Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 и 9 юли София е домакин на Срещата на върха на инициативата "Три морета"

Снимка: ndk.bg

На 8 и 9 юли София е домакин на Срещата на върха на инициативата "Три морета" и на съпътстващ я бизнес форум. 

Инициативата обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море - България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Тя служи като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство и инструмент за привличане на инвестиции към Централна и Източна Европа в транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура. Първият 1 милиард за развитието на тази част от Европа беше обявен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп:

"Така ще се подсигурят суверенитетът, сигурността и свободата на вашите народи от външна принуда. Нациите от "Три морета" ще бъдат по-силни от когато и да било".

Интерес за инвестиционно партньорство към „Три морета“ е заявен и от държави, извън нейния географски обхват. Сред тях са Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар.

"Три морета" е създадена през 2015 г. от тогавашните президенти на Хърватия и Полша Колинда Грабар-Китарович и Анджей Дуда с цел привличане на водещи бизнесмени към развитието на Източна Европа. От миналата година инициативата включва и инвестиционен фонд, функциониращ на пазарна основа. По този повод американският държавен секретар заяви Антъни Блинкън призова:

"Със започването на повече проекти ще докажете важността на инициативата - както на вашите избиратели, така и на света. Един по-голям инвестиционен фонд ще направи това възможно. Фондът расте и 9 от 12-те членки вече са инвестирали. Призовавам онези, които все още не са, да го направят скоро, за да се гарантират ресурсите за допълнителни проекти, привличането на повече частен капитал и демонстрирането на споделения ангажимент."

Една от опорните точки на "Три морета" е концепцията за интелигентна свързаност - създаването на "умни" транспортни коридори между страните участнички за безпроблемен пренос на стоки с помощта на най-съвременни пътища, жп транспорт и логистични центрове. Освен това се предвижда и разработването и продаването на иновации по целия свят. Президентът на Естония Керсти Калюлайд:

"Концепцията за интелигентна свързаност се вписва много добре в един от водещите приоритети на Европейската комисия, а именно - създаването на общо пространство за данни на Европейския съюз. Но ние смятаме, че имаме конкурентно предимство спрямо останалата част на блока, защото имаме по-малко системи, наследени от миналото, които да се явят пречка. Регионът на инициативата "Три морета" може да се превърне в лидер в цифровите връзки и връзките за данни. Не само за Европа, а за целия свят".

"Три морета" не е алтернатива на Европейския съюз, а негова съставна част, категоричен е Йонатан Всевиов - генерален секретар на естонското външно министерство. В Талин се проведе последната Среща на върха на инициативата:

"Другият аспект е рекламирането на нашия регион като регион. Да, ние сме 12 суверенни държави, членки на Европейския съюз, 110 милиона души, частта от блока с най-бърз растеж. И въпреки това често не ни приемат като регион, а само като съвкупност от отделни страни. Това трябва да се промени.

През последните 30 години всички страни от инициативата "Три морета" постигнаха невероятен успех в икономическото развитие и изграждането на свързаност с останалата част от Европа. Но изграждането на инфраструктура отнема време. Нивото на свързаност между държавите - част от инициативата, с останалата част на континента, е изостанала. Ефектите на Желязната завеса са все още видни. По данни на МВФ пропастта в инвестициите в свързаност в нашата част на Европа е над 1 трилион евро. Тази празнина трябва да се запълни. Междувременно, свързаността се превърна в стратегически въпрос. Завърна се политиката на великите сили, оспорва се свободната пазарноориентирана демокрация. Именно в сферата на свързаността е най-важната надпревара между фундаментално различни политически и икономически модели. Който контролира тези средства - физически и дигитални, ще спечели 21-ия век".

Репортаж на Силвия Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06