Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банатската общност у нас самофинансира дейността си

Ансамбъл „Фалмис“
Снимка: falmis.org

Банатските българи са малка общност, която се появява, след като католици от Северна България напускат българските земи след погрома на Чипровското въстание през 1688 година.

„В момента банатски българи живеят в Румъния, те са около 9 хиляди, в Сърбия около 3 хиляди и в България около 3-4 хиляди", каза за БНР Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи у нас "Фалмис".

По думите ѝ единственият шанс да оцелее общността при такива условия е да се държи стабилно за всеки един свой член, което допринася със своите качества, умения и труд за просперитета на организацията.

"Според мен точно този исторически път, който извървява общността, предопределя визията и хъса, с който в момента банатските българи се борят да запазят това, което са оставили техните предци и да го продължат в бъдеще", допълни Светлана Караджова.

Религията играе водеща роля за запазването на общността на банатските българи, подчерта директорът на 107 основно училище "Хан Крум" в София Данко Калапиш:

"Банатската общност се отличава със своята религия. Религията на банатските българи е католицизма, за разлика от официалната религия в България, която е източноправославна. Именно благодарение на религията в столетията нашата общност успява да се запази".

Мобилизирани от идеята да се запази общността и популяризирането ѝ, на 25 август 2016 година група от 10 ентусиасти, произхождащи от село Бърдарски геран, се събират в София и поставят основите на ансамбъл „Фалмис“.

"Първо с идеята да танцуваме само банатски български танци, страшно бързо напреднахме и се развихме, тъй като много хора искаха да участват и рязко бройката ни нарасна значително, сформирахме и детска група към танцовия състав и започнахме да се наричаме ансамбъл, тъй като имахме и музиканти, и певци, и деца, и танцьори. Много наситена програма за всички тези почти пет години“, допълни Светлана Караджова.

Банатската общност, дружеството и ансамбъла не получават държавни помощи, а самофинансират дейността си:

"Основeн проблем не само за ансамбъл „Фалмис“, а за всички по-малки ансамбли в страната, които не са държавни, е липсата на целево финансиране и липсата на политика за финансиране, липсата на пространства за репетиции, защото това е най-големият препъни камък за всеки един ансамбъл и тук е момента да се спомене ролята на Католическата църква, която предоставя зали за танци, точно на ансамбъл "Фалмис". Това е най-големият проблем, което не е за подценяване", допълни Данко Калапиш.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Цеков

Б.Цеков: Резолюциите на Европейския парламент нямат задължителен характер

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казаха през седмицата членове на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представители на Общността. Резолюцията е приета  с 387 гласа „за“, 161 против и 123-ма, които са се..

публикувано на 17.09.21 в 19:06
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Проектът на Асен Василев и Кирил Петков ще прескочи бариерата

"Ние имаме нов проект, който се реализира по спешност. Той може да е подготвен и малко по-рано. Ако направим сравнение между новия проект и „Има такъв народ“, то „Има такъв народ" тръгна от много по-силни изходни позиции. Силно присъствие в българското и медийното политическо пространство и популярно шоу, докато новият проект тръгва малко..

публикувано на 17.09.21 в 16:17
Иван Бакалов

Бакалов: За Асен Василев и Кирил Петков не е добре да се присъединяват към ДБ

"Видяхме, че традиционните партии са изгубили доверие като ГЕРБ, БСП слизат надолу. Новите партии не бяха в състояние да излъчат правителство поради някакви вражди, които аз не мога да преценя доколко са разумни. Така че при тази ситуация отиваме за трети път на избори заради партии, които са неспособни да съставят правителство, не искат да..

публикувано на 17.09.21 в 14:32
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Проектът на Василев - Петков трябва да използва регистрирани партии

„Ние от доста седмица насам, откакто се обсъжда този проект, сме заявили, че за нас вратата е отворена, каза за БНР Борислав Сандов, народен представител в 46-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България”, във връзка с новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. Петков: Влизаме..

публикувано на 17.09.21 в 13:25
Мария Спирова

Възможна е по-голяма активност сред българите в чужбина на изборите

Според хронограмата на Централната избирателна комисия всички кандидати за президент вицепрезидент, както  и за народни представители трябва да са регистрирани до 12 октомври. На 14 ноември избираме депутати и президент и вицепрезидент. „ Наистина ни трябва мъдрост, за да има смисъл от тези избори “, каза за БНР Мария Спирова, която живее..

публикувано на 17.09.21 в 10:35

Ремонтират с европейски средства художествената галерия в Ямбол

Предстои цялостен ремонт на сградите на художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол. Реконструкцията ще се осъществи изцяло с европейски средства. За ремонта на сградите Община Ямбол вече е подписала договор за получаването на безвъзмездна финансова помощ от близо 4 млн. и 300 хиляди лева по оперативна програма "Региони в растеж", потвърди директорът..

публикувано на 17.09.21 в 03:33

Кипър - начело в класация по усвояване на европейски средства

Кипър заема водеща позиция в Евросъюза по използване на европейските средства от кохезионните фондове за политиките за сближаване.   Кипър е на първо място сред страните-членки по усвояване на средствата от Европейския социален фонд, доближавайки 100%, и на второ място по привличане на ресурс от Европейския фонд за регионално развитие, с почти 85%...

публикувано на 17.09.21 в 02:30