Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена светлина за плана за възстановяване на Кипър

Снимка: архив

Европейската комисия реши да даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на Кипър, обяви днес в Никозия председателят ѝ Урсула фон дер Лайен. Одобрението е важна стъпка и предпоставка една от най-малките страни-членки на Европейския съюз да получи 1,2 млрд. евро в следващите 5 години за рестартиране на икономическия си растеж след ковид-пандемията.

Планът за възстановяване и устойчивост на Кипър е амбициозен, но реалистичен,  включва критични реформи и е най-голямата финансова интервенция от създаването на Република Кипър, заяви президентът на страната Никос Анастасиадис по време на официалната церемония за старта му днес.

Кипърският план е много добър, в него е постигнат баланс между реформи и инвестиции, които взаимно се подсилват и помагат за справяне с всички или със значителна част от икономическите и социални предизвикателства, описани в специфичните препоръки към Кипър, посочи оценката на Еврокомисията нейният председател Урсула фон дер Лайен.

Тя специално отбеляза, че кипърският план предлага програми и проекти във всичките седем европейски приоритета, насочени към общи за всички държави-членки въпроси.

Според нея важни постижения са насочването на 41% от средствата по него към мерки, които подкрепят климатичните цели на ЕС, и на 23% от общото разпределение - към цифровия преход, общата свързаност, цифровото образование и умения.

Комисията одобри кипърския план и отчитайки как включените в него инвестиции и реформи подобряват потенциала за растеж, създаването на работни места, икономическата и социална устойчивост.

Най-важната задача сега е „изпълнение, изпълнение, изпълнение” на плана, подчерта Урсула фон дер Лайен, обръщайки се към президента Никос Анастасиадис.

13% от общата сума очаква Кипър като първо авансово плащане от европейските фондове след одобрението на националния му план.

За да може страната да получи одобрената сума от 1,2 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми, тя трябва да реализира 58 реформи, 76 програми за инвестиции и да приеме 53 закона до 2026 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Планът за възстановяване е в центъра на визитата на Урсула фон дер Лайен в Кипър

Националният план за възстановяване и устойчивост на Кипър е в центъра на двудневното посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Никозия, където тя пристига тази вечер. Визитата на председателя на Европейската..

публикувано на 07.07.21 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков:..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят,..

публикувано на 02.05.24 в 16:35

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите за Народно събрание

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите на 9 юни за Народно събрание. Те ще се борят за три мандата от региона. Водач на листата е Пламен Тачев, втори е Валери Лачовски, областен координатор на ГЕРБ. Досегашният..

публикувано на 02.05.24 в 16:31
Църковен храм

Храмовия си празник отбеляза църквата в силистренското с. Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!"

Храмовия си празник отбеляза днес църквата в силистренското село Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!". Службата бе водена от архимандрит Назарий. През 2017 година църквата е построена от даренията на християни и мюсюлмани. За първи път в..

публикувано на 02.05.24 в 16:23
Доц.д-р Иван Малкодански-председател на Общинския съвет в Плевен.

Плевен с Обществен съвет за икономическа и инвестиционна политика

В Плевен създават Обществен съвет към Общинския съвет, който ще обсъжда икономическата и инвестиционната политика.  Така плевенчани ще могат пряко да се ангажират с проблемите в общината.  Идеята е на председателя на Общинския съвет доц. д-р..

публикувано на 02.05.24 в 16:17
Председателят на парламента на Ливан Набих Бери, президентът на Кипър Никос Христодулидис и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: ЕС предоставя 1 млрд. евро в подкрепа на Ливан

Европейският съюз предоставя в подкрепа на Ливан 1 млрд. евро до 2027 г., обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Бейрут с премиера на Ливан Наджиб Микати и президента на Кипър Никос Христодулидис...

публикувано на 02.05.24 в 16:07

Кузман Илиев: Ако сега се бях съгласил на офертите от други партии, щях да убия идеята

Българските политици са неморални, но не са глупави. Те знаят, че като отвратиш хората, остават твърдите електорати и може да се купуват гласове. Като видят потенциал успяват да ги раздробят. Това коментира Кузман Илиев, който ще бъде..

публикувано на 02.05.24 в 16:00