Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Цветелин Степанов за живота на предците ни по време на Средновековието

Снимка: m.helikon

Eпохата на ранното Средновековие - времето на езическа, дохристиянска България, е период, към който има голям интерес и много малко реално знание - най-вече заради превратната ни историческа съдба и малкото запазени писмени исторически свидетелства. Този път няма да говорим за битки, войни и славни дела на владетели, а ще погледнем или поне ще се опитаме да се потопим в по-битовата страна на живота на нашите предшественици от времето на Аспарух.

Всеки, който се интерсува от периода на Средновековието познава книги на западноевропейски автори, в които увлекателно е описан всекидневният живот от онова време - прехода между Античния Рим и Съвременна Европа, завършил с падането на Източната Римска империя - Византия, под османския напор. Многобройни писмени свидетелства дават представа за това как хората са строели жилищата си например и дори каква е била мебелировката в тях, какви са били обществените отношения, докъде се е простирала властта на владетеля и какво е било мястото на религията, как са се уреждали браковете, дори с какво са се хранели и как са възпитавали и обучавали децата си, на какво са играли те. Уви, ние не можем да се похвалим с нещо подобно, за да узнаем как е протичал животът на предците ни в неговите битови измерения.

"Българите идват на Балканския полуостров още през 5 век, но не можем да оставим знак за равенство между тях и дошлите с Аспарух.

Те са от много по-ранна епоха, но трябва да си даваме сметка, че когато говорим с някакви етоними или народностни имена, те не са нещо веднъж завинаги дадено, особено когато става дума за времето на късната античност и ранно Средновековие, защото има непрекъснато движение на най-различни племена и по-млаки народности групи и това много променя етническия облик в различните периоди“, каза за БНР проф. Цветелин Степанов преподавател по Средновековна култура в специалността "Културология" в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Имал ли е дворец Аспарух?

"Сега засега колегите археолози твърдят, че той не е имал дворец от тъй наречения стационарен тип, какъвто виждаме в Плиска“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Проектът на Асен Василев и Кирил Петков ще прескочи бариерата

"Ние имаме нов проект, който се реализира по спешност. Той може да е подготвен и малко по-рано. Ако направим сравнение между новия проект и „Има такъв народ“, то „Има такъв народ" тръгна от много по-силни изходни позиции. Силно присъствие в българското и медийното политическо пространство и популярно шоу, докато новият проект тръгва малко..

публикувано на 17.09.21 в 16:17
Иван Бакалов

За Асен Василев и Кирил Петков не е добре да се присъединяват към "Демократична България"

"Видяхме, че традиционните партии са изгубили доверие като ГЕРБ, БСП слизат надолу. Новите партии не бяха в състояние да излъчат правителство поради някакви вражди, които аз не мога да преценя доколко са разумни. Така че при тази ситуация отиваме за трети път на избори заради партии, които са неспособни да съставят правителство, не..

публикувано на 17.09.21 в 14:32
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Проектът на Василев - Петков трябва да използва регистрирани партии

„Ние от доста седмица насам, откакто се обсъжда този проект, сме заявили, че за нас вратата е отворена, каза за БНР Борислав Сандов, народен представител в 46-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България”, във връзка с новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. Петков: Влизаме..

публикувано на 17.09.21 в 13:25
Мария Спирова

Възможна е по-голяма активност сред българите в чужбина на изборите

Според хронограмата на Централната избирателна комисия всички кандидати за президент вицепрезидент, както  и за народни представители трябва да са регистрирани до 12 октомври. На 14 ноември избираме депутати и президент и вицепрезидент. „ Наистина ни трябва мъдрост, за да има смисъл от тези избори “, каза за БНР Мария Спирова, която живее..

публикувано на 17.09.21 в 10:35

Ремонтират с европейски средства художествената галерия в Ямбол

Предстои цялостен ремонт на сградите на художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол. Реконструкцията ще се осъществи изцяло с европейски средства. За ремонта на сградите Община Ямбол вече е подписала договор за получаването на безвъзмездна финансова помощ от близо 4 млн. и 300 хиляди лева по оперативна програма "Региони в растеж", потвърди директорът..

публикувано на 17.09.21 в 03:33

Кипър - начело в класация по усвояване на европейски средства

Кипър заема водеща позиция в Евросъюза по използване на европейските средства от кохезионните фондове за политиките за сближаване.   Кипър е на първо място сред страните-членки по усвояване на средствата от Европейския социален фонд, доближавайки 100%, и на второ място по привличане на ресурс от Европейския фонд за регионално развитие, с почти 85%...

публикувано на 17.09.21 в 02:30
Тодор Галев

Тодор Галев: ТЕЦ-овете ще бъдат затворени

Служебният премиер Стефан Янев каза, че енергетиката остава приоритетен сектор за правителството. Според него там има проблеми и е необходимо преосмисляне на концепцията за тази сфера. "Досегашното служебно правителство имаше някои безспорни успехи,   имаше и залитане в чисто политически пиар. Например заиграването със съдбата на..

публикувано на 16.09.21 в 22:35