Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата пита КЕВР за по-скъпия ток и правилата за цените на парното

| обновено на 06.07.21 в 16:37
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране да изясни как са определени новите по-високи цени на тока и дали могат да бъдат променени правилата за цените на парното и топлата вода.

Искането е свързано с решението на прокуратурата да се самосезира за поскъпването, което влезе в сила от 1 юли.

От енергийния регулатор заявиха, че ще отговорят на прокуратурата в срок, но смятат за неприложимо искането цената на парното да бъде определяна всеки месец, а не прогнозно на годишна база. 

Аргументът е, че това би означавало всеки месец да бъде отчитана потребената топлинната енергия на 400 хиляди абонати, които при това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда.

Според регулатора твърдението, че заради този начин на ценообразуване миналия отоплителен сезон потребителите на топлинна енергия са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лева, не отговаря на истината.

Богомил Николов/Снимка: БГНЕС

В предаването "Нещо повече" Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" коментира, че това е "въртене в кръг, но в крайна сметка не се случва нищо":

"Ако се върнем много назад във времето, ще видим, че сме опитвали всякакви формули и експерименти за определяне на тези цени - имали сме и дълги ценови периоди по 1 година, имали сме и периоди от по 3 месеца. В една развита пазарна икономика всеки модел е възможен, стига дружествата да могат да си управляват ценовия риск, да си хеджират риска. Проблемът обаче си остава, че за каквито и ценови периоди да говорим, те винаги се вземат от една комисия - на закрито заседание с таен вот на нейните членове. Следователно няма как да постигнем онова ниво на отговорност и на прозрачност на комисията, която, носейки такава отговорност, да бъде с открито лице към обществото, което да вярва на справедливостта в нейните решения". 

По думите на Николов докато не се изчисти въпросът за носенето на отговорност от регулаторния орган за взетите от него решения, ще продължим да се въртим в този безкраен дебат.

"Самосезирането от страна на прокуратурата е новина. До 2012 година почти всяко едно такова решение на КЕВР беше атакувано от граждански организации и граждани и подлежеше на съдебен контрол. 2012-а година беше приета една поправка в Закона за енергетиката, която ограничи възможността заинтересованите страни да обжалват решенията на КЕВР и такава възможност остана само за дружествата, чиито цени се регулират, т.е. ако дадена топлофикация не е доволна от цената, която ѝ е определена от КЕВР, тя може да обжалва, ако обаче потребителите не са доволни, не могат да обжалват. И остана само прокуратурата, която има такова право да протестира тези цени", коментира още той.  

Интервюто на Диана Янкулова с Богомил Николов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Поскъпват токът - средно с 4,4%, парното и топлата вода - между 4 и 23%

Парното и топлата вода поскъпват между 4 и 23 процента за различните топлофикации, за София скокът е с 20 на сто. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 на сто. От днес..

обновено на 01.07.21 в 17:52

Диана Ковачева: Прогнозното потребление създава проблеми

" Цената на топлинната енергия в България е нереалистична , тъй като наредбата не предвижда гъвкав модел за определянето ѝ. Цената на природния газ се променя всеки месец, а е факт, че КЕВР не успява да направи реалистична прогноза. Настоявам наредбата..

обновено на 04.07.21 в 11:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд. По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали. Мъжът, който е представител на..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС...

публикувано на 29.03.24 в 16:00

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство.  Това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени и посетителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито..

публикувано на 29.03.24 в 15:49