Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена светлина за плана за възстановяване на Кипър

Снимка: архив

Европейската комисия реши да даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на Кипър, обяви днес в Никозия председателят ѝ Урсула фон дер Лайен. Одобрението е важна стъпка и предпоставка една от най-малките страни-членки на Европейския съюз да получи 1,2 млрд. евро в следващите 5 години за рестартиране на икономическия си растеж след ковид-пандемията.

Планът за възстановяване и устойчивост на Кипър е амбициозен, но реалистичен,  включва критични реформи и е най-голямата финансова интервенция от създаването на Република Кипър, заяви президентът на страната Никос Анастасиадис по време на официалната церемония за старта му днес.

Кипърският план е много добър, в него е постигнат баланс между реформи и инвестиции, които взаимно се подсилват и помагат за справяне с всички или със значителна част от икономическите и социални предизвикателства, описани в специфичните препоръки към Кипър, посочи оценката на Еврокомисията нейният председател Урсула фон дер Лайен.

Тя специално отбеляза, че кипърският план предлага програми и проекти във всичките седем европейски приоритета, насочени към общи за всички държави-членки въпроси.

Според нея важни постижения са насочването на 41% от средствата по него към мерки, които подкрепят климатичните цели на ЕС, и на 23% от общото разпределение - към цифровия преход, общата свързаност, цифровото образование и умения.

Комисията одобри кипърския план и отчитайки как включените в него инвестиции и реформи подобряват потенциала за растеж, създаването на работни места, икономическата и социална устойчивост.

Най-важната задача сега е „изпълнение, изпълнение, изпълнение” на плана, подчерта Урсула фон дер Лайен, обръщайки се към президента Никос Анастасиадис.

13% от общата сума очаква Кипър като първо авансово плащане от европейските фондове след одобрението на националния му план.

За да може страната да получи одобрената сума от 1,2 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми, тя трябва да реализира 58 реформи, 76 програми за инвестиции и да приеме 53 закона до 2026 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Планът за възстановяване е в центъра на визитата на Урсула фон дер Лайен в Кипър

Националният план за възстановяване и устойчивост на Кипър е в центъра на двудневното посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Никозия, където тя пристига тази вечер. Визитата на председателя на Европейската..

публикувано на 07.07.21 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на..

публикувано на 20.07.24 в 19:36