Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект Константин Пеев: Подготовката на студентите по архитектура трябва да се повиши

Инженер Антони Чипев: Инженерите проектанти трябва да отговорят на изискванията за регулираната професия

| обновено на 29.06.21 в 11:53
Снимка: Георги Нейков, БНР

„Последните 10-15 години качеството на подготовката на студентите по архитектура става все по-ниско. Не зная на какво се дължи, но бъдещите проектанти не могат да определят мащаба на един чертеж, ако не го проверят през компютъра“, коментира в „Хоризонт до обед“ арх. Константин Пеев, заместник - председател на Камарата на архитектите във връзка с предложените от КАБ нормативни промени за повишаване на качеството на архитектурното и инженерно образование.

„По мое време се канеха на лекциите изявени специалисти в практиката, които да преподават по определени курсови проекти за по-сериозни обществени или жилищни сгради, или градоустройствени проекти. Това не са щатни преподаватели, но те са с голям практически опит. И сега я има тази практика, но не е толкова добре застъпена."

След промените 90-те години у нас се закриха големите проектантски организации, а там се получаваше едно вътрешно обучение на младите специалист, посочи архитект Пеев и допълни:

„Ние държим хората, които ще се занимават с инвестиционния процес, независимо какъв проектант ще бъде, да си разбират от работата и да я вършат добре и качествено. А вече се прави така в университетите, че всеки студент да завърши, заради субсидията, която върви с него. А би трябвало да се дава субсидия за този студент, който започне работа като млад специалист.  Другото е да се осигурят стажове по време на обучението по специалността. За нас като организация е важно и да бъдем допускани до участие в оценяването на дипломните и курсовите проекти", заяви още специалистът. 

БГНЕС

По думите на арх. Пеев е добре и учебните планове да се съгласуват с браншовите камари, защото новостите идват бързо, а това не заляга по време на обучението. Самото обучение също трябва да се промени - да се работи по екипи в самия процес на обучение, както е в другите развити държави - за да се научиш да се координираш по различи теми, поясни архитект Пеев.

„Ние държим хората, които ще се занимават с инвестиционния процес, независимо какъв проектант ще бъде, да си разбират от работата и да я вършат добре и качествено. А вече се прави така в университетите, че всеки студент да завърши, заради субсидията, която върви с него. А би трябвало да се дава субсидия за този студент, който започне работа“.

„Трябва да се засили практическата част в обучението и на инженерите“, коментира темата пред БНР инж. Антони Чипев, главен секретар на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

„Има случаи на завършил бакалавър в хуманитарни специалности, след това да правят магистратура в инженерните специалности и кандидатстват за правоспособност пред КИИП. Понякога дори са различни области на науката.

В тези случаи законът казва, че инженерите с магистърска степен притежават ограничена проектантска правоспособност. А ние като Камара проверяваме дали са налице тези условия.

През 2016 година Наредбата за регулираната професия "Инженер в инвестиционното проектиране" даде възможност на магистрите инженери, с бакалавър по друга специалност,  да водят дела срещу Камарата, защото не сме ги допуснали да работят по тази специалност, ако не са изравнили обучението си още в бакалавърската степен с това на инженерите. Университетите не би трябвало да допуска това, защото на пазара се появяват неподготвени инженери", разясни инж. Чипев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27
доц. Михаил Иванов

Михаил Иванов: Общностните механизми в ДПС са силата на Доган

Общностните механизми в ДПС са базата, върху която Ахмед Доган е стъпил. В това е неговата сила - тази общностна солидарност и вътрешна сплотеност. Това каза пред БНР доц. Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Жельо Желев (1990 - 1997 г.), като добави, че Делян Пеевски не може да припознае този механизъм, тъй като при него..

публикувано на 09.07.24 в 14:34
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Управлението на водите у нас = разпад на държавността

Управлението на водите в България е еманация на разпадането на държавността . Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той нарече управлението на водите "ужасяващо". " Интереси на връзкари на властта се удовлетворяват за сметка на цялото население ", смята Куманов. България бави плановете за речните..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

Лидерите на държавите от НАТО се събират във Вашингтон

Лидерите на страните членки от НАТО се срещат във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  В срещата ще вземат участие лидерите на 32-те държави членки от Европа и Северна Америка. България е представена от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. В..

публикувано на 09.07.24 в 05:28
Величка Микова

България е с една от най-дългите работни седмици в ЕС, причината - ниските доходи

България е една от страните в Европейския съюз с най-дългата работна седмица - 39 часа, при средно малко над 36 часа за съюза . Това показват най-новите данни на Евростат. Преди нас в класацията по този показател са само Гърция с почти 40 часа, както и Румъния и Полша - с по над 39 часа. На другия полюс е Нидерландия - с малко над 32 часа..

публикувано на 08.07.24 в 10:23
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22