Активността на референдума в 4 села до Обзор надхвърли необходимия праг на валидност

Допитването този път е за оставане в община Несебър, избирателната активността е 76%

| обновено на 04.07.21 в 21:32
Снимка: БНР

При активност от 76 % приключи контрареферендумът в 4-те села край Обзор - Баня, Паницово, Козница и Емона, на който местните хора отговаряха на въпроса дали искат да останат в границите на община Несебър. До днешния вот на недоволните се стигна, след като преди 4 месеца - също на референдум, Обзор и 6 села, сред които и гласувалите днес, решиха да се отделят от морската община. Контрареферендумът се проведе въпреки препоръката на Централната избирателна комисия да бъде спрян. Сега относно законността му се очаква съдебно решение на Върховния административен съд. 

В ОИК няма постъпили жалби за нарушения. Избирателната активност на референдума надхвърли необходимия праг за валидност от 40%, като избирателите са 226 жители на 4-те села. Според отчетените данни 134 души са гласували „за“ оставане на селата в границите на община Несебър, а 41 души са гласувалите „против“. 

Два прецедента се случиха на контрареферендума. Първо, ако бъде признат за законен, той ще е най-малочисленият провеждан в страната, а освен това за първи път Общинска избирателна комисия не се съобразява със становище на Централната избирателна комисия, която препоръча общественото допитване да бъде спряно. А до провеждането му се стигна след като преди 4 месеца Обзор и още 6 села гласуваха отново чрез референдум  да се отделят от община Несебър.

Малко след това 4 от селата се обявиха против това решение.

Междувременно Министерският съвет прие да се обособи нова община с център Обзор, но процедурата беше спряна от президента Румен Радев, който не издаде указ с мотив ,че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление, а преброяването ще започне през есента.

До тази ситуация се стигна, след като преди няколко месеца жителите на Обзор и още 6 села с мнозинство решиха да се отделят от община Несебър в нова административна единица с център Обзор. Тогава 73% от участвалите гласуваха да се отделят от община Несебър. И с решение от 1 март избирателната комисия в Несебър обяви, че предложението за създаване на нова община с център Обзор е прието.

В сегашното допитване 226 жители на четирите села отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“. 

Референдумът се провежда въпреки решение на административния съд в Бургас, че такова допитване е незаконосъобразно и препоръката на ЦИК за отмяната му. Но общинската избирателна в Несебър късно снощи реши референдум да има.

Избирателната активност към 12 часа беше 25 на сто, а след 14 часа достигна прага, за да се счита за валиден референдумът - да са гласували над 40 на сто от избирателите.

В най-голямото село - Баня, до 11 часа бяха гласували 30 души. Подали своя вот там изразиха надежда гласът им да бъде зачетен и че допитването няма да бъде обявено за незаконно.

Няма постъпили жалби за нарушения в Общинската избирателна комисия в Несебър.

Жители на селата, които трябва да бъдат отделени от община Несебър, протестираха днес срещу отделянето.

„Референдумът свърши своята работа, хората са вече разединени. Имаме приятели, роднини в Обзор, зачитаме техния вот, но оттам няма същото разбиране. Нашият вот е да останем в община Несебър“, каза местен жител.

„Ако евентуално нашето искане не бъде осъществено – да бъдем към община Несебър, ще обявим гражданско неподчинение и ще затворим пътя Бургас-Варна“, каза гласоподавателка.

„Смятам, че една малка община, като бъдещата Обзор, няма как да генерира достатъчно приходи за себе си, а камо ли да оправи и околните села“, каза друга жена.

Организаторът на протеста Росица Ракова се обърна към премиера.

„Чуйте гласа на народа, това че 1000 човека казаха „да“, а 100 човека – „не“, не означава, че малките хора са по-малко значими от големия брат“, каза тя.

Росица Ракова обясни и защо въпреки съдебното решение общественото допитване трябва да се проведе.

„Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма как да се издържа икономически. Нашите надежди са да останем в пределите на община Несебър, да продължим да се надяваме на бъдещите проекти и планове с общината“.

Според жители на Обзор провеждането на нов референдум е незаконосъобразно.

„Гласувахме да преминем към община Обзор и все още се опитват да ни правят спънки и да оспорват и да се опитват да казват, че мнозинството от селата искат да си останат. Няма нищо такова“.

Четири са секционните комисии, които бяха разкрити днес. Гласуването с хартиени бюлетини продължава до 20 часа.

Един месец след референдума от 28 февруари за отделянето на Обзор от община Несебър, правителството реши да се обособи нова административна единица.

Президентът Румен Радев обаче не издаде указ с мотив, че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление. Преброяването ще започне тази есен.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЦИК разпореди да се спре провеждането на контрареферендума в 4-те села край Обзор

Централната избирателна комисия разпореди на Общинската избирателна комисия в Несебър да спре провеждането на контрареферендума в 4-те села край Обзор, който трябваше да се проведе утре. В мотивите си ЦИК посочва, че провеждането на общественото..

публикувано на 03.07.21 в 20:30

ВАС върна делото по жалба срещу контрареферендума в Обзор

Върховният административен съд върна делото по жалбата срещу  контрареферендум в Обзор . Жалбата е от областния управител на Бургас Мария Нейкова, която е против 4 села - Баня, Емона, Паницово и Козница, да проведат ново допитване с цел да останат в..

публикувано на 02.07.21 в 17:47

ВАС върна делото по жалба срещу контрареферендума в община Обзор

Върховният административен съд върна делото по жалбата срещу контрареферендум в община Обзор . Жалбата е от областния управител на Бургас Мария Нейкова, която е против 4 села - Баня, Емона, Паницово и Козница, да проведат ново допитване с цел да..

публикувано на 02.07.21 в 17:21

Ново обществено допитване на 4-ти юли в 4 села край Обзор

На 4-и юли ще се проведе обществено допитване в 4 села край Обзор. Местните жители ще отговарят на въпроса “Подкрепяте ли предложението селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“. Инициативата е в отговор на..

публикувано на 02.07.21 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Областна болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

Рязко увеличение на тежките Covid случаи в област Велико Търново

В област Велико Търново рязко се увеличиха тежките случаи на Covid-19. Легловата база в специализираните болнични сектори е заета на 76%. В областта няма Covid зона заради липса на медици.  На болнично лечение във Великотърновска област са 204-а..

публикувано на 25.09.21 в 16:06

В Бургас вече два медицински центъра са обособени като Covid зони

Медицинските центрове, които имат лаборатория на тяхна територия или в населеното място, могат да сключват договори със здравната каса, за да бъдат Covid зона. Това вече е възможно заради новите облекчени условия по разкриването им. В Бургас..

публикувано на 25.09.21 в 15:30

Японската принцеса Мако се отказва от титлата си, за да се омъжи за състудент

Японската принцеса Мако ще се откаже да получи еднократно сума на стойност над 1 милион долара. Принцесата ще загуби кралската си титла заради намерението си да се омъжи за свой съученик от колежа.  Избраникът на 29-годишната внучка на император..

публикувано на 25.09.21 в 14:54
Владислав Апостолов

Катастрофата Байдън

Каталогът с гафове и неадекватни моменти на американския президент Джо Байдън и неговата администрация вдъхновяват множество смешки и леко снизходително-нравоучителни изречения в стил: „Казахме ли ви?“, „Видяхте ли?“, „Какво си мислехте, че ще..

публикувано на 25.09.21 в 14:53

Нощ на учените във Физическия факултет на СУ

Физическият факултет при СУ отваря врати по случай ежегодната Европейска нощ на учените. С много експерименти, изложби и наблюдения на нощното небе съботният ден ще премине за всички, които искат да се докоснат до съвременната наука.   През целия ден..

публикувано на 25.09.21 в 14:50

Проектът на Кирил и Асен като политически инженеринг

В коментарите около новата платформа на Кирил Петков и Асен Василев трябва да се отбележат два безспорни опознавателни факта. Първият факт е, че във видеообръщението си по повод на срещата на върха от инициативата „Три морета“, на която..

публикувано на 25.09.21 в 14:46