Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново обществено допитване на 4-ти юли в 4 села край Обзор

Разногласията за оставането или отделянето от община Несебър продължават

Снимка: Даниела Костадинова

На 4-и юли ще се проведе обществено допитване в 4 села край Обзор. Местните жители ще отговарят на въпроса “Подкрепяте ли предложението селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“.

Инициативата е в отговор на проведения на 28-и февруари местен референдум, на който 73 на 100 от жителите на Обзор и още 6 села гласуваха за отделянето им от морската община. Предстоящото обществено допитване придоби популярност като контрареферендум. В него право на глас имат 226 местни жители.  

След провеждането на референдума на 28-и февруари за отделянето на Обзор и още 6 села в самостоятелна община се стигна и до инициирането на контрареферендум. Само този факт е достатъчно красноречив за сложните взаимоотношения, сблъсъците и  противопоставянето, което роди от инициативата.

Два комитета отново са регистрирани в община Несебър. Първият е инициативният комитет за провеждането на контрареферендума, а вторият е срещу идеята и инициативата. По случая има и внесени и две жалби във Върховния административен съд.

Едната е на областния управител на Бургас Мария Нейкова, която определя контрареферендума като незаконосъобразен с мотив, че не може да се гласува за оставането на 4-те села в границата на община Несебър при положение, че към момента те не са отделени от нея.

Другата жалба е срещу действията на съда, че не се е произнесъл бързо и своевременно относно законността на контрареферендума.

nesebar.co


С какви аргументи жителите на село Баня поискаха провеждането му обясни в "Хоризонт до обед" Росица Ракова, председател на инициативния комитет подготвил и внесъл предложението, с което Общинския съвет на Несебър определи 4-и юли като дата за новото обществено допитване.

"Подписката за иницииране на референдума е подвеждаща, а хората са манипулирани, това е политическо решение и в основата му седят корпоративни интереси", посочи Ракова.

"Контрареферендумът е незаконен, категорични са пък от инициативния комитет, който се обяви срещу провеждането му", посочи пред БНР Петя Златева от Паницово, това е едно от селата , чиито жители ще гласуват в недела на 4-и юли.

"Няма право да се провежда контрареферендум по рано от две години, от предишния. Освен това досега несебърската община не е направила нищо за нашите села, затова ние искаме промяна", каза Златева в "Хоризонт до обед".

Една жалба вече има постъпила в Общинската избирателна комисия за незаконосъобразни назначения на членове на секционната комисиа в Баня. Според обобщените данни 226 са жителите, които имат право на глас в 4-те села Баня, Паницово, Козница и Емона, обясни председатеят на ОИК Силвия Димитрова

Да припомним, че Министерският съвет един месец след провеждането на референдума за отделянето на Обзор от община Несебър, взе решение за обособяването на нова административна единица. Процедурата обаче беше спряна от президента Румен Радев с мотив, че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление и отказа да издаде указ за създаването на нова община. И така споровете и противопоставянето продължават . Те превърнаха темата в изключително чувствителна за хората от района.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15