Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Minelli пред БНР: Създавам музиката, както я разбирам

Румънската сензация вярва, че фокус върху работата + трудолюбие = успех

Minelli на гости в „Хоризонт“
Снимка: Лозина Владимирова

"Обичам да правя музика. Имам големи мечти. Не можеш да продължаваш без тях. Опитвам се да правя музика, както я виждам, усещам и харесвам. Пречупвам я през моя мироглед. Сама пиша песните си. Ако някаква история се появи в съзнанието ми, представям я чрез музиката си. Не мога да кажа, че съм човек, който планира – искам да свърша това, това и това и да се окажа на билборд. Искам да бъда там, но не на всяка цена. Уважавам магията, наречена музика. Правя я така, както я разбирам". 

Това сподели пред БНР румънската сензация Minelli. 

Русия, Молдова, Финландия, Армения, Беларус, България... Това са само част от страните, където песента ѝ Rampampam се изкачва към върховете на музикалните класации. 

Истинското име на музикалната звезда от северната ни съседка е Луиза Йонела Лука. Наскоро тя посети и България, за да представи актуалния си хит. Преди Rampampam Minelli прави хитовете "Илюзия", "Носталгия", "Мариола". 

За първи път си в България, какви са първите ти впечатления? 

Чувствам се като у дома си. Мисля, че нашите народи много си приличат.  

Какво се случи с теб в това лудо време на пандемия?

Знам, че много хора ще кажат, че е било трудно време. За мен обаче се оказа чудесно, моля, не ме съдете. Отдадох повече време на семейството си. Концентрирах се върху правенето на музика. Не беше толкова зле за мен. 

И Rampampam се появи по това време. 

Rampampam се появи в една от сесиите, в които правехме музика. Аз и продуцентът Вики Ред направихме тази омагьосваща песен, ако мога да я нарека така. 

За какво става въпрос в песента?

Това е песен за любов. Когато започнах да я пиша, първо дойде основният рефрен с рам-пам-пам. Казах си, че може би трябва да го свържа с откъса от песента, в който пея „Ти ме нарани много, стреля право в целта, като рам-пам-пам е звукът от куршумите, пронизали сърцето ми“. Главната героиня пита „Защо ме нарани така“. 

Това е и песен за отмъщение. 

Да, във видеото към песента става въпрос за отмъщение. Не правете това вкъщи. Опитахме се да предадем усещането на песента по метафоричен начин.

Какъв беше процесът по написването на песента?

Отидох в студиото и продуцентът Вики Ред ми каза – ела да чуеш една моя музикална идея. Ако и на теб ти хрумне нещо, ще го реализираме заедно. Съгласих се, като си казах, че ако до десет минути нямаме нещо велико, ще продължим към друга мелодия. Вики Ред пусна частта от песента, слушах около пет минути и ми хрумна рефрена рам-пам-пам. След това и целият припев. Много ми хареса и продължихме да работим по песента.

Minelli в студиото на „Хоризонт“; снимка: Лозина Владимирова
"Всичко може да ме вдъхнови – дори и времето. Дъждовното време в България може да ме накара да напиша балада, например. Мога да намеря вдъхновение в много неща", сподели Minelli в предаването "Нощен Хоризонт". Тя сама пише текстовете на песните си. Водещо в процеса е вдъхновението. 

"Когато не съм вдъхновена, опитвам да намеря думи или някакво настроение. Например, слушам различни любовни истории от приятели или от филми". 

Minelli пише песни и за други артисти. Признава, че е отговорност да пишеш за някой друг

"Трябва да разбереш малко повече за артиста. Повече напрежение усещам обаче, когато пиша за себе си. Не знам защо толкова много се напрягам. Честно казано обаче, ако се напрегна и създавам песни като Rampampam, всичко е наред. Ще продължавам да го правя". 

Един от изпълнителите, с които Minelli е работила е друга голяма звезда на Румъния - Inna. 

"Мисля, че тя работи много. Ако искаме да сме успешни, трябва да правим точно това. Показваше ми го всеки път. Ако си фокусиран и трудолюбив, ще стигнеш до успеха". 

Кои са артистите, които те вдъхновяваха в началото и до днес? 

Слушах много Франк Синатра – харесвам този артист. Той е много спокоен и има онова обрано самочувствие, което харесвам. Арета Франклин, Бруно Марс, Ан Мари, Стиви Уондър, Джон Леджънд. Много са артистите, от които все още се уча. 

Кога страстта за музиката те откри? Кога започна всичко? 

Когато бях малка, пеех пред огледалото с импровизиран микрофон. По-сериозно започнах да се занимавам, когато станах на 11 и направих банда с братовчедка си. Пеехме всеки ден. След това станах част от момичешка група. После пък се концентрирах повече в Minelli, върху себе си.

Как да бъдеш в момичешка група те развива като артист, може би и като човек? 

Мисля, че това е перфектният проект, от който можеш да си част в тийнейджърските си години. Бях на 16. Имаше своите плюсове и минуси. След като излязох от групата, беше малко объркващо за мен да намеря пътя си. Беше трудно да намеря своето място в музикалната индустрия. Когато си в момичешка група, ти не си 100 процента себе си. Ние сме четири, всяка от нас има своето място. Мисля, че това беше перфектният проект за подобна възраст.

А как се появи името Minelli?

В тази група ме наричаха Лиса. Мисля, че това беше много обикновено. Започнах да си играя с името -  казах си Лиса, може да стане Лайза, като Лайза Минели… Стигнахме до това и казах, стоп – това е отговорът. 

Имаш някои други големи хитове в България, освен Rampampam, кои са най-любимите ти от твоите песни?

Трудно е да избереш, когато сам пишеш музиката си. Може би обаче много харесвам песента ми на румънски "Хаос", също и "Мариола". "Илюзия" носи много интересно настроение. Естествено, Rampampam. 

Харесвам много "Илюзия". Мисля, че в нея има много дълбоко послание за илюзиите, които градим около даден човек.

Мисля, че в тази песен има нещо специално. Направих я заедно със Сикотой. 

Спомена, че се вдъхновяваш и от любовните истории на хората. Коя е най-интересната любовна история, от която си била вдъхновявана?

Може би в "Илюзия" си спомних как толкова много хора са ми разказвали: "Мислех, че този мъж или тази жена са едно, те обаче се оказаха съвсем друг човек". Това е един от най-популярните обрати в една любовна история. 

Къде намираш вдъхновение най-много в момента?

В момента търся думи. Отивам в интернет и търся интересни примери от тях. Например "дискотека" – заглавие на моя песен. Харесва ми как звучи думата. След това създавам парти песен от думата. Опитвам да пиша за любов, защото е най-красивото нещо в света. Търся и специфични изрази на различни езици – испански, френски, португалски. 

Rampampam има и френска версия? Защо избра френския? 

Искаха да направим такава версия с припев на френски. Но е много красив припев. Всички ме питат – кога ще има припев на испански, а на руски? О, трудно е. Може би ще направим версия и на испански, защото познавам езика. 

Как музикалният бизнес те разви като личност и музикант?

Мисля, че музикалният бизнес ме направи много силен човек. Когато имах сигурността на момичешката група, бях малко уплашена и без самочувствие. Работейки още, още и още, без да се отказвам, станах по-самоуверена. Сега знам какъв артист искам да бъда. Каква музика искам да създавам. Знам, какво трябва да направя. 

Срещайки се с толкова много хора в социалните мрежи, какво научи за хората? 

Понякога е трудно да бъдеш обграден от толкова много личности. Това обаче е част от играта. Трябва да можеш да се справяш и с тази ситуация. Мисля обаче, че е много красиво да имаш толкова хора около себе си. 

Какво искаш хората да запомнят за музиката ти?

Преди малко получих едно съобщение – "музиката ти ми дава толкова много енергия". Обичам да получавам подобни съобщения като "музиката ти ме вдъхновява", "дава ми сила". Ето така искам да ме запомнят. Когато песента докосне сърцето ти и те накара да си щастлив, ето това е най-важното. 

Значи искаш да правиш хората щастливи?

Щастливи, да. Да се припознават в песните ми. 

Minelli и водещият Иван Русланов; снимка: Лозина Владимирова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Лушнарев

Народният певец Георги Лушнарев: Народната музика е смисъла на моя живот

"Повече от 50 години се лутам от бряг до бряг, в бистри и мътни води, но не се отказвам от моето страдание. Каквито и времена да настъпят аз ще обичам народната музика - смисълът на моя живот. Когато погледна изминатия път с благодарствено сърце трябва да кажа, че народната музика ме научи да бъда почтен, точен и мъдър в живота “, каза за..

публикувано на 24.10.21 в 10:58

Александър Секулов: Ежедневно имаме нужда от поезия

"Всички имат ежедневна, дълбока и неосъзната необходимост  да се връщат към огромни понятия като "отечество", към достойнството ни като народ . Това не са маркови неща, но хората имат нужда всеки ден да размишляват върху това, имат нужда от поезия".  Юлиян Вергов: "Народът на Вазов" не е спектакъл за Вазов, а за целия български народ Това..

публикувано на 22.10.21 в 16:54
Хайри Хамдан

Новата книга на Хайри Хамдан е стихосбирката "Аз, бедуинът"

" Писателите, поетите, музикантите, художниците са съвестта на обществото . Те успяват да гледат зад видимото, да преценят какъв принос могат да дадат на това общество, каква надежда, спасение, защото и този вирус ще мине, но предизвикателствата са сериозни", каза за БНР Хайри Хамдан, писател, автор на няколко книги, преводач. Най-новата му книга –..

публикувано на 21.10.21 в 16:55

Георги Господинов: Безчувствеността и бездарието са част от националната ни катастрофа

" Усещането за общност ни различава от италианците . Италия е една страна, връщаща се към живота след Covid-19, след като е преминала през ужаса. И там знаят, че са постигнали всичко заедно. Панаирът на книгата в Торино отчете небивало посещение".  Това сподели пред БНР Георги Господинов, който преди броени дни спечели най-престижната италианска..

публикувано на 21.10.21 в 16:28
Веселина Седларска

Веселина Седларска: Гладните сърца търсят любов

Весели и тъжни разкази изпълват новата книга на Веселина Седларска „Гладни сърца“ . Историите са истински, случили се с реални хора, с „истински, гладуващи сърца, търсещи смисъл, топлина и завършеност“. А вдъхновител за книгата е един разговор в болнична стая. Авторът вплита в своите разкази тънките, пъстри нишки на смисъла, за който..

публикувано на 21.10.21 в 15:22
Лео Кадели

Лео Кадели: Искам доброто да не спира да съществува

"Чрез платформата „Приятели, помагайте“ вече сме помогнали на близо 9 хиляди семейства с различни неща - ремонти, сметки, инвалидни колички, хранителни продукти, като сме направили над 300 ремонта", каза пред БНР в Деня на благотворителността Лео Кадели , който е номиниран за Будител на годината. . Неговата номинация идва заради..

публикувано на 19.10.21 в 11:51
Михалис Гарудис

На 81-годишна възраст си отиде художникът Михалис Гарудис

На 81-годишна възраст си отиде художникът Михалис Гарудис. За това съобщи Гергана Борисова от галерия „Арте“. Михалис Гарудис е име в изкуството – артист и колоритна личност, която през годините създаде „стила Михалис Гарудис“ – изкуство, което се вписа в българската художествена сцена. Гарудис е гръцки и български художник, роден в 1940 година в..

публикувано на 18.10.21 в 18:22