Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Детският хор на България" ще събере на една сцена над 400 деца

Снимка: ndk.bg

„Детският хор на България“ е мащабен проект на Българския хоров съюз, насочен към възможно най-широка аудитория. На 3 юли, събота, от 19 часа на сцената в зала 1 на НДК ще пеят повече от 400 деца, обединени в 10 елитни състава:

Хор „Бодра песен“ – Шумен с диригент Деница Узунова, Хор „Бодра смяна“ – София с диригент Александър Кочков, Хор „Детска китка“ – Пловдив с диригент Яна Делирадева и Главен художествен ръководител Златина Делирадева, Детският филхармоничен хор при Софийската филхармония с диригент Славил Димитров, Хор „Дунавски вълни“ – Русе с диригент Весела Тодорова, Младежката хорова капела при НМУ „Любомир Пипков“ – София с диригент Славил Димитров, Вокална група „Морски песъчинки“ – Бургас с диригент Милена Добрева, Хор „Орфей“ – Хасково с диригент Елена Шопова, Хор „Свети Георги Победоносец“ – Русе с диригент Мина Влайкова, Хорова школа – Свиленград с диригент Кирил Търпов.

Всички хорове ще изпеят заедно 10 песни и два химна – на Кирил и Методий, и на Република България, но всеки един от хоровете ще се представи и със самостоятелна песен.Оркестърът - домакин на събитието, ще бъде Младежката филхармония „София“ при Националното  музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Специални гости на концерта ще бъдат Еделина Кънева, Орлин Горанов, Мила Михова и Михаил Михайлов. 

Славил ДимитровМаестро Славил Димитров разказа за проекта в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" по телефона от Шумен, където беше по покана на Симфониета - Шумен за честването на 90-годишнината от рождението на изтъкнатата хорова диригентка и педагог проф. Венета Вичева. В събитието на 29 юни участваха и наследници на фамилията - Александър и Виктор Вичеви.

В неделя пък диригентът ще ръководи концерт от поредицата "Рамо до рамо" в който до музиканти от Софийската филхармония на сцената на зала "България" ще свирят деца от ромския квартал на Сливен, възпитаници на успешната инициатива на Георги Калайджиев "Музиката вместо улицата".

Чуйте интервюто със Славил Димитров в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Детски симфоничен оркестър - Сливен и камерен оркестър

"Рамо до рамо": Софийската филхармония и Детският симфоничен оркестър - Сливен

За втори път Софийската филхармония ще подаде ръка на възпитаниците на проекта "Музиката вместо улицата" в Сливен - в програмата "Рамо до рамо" професионалистите ще свирят на една сцена с деца от сливенския квартал "Надежда", за които музиката е спасение..

публикувано на 02.07.21 в 16:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34