Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мурад Шакиров от Агенцията по горите: Само за месец юни има установени 11 нарушения при бране на липов цвят

При чупене на липови клони в градски условия се сигнализира на тел.112

Снимка: Галена Ковчазова

Времето на цъфналите липи е един от най-очарователните моменти на лятото. За градските хора липите са аромат и уют, за любителите на природата  и нейните дарове - шанс да си съберат полезен липов цвят за вкусен чай през зимата.

Има обаче хора, за които липовият цвят е източник на доходи, което не би било проблем, ако не ставахме свидетели непрекъснато на вандалски начини на бране на цвета на липите, като за улеснение на процеса се чупят цели клони .

„Събирането на липов цвят за битови нужди до половин кг. в рамките на едни ден от едно лице е безвъзмездно, когато е над този обем е предмет на стопанска дейност и се контролира брането му от Изпълнителната агенция по горите, те изискват необходимите документи“, коментира пред БНР инженер Мурад Шакиров  от Агенцията по горите.

Радио Видин

Санкциите са в размер от 100 до 1000 лв., ако има незаконна сеч – тогава са от 50 до 3000 лв. за физически лица. От началото на юни досега са направени над 140 проверки в страната.

Установени са 11 нарушения и има 8 акта – това са предимно за събиране липов цвят и сеч на липови дървета без необходимите документи. Често дори се повалят дърветата и събират цвета, като дори похабяват дървесината, тя си остава там…Ако видим, че се чупят клони на липи в градска среда, за се берат вандалски цветовете, се звъни за проверка на телефон 112", поясни още експертът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С безплатно и анонимно тестване започва антиспин кампанията в Монтана

Информационна антиспин кампания за повишаване информираността сред жителите на Монтана започва днес с безплатно и анонимно тестване. Представители на хигиенната инспекция започват кампанията си от басейн край Монтана. От 10:30 до 12:30 часа всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно за СПИН. Утре информационна..

публикувано на 06.08.24 в 07:56
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Русия прехванала 26 украински дрона, експлозии и въздушна тревога в Киев

Петима души бяха ранени, в това число и три деца при украински обстрел по руската Курска област, а противовъздушната отбрана там е свалила 26 украински дрона, предаде Ройтерс, като се позова на областния губернатор Алексей Смирнов. В Белгородска област един човек е загинал, а осем са в болница при подобен обстрел през последното денонощие,..

публикувано на 06.08.24 в 07:52

Жители на село Майско на протест срещу безводието

Жителите на село Майско в община Елена излизат от 9 часа на протест в общинския център. Искането им е да имат достъп до питейна вода. Въпреки че водопроводната мрежа в най-голямото балканско село във Великотърновска област е обновена, проблемът с безводието остава. В село Майско живеят над 1300 човека, през лятото жителите многократно се..

публикувано на 06.08.24 в 07:38

"Ако бяхме излезли, може би щяхме да пострадаме": Паника и 7 пострадали след падането на окачения таван в Кърджали

"Изведнъж таванът започна да пропада. Добре, че се метнахме зад салона. Ако бяхме излезли на входа, може би щяхме да сме пострадали". Това разказа пред БНР Орхан Тахир- музикант в сватбения оркестър на тържеството, на което пострадаха седем души.  Сред тях е и малко дете. Това се случи, след като се срути окачен таван на сватбен салон в Кърджали...

публикувано на 06.08.24 в 07:35

Патриархът отслужи архиерейска вечерня в храма "Преображение Господне" в Боровец

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза снощи Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма "Преображение Господне" в курортен комплекс "Боровец", където отслужи..

публикувано на 06.08.24 в 07:35

МЗХ: Всички площи с напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с евросредства

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието. Общият бюджет на финансовата помощ е близо 100 млн. лева. Ведомството публикува за обществено обсъждане проекта на насоките за кандидатстване. "Целевия прием на проектни предложения за..

публикувано на 06.08.24 в 07:31

Съд в САЩ: "Гугъл" има незаконен монопол при търсенето в интернет

Американски съд постанови вчера, че интернет гигантът "Гугъл" има незаконен монопол при търсачките и рекламите при търсене, предаде ДПА, цитирана от БТА. През 2020 г. министерството на правосъдието на САЩ предяви иск срещу компанията за предполагаем незаконен монопол с аргумента, че нейната господстваща позиция в интернет вреди на..

публикувано на 06.08.24 в 07:30