Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново обществено допитване на 4-ти юли в 4 села край Обзор

Разногласията за оставането или отделянето от община Несебър продължават

Снимка: Даниела Костадинова

На 4-и юли ще се проведе обществено допитване в 4 села край Обзор. Местните жители ще отговарят на въпроса “Подкрепяте ли предложението селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“.

Инициативата е в отговор на проведения на 28-и февруари местен референдум, на който 73 на 100 от жителите на Обзор и още 6 села гласуваха за отделянето им от морската община. Предстоящото обществено допитване придоби популярност като контрареферендум. В него право на глас имат 226 местни жители.  

След провеждането на референдума на 28-и февруари за отделянето на Обзор и още 6 села в самостоятелна община се стигна и до инициирането на контрареферендум. Само този факт е достатъчно красноречив за сложните взаимоотношения, сблъсъците и  противопоставянето, което роди от инициативата.

Два комитета отново са регистрирани в община Несебър. Първият е инициативният комитет за провеждането на контрареферендума, а вторият е срещу идеята и инициативата. По случая има и внесени и две жалби във Върховния административен съд.

Едната е на областния управител на Бургас Мария Нейкова, която определя контрареферендума като незаконосъобразен с мотив, че не може да се гласува за оставането на 4-те села в границата на община Несебър при положение, че към момента те не са отделени от нея.

Другата жалба е срещу действията на съда, че не се е произнесъл бързо и своевременно относно законността на контрареферендума.

nesebar.co


С какви аргументи жителите на село Баня поискаха провеждането му обясни в "Хоризонт до обед" Росица Ракова, председател на инициативния комитет подготвил и внесъл предложението, с което Общинския съвет на Несебър определи 4-и юли като дата за новото обществено допитване.

"Подписката за иницииране на референдума е подвеждаща, а хората са манипулирани, това е политическо решение и в основата му седят корпоративни интереси", посочи Ракова.

"Контрареферендумът е незаконен, категорични са пък от инициативния комитет, който се обяви срещу провеждането му", посочи пред БНР Петя Златева от Паницово, това е едно от селата , чиито жители ще гласуват в недела на 4-и юли.

"Няма право да се провежда контрареферендум по рано от две години, от предишния. Освен това досега несебърската община не е направила нищо за нашите села, затова ние искаме промяна", каза Златева в "Хоризонт до обед".

Една жалба вече има постъпила в Общинската избирателна комисия за незаконосъобразни назначения на членове на секционната комисиа в Баня. Според обобщените данни 226 са жителите, които имат право на глас в 4-те села Баня, Паницово, Козница и Емона, обясни председатеят на ОИК Силвия Димитрова

Да припомним, че Министерският съвет един месец след провеждането на референдума за отделянето на Обзор от община Несебър, взе решение за обособяването на нова административна единица. Процедурата обаче беше спряна от президента Румен Радев с мотив, че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление и отказа да издаде указ за създаването на нова община. И така споровете и противопоставянето продължават . Те превърнаха темата в изключително чувствителна за хората от района.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09
 Емил Спахийски

Емил Спахийски: Бюрокрацията в ЕС наложи пандемични практики държавите да са рекламодатели в медиите

"Това, което мога да кажа, че освен подобряване на съдържанието на изданията, предстои те да стъпят много силно в дигиталната сфера, но и 100 процента е сигурно, че няма политическа цензура в тези вестници ", каза в "Преди всички" новият главен редактор на вестниците Монитор и Телеграф Емил Спахийски . "Логиката на един вестник е да има..

публикувано на 20.10.21 в 10:42
Д-р Кристофър Неринг

Д-р Кристофър Неринг: В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите

" В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите и от друга страна в развитите демокрации медиите се опитват да контролират държавата, включително и тайните служби. Виждаме конфронтация между двете институции. Големият проблем идва често от това, че тайните служби под прикритие тайно се опитват да вербуват, да..

публикувано на 19.10.21 в 17:19