенурките към спасението от хората

Как да се погрижим за костенурка, изпаднала в беда? Защо не бива да отделяме костенурките от естествената им среда и защо е важно да уважаваме правото им да живеят така, както природата е решила още преди двеста милиона години? „Изотопия” потърси отговорите на тези и много други въпроси, свързани с едни от най-удивителните и древни..

публикувано на 17.07.21 в 15:03

Ще има ли туристи през лятото в Банско, Боровец, Пампорово

Раздвижване при търсенето на планински ваканции отчитат от трите най-големи курорта у нас Боровец, Банско и Пампорово. Надеждите и очакванията са повече български туристи да ги посетят в сравнение с миналото лято. Раздвижване има и при организираните групи от чужбина въпреки, че броят им е далеч по-малък от този преди пандемията от..

публикувано на 16.07.21 в 16:00

50-годишните се отдават все по-често на приключенски туризъм

Приключенският туризъм се възстановява с много по-бързи темпове в сравнение с масовия туризъм, прогнозира доклад на Световната организация за приключенски туризъм. През последното десетилетие се наблюдава бързо развитие и засилване на интереса към туризма, свързан с преживяванията. „Време сред природните красоти, физическа активност и..

обновено на 06.07.21 в 12:50
Томас Вайц по време на посещението му в България

Евродепутатът Томас Вайц: Парите чакат българското правителство

През фондовете за възстановяване големите държави застават на една линия с малките, заяви в интервю за БНР  австрийският евродепутат Томас Вайц, съпредседател на европейските „Зелени“, който посети страната ни. „Трябва  да сме сигурни, че тези пари се използват в полза на гражданите, а не единствено от големите бизнеси или от олигарсите . Тези..

публикувано на 06.07.21 в 10:19