Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 27 юни - 3 юли 2021

Изабела Янкова (вляво)
Снимка: Фейсбук страница

В края на миналата седмица рекордьорката от Обиколката на Витоша и българката с най-добро представяне на Обиколката на Монблан Мария Николова постигна второто място в друг престижен европейски ултрамаратон - Лаваредо Ултра Трейл. Мария финишира втора в 80-километровата дистанция, с време 9:41 часа, 20 минути след победителката - Мартина Валмасой от Италия. По 120-километровото трасе две българки се пребориха за места сред първите 25 от жените - Анета Ралчева зае 19 място, а Боряна Николчева - 22.

В четирите дистанции на Лаваредо мериха сили общо над 2700 участници. За да се избегне струпването на хора, на арката в ски-курорта Кортина Д’Ампецо беше даван старт на всеки 10 минути, а в началото на трасето участниците бяха задължени да бягат с маски.


ПИРИН РЪН

Шабан Мустафа спечели и 11-тото издание на Пирин рън - планинско бягане от Банско до връх Вихрен. Състезанието е второто за сезона от веригата FiveMountains на Сдружение Маратон. 42-годишният атлет изкачи с лекота първенеца на Пирин (13 км, с 2000 м денивелация) с време 1:42:43 ч. Освен купата и медала за генералното класиране, Шабан взе също и златото при мъжете над 40 години.

Втори, 12 минути след него, финишира Никола Калистрин.

Рекордът на трасето - 1:38:03 ч., поставен от Шабан през 2017 г., остана непроменен. Тази събота Шабан участва в престижния международен планински маратон в Цермат, Швейцария, където той има няколко челни класирания в топ 4.

При жените в Пирин рън победи Ивона Михайлова, с време 2:43:37 ч.

В състезанието по планинско колоездене победител стана Калин Русев, който се изкачи по 26 км трасе от Банско до хижа Вихрен за 1:48:55 ч. Втори и трети завършиха, съответно, Фьодор Драголов и Ален Драголов.


ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

16-годишната Изабела Янкова записа нова победа в планинското колоездене. Преди няколко седмици тя грабна бронза на Световната купа по спускане с планински велосипед в Австрия - първи подобен успех за страната ни, а сега, в Европейската купа - iXS European Downhill Cup, в Брандертал, отново Австрия, Изабела зае второто място.


ВИСОКИ ВЪРХОВЕ

4-членен френско-испански екип изкачи девствения връх К13, известен още като Дансам, 6666 м. Той се намира в долината Кондус, близо до масива Салторо в Пакистан. Четиримата алпинисти - Jérome Sullivan, Victor Saucède, Martín Elías и Jérémy Stagnetto, са с богат опит във високата планина и в изкачването на технични и неизкачвани върхове, а французинът Jérome Sullivan е носител и на най-престижната награда в алпинизма - “Златен пикел”.

И като казахме “високи планини”, петима чехи пък правят в момента опит на неизкачвания седемхилядник Muchu Chhish (7452 м) в Пакистан.

Няколко експедиции има на К2, като по-интересна е тази на Ian Welsted и Graham Zimmerman, които ще направят опит да изкачат върха по западния му ръб, включващо 3300 м катерене.

Пакистанецът Саджид Садпара и операторът Елиа Сайкали се опитват да завършат филма за бащата на Саджид - Али Садпара, който изчезна, заедно с исландеца Джон Снори и чилиеца Хуан Пабло Мор, под К2 през февруари. След това младият пакистанец ще издирва телата на баща си и другите двама мъже.

На Гашербрум се аклиматизират и борят с лошо време италианците Марко Конфортола и Марио Виелмо, когото българската публика познава като официален гост на Банско филм фест преди 3 години. Сред екипите, които ще направят опит на този връх, са свръзката Дон Боуи от Канада и Мис Финландия Лота Хинца, които миналата година опитаха с Денис Урубко да изкачат Броуд Пик.

Експедиция има и на Нанга Парбат - там, след 3 седмици лошо време, екип испанци се отказа, но двама от тях останаха да чакат прозорец от подходящи метеорологични условия.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Игнат Колчев

Съдия Игнат Колчев: Да укрепваш с личното си поведение авторитета на съдебната система е сериозно предизвикателство

Да укрепваш с личното си поведение авторитета на съдебната система е сериозно предизвикателство пред всеки един магистрат.  Това каза съдия Игнат Колчев, председател на Административния съд в Смолян. През годините магистратът провокира със свои идеи и предложения реални реформи в съдебната система. Интервю на Радостина Чернокова с Игнат Колчев..

публикувано на 28.03.24 в 19:14
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09