Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световни образци на наивистичното изкуство можете да видите във Велико Търново

Даниела Осиковска
Снимка: Здравка Маслянкова

Творби, които те карат да се усмихнеш, събра Първият международен салон „Наив“, който представя във Велико Търново някои от световните образци на творците, изявяващи се в наивистичното изкуство. В изложбените зали „Рафаел Михайлов“ в старата ни столица са показани специално селектирани творби.

"Велико Търново е втората локация на Първи международен салон „Наив“, първата беше в София. В момента имаме 165 творби, имаме от 77 автори от 21 страни. В изложбата е част от музейната експозиция от Белоградчик, има и картини, които специално са изпратени от авторите от цял свят", каза за БНР Даниела Осиковска, организатор и куратор на Първия международен салон „Наив“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Тя съобщи, че в началото на годината е организирано виртуално биенале, което е било с доста по-голям обхват - с над 500 творби от 47 страни от всички континенти.

"Наивистичното изкуство е изкуство, което прави внушения неопосредствени от академизъм. Характеризира се с ярки цветове, с голяма степен на детайлност, с липса на перспектива или с неправилна такава. Най-краткото определение е изкуство, което като го погледнете, ви кара да се усмихвате". 

Снимка: Здравка Маслянкова

Според нея голяма част от творците, които творят в този стил, нямат академично образование, но има и академици, които са се насочили и творят в този стил като Николай Стоев, който е виден представител на търновското артистично общество.

"Ценността на това изкуство е в искрения израз. В България ние сме длъжници. До преди две години нямаше специализирани нито пространства, нито събития, които фокусират върху този тип изкуство. Докато в чужбина отдавна има музеи и редица специализирани събития, като цените на картините на наивистите се равняват на тези на академиците, но то има още една функция. Особено в дните на пандемия то играе роля на психологически отдушник. Създава настроение не само като се гледа у зрителя, но и голяма част от хората, не само в България, се обърнаха към всякакъв вид изкуство. По някакъв начин се спряхме, отсяхме важните неща в живота, осъзнахме някои потребности, които до сега сме потискали, и затова голяма част от хората тръгнаха в тази посока, така че специално наивизмът има две функции, не само като чисто изкуство. Не всяко изкуство, което е  правено от хора, които са без академично образование, се нарича наивизъм. Другата част от изкуството е аматьорско изкуство", допълни Даниела Осиковска.

Снимка: Здравка Маслянкова

В изложбата има картини на Йосиф Генералич и на Ян Гложек, които са от най-изявените представители на бившата Югославска школа, в момента Сръбска школа, които са на световно ниво. Имаме автори от Аржентина като Едуардо Унгар, от Бразилия като Анджела Гомес, от Израел. Предимно творците са от Европейски съюз. Поради ограниченията заради Covid-19, изпращането на картини беше затруднено. 

"В изложбата има включени предимно живописни платна, но имаме и няколко керамики, скулптури и дърворезби", допълни Осиковска.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивал на българската литература в Брюксел

15 писатели участваха във Фестивала на българската литература в Брюксел

На 18 и 19 септември в белгийската столица в Брюксел се проведе Третия фестивал на българската литература. Той беше организиран от Българската културна асоциация в Белгия. "Истината е, че ние бяхме с много ограничен бюджет и поканихме официално 10 автора, обаче покрай събитието много автори дойдоха на собствени разноски откъде ли не и може..

публикувано на 28.09.21 в 22:18
Георги Корназов

Георги Корназов празнува 50-ти рожден ден със серия от концерти

Първият концерт на Георги Корназов, от поредицата "50-ти юбилей" ще се състои  на първи октомври в галерия "Портрет". Този проект се нарича “EUROPEAN UNIT” квинтет (Франция/Италия/България), с участието на италианския саксофонист и кларинетист Федерико Паскучи, пианиста Милен Кукошаров, контpабасиста Васил Хаджигрудев и барабаниста Стефан Горанов...

публикувано на 28.09.21 в 22:15
Здравка Евтимова

Издадоха антология за 95-годишния юбилей на българския Пен-центъра

"В навечерието на 95-годишния юбилей на българския Пен-център бял свят видя и беше публикувана антологията "Гласове от българския ПЕН", каза за БНР  писателката Здравка Евтимова, председател на българския ПЕН-клуб. В антологията са поместени текстове на български и английски език. Предвидено е да бъдат изпратени бройки от антологията до..

публикувано на 28.09.21 в 20:16

Балетното селище Вертиго – ансамбъл на изкуството и екологията

Да се достигне до балетното селище "Вертиго", което се намира между Йерусалим и селището, където е роден Самсон от известната библейска притча за Самсон и Далила - Бейт шемеш, е доста трудно. Няма обществен транспорт. Шофьорите на такси искат да се плати курса им в двете посоки, а ако се ползват преди и след представлението - цената на билета се..

публикувано на 28.09.21 в 19:49

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 15-то издание от 28-я летен сезон на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: - В навечерието на гала концертите на майсторския клас на маестра Райна Кабаиванска в Пловдив и в София ви предлагаме среща с една от нейните възпитанички – младата оперна певица, приета в Академията на Ла Скала, Александрина..

обновено на 28.09.21 в 19:34

„Травиата“ на откритата лятна сцена в Плевен

След дългогодишна пауза трупата на Музикално-драматичния театър ,,Константин Кисимов” Велико Търново отново гостува в Плевен на откритата лятна сцена, с постановката на операта ,,Травиата” от Верди.  Диригентът Георги Патриков сподели, че спектакълът е имал вече своята бляскава премиера на фестивала ,,Сцена на вековете” в старопрестолния град на..

публикувано на 28.09.21 в 19:22
Ла Скала - Милано

Премиера на „Италианката в Алжир“ в Миланската Скала

2021 е особена година за италианската музикална сцена –  на 27 май  Италия и любителите на балетa от цял свят казаха последно “Сбогом”  на една от най-голямите балерини на ХХ век – Карла Фрачи, а залите на  театрите останаха празни и недостъпни за публиката, заради  мерките  срещу kоронавируса.  Това  беше  причината  за  още  по-тържественото..

публикувано на 28.09.21 в 18:54