Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В селата Камен и Жельо войвода коментират предотвратена злоупотреба с евросредства

5
Снимка: Стоян Радев

Измама за над 100 хиляди лева с евросредства за подпомагане на земеделието е предотвратена при специализирана операция на полицията в Сливен съвместно с Държавен фонд „Земеделие“. Проверени са 13 регистрирани животновъдни обекта в общините Сливен, Тунджа и Гурково. По случая имаше трима задържани. В 12 от проверените обекти не е имало живи животни.Проверката е показала, че на някои от заявените адреси няма сгради за отглеждането на животни. Други пък са били негодни за тази цел.  В един от обектите са открити непоставени ушни марки на дребни и едри преживни животни, които са декларирани и заявени за подпомагане по директни плащания през стопанската 2021 година. 


Кореспондентът на БНР в Сливен Стоян Радев посети селата Камен и Жельо войвода, където се предполага, че са открити нарушенията и разказа в предаването "Хоризонт за вас":

В село Камен сутринта пред кметството заварвам събрали се хора, предимно старци, които си получаваха храната от социалния патронаж. Коментират какво са чули по случая с фермата, в която няма добитък, познават ли собственика, който бе арестуван, къде живее и с какво още се занимава.  

В кметството ме посреща кмета Николай Панайотов. Той също ме информира около случая с проверката.  

"Беше наш жител Кольо Лазаров, сега живее в Жельо войвода. Каквото дочуем отстрани. Явно е написал някъде в различни имоти доста животни, мисля че крави".

Отивам и до една от посочените ми къщи набедена за ферма. Там отдавна не живее никой. Съседът Калин ми разказва историята на обитателите и проверката:  

"Много не разискваха за какво става въпрос, защото беше в началото процесът. Като комшии ни извикаха само да кажем как се е извършвала акцията. Изглежда, че има някакви разкрития".


От село Камен поемам към съседното село Жельо войвода. Кметът на селото Стоян Генов ми обясни, че арестуваният Кольо Димитров отскоро живее в селото:  

"Преди 5-6 месеца се нанесе тук, няма тук негови животни, той дойде от Камен".

По-късно кметът Генов, ме заведе при Кольо Димитров. Питам Кольо за неговата версия по случая:

"Дойдоха ми на проверки, търсят обекта. Показах им обекта, търсят овце, има си овце - маркирани, но бяха на паша, а не в обекта. Това е цялата работа. Да, арестуваха ме за 24 часа. Подписах много документи, не знам за какво съм подписал. А и овцете се водят на жена ми, не на мен, те са нейни".

Кольо ми каза още, че овцете ги е нямало, защото са били в село Тополчане. Сега половината били в Камен, ама пак не били през деня във фермата, защото ги пасяла жена. Има или няма животни тепърва ще става ясно. В момента вървят досъдебни производства, но според прокуратурата, ако бъде доказана вина, то злоупотребилите с европейски средства, ако са физически лица ги очаква лишаване от свобода до 3 години, а ако са юридически - от 1 до 6 години и глоба от 2 до 10 хиляди лева. Работата по случая продължава.  


Репортаж на Стоян Радев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

Снимки: Стоян Радев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59