Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни образци на наивистичното изкуство можете да видите във Велико Търново

Даниела Осиковска
Снимка: Здравка Маслянкова

Творби, които те карат да се усмихнеш, събра Първият международен салон „Наив“, който представя във Велико Търново някои от световните образци на творците, изявяващи се в наивистичното изкуство. В изложбените зали „Рафаел Михайлов“ в старата ни столица са показани специално селектирани творби.

"Велико Търново е втората локация на Първи международен салон „Наив“, първата беше в София. В момента имаме 165 творби, имаме от 77 автори от 21 страни. В изложбата е част от музейната експозиция от Белоградчик, има и картини, които специално са изпратени от авторите от цял свят", каза за БНР Даниела Осиковска, организатор и куратор на Първия международен салон „Наив“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Тя съобщи, че в началото на годината е организирано виртуално биенале, което е било с доста по-голям обхват - с над 500 творби от 47 страни от всички континенти.

"Наивистичното изкуство е изкуство, което прави внушения неопосредствени от академизъм. Характеризира се с ярки цветове, с голяма степен на детайлност, с липса на перспектива или с неправилна такава. Най-краткото определение е изкуство, което като го погледнете, ви кара да се усмихвате". 

Снимка: Здравка Маслянкова

Според нея голяма част от творците, които творят в този стил, нямат академично образование, но има и академици, които са се насочили и творят в този стил като Николай Стоев, който е виден представител на търновското артистично общество.

"Ценността на това изкуство е в искрения израз. В България ние сме длъжници. До преди две години нямаше специализирани нито пространства, нито събития, които фокусират върху този тип изкуство. Докато в чужбина отдавна има музеи и редица специализирани събития, като цените на картините на наивистите се равняват на тези на академиците, но то има още една функция. Особено в дните на пандемия то играе роля на психологически отдушник. Създава настроение не само като се гледа у зрителя, но и голяма част от хората, не само в България, се обърнаха към всякакъв вид изкуство. По някакъв начин се спряхме, отсяхме важните неща в живота, осъзнахме някои потребности, които до сега сме потискали, и затова голяма част от хората тръгнаха в тази посока, така че специално наивизмът има две функции, не само като чисто изкуство. Не всяко изкуство, което е  правено от хора, които са без академично образование, се нарича наивизъм. Другата част от изкуството е аматьорско изкуство", допълни Даниела Осиковска.

Снимка: Здравка Маслянкова

В изложбата има картини на Йосиф Генералич и на Ян Гложек, които са от най-изявените представители на бившата Югославска школа, в момента Сръбска школа, които са на световно ниво. Имаме автори от Аржентина като Едуардо Унгар, от Бразилия като Анджела Гомес, от Израел. Предимно творците са от Европейски съюз. Поради ограниченията заради Covid-19, изпращането на картини беше затруднено. 

"В изложбата има включени предимно живописни платна, но имаме и няколко керамики, скулптури и дърворезби", допълни Осиковска.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се общува, когато влезе, усмихва се, прегръща те и казва: „О, най-после да се видим на живо". Изведнъж..

публикувано на 10.07.24 в 12:28