Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Роман казаха пред "Хоризонт", че са им предлагали пари за гласуване и преди, и сега

Гласуването в страната

В Кюстендилския регион с готовност за гласуване с машинен вот

| обновено на 11.07.21 в 12:38
Снимка: БГНЕС

На 11 юли се провеждат парламентарни избори за избиране на народни представители в 46-ото Народно събрание на Република България. На изборите се явяват общо 23 партии и коалиции. За първи път в историята изборите у нас се провеждат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс на предходното 45-о Народно събрание. 

Централната избирателна комисия взе решение за преминаване към хартиен вот в 12 секции в страната. Секциите са в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янков, както и две секции в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренски, 2 в 23-ти район в София и една секция в Бургаско. 

Кюстендилското с. Шишковци се смята за пионер в машинното гласуване. Там още преди 7 години в местния пенсионерски клуб правят демонстрация как работи устройството. Така че днес хората не се притесняват да гласуват с машина на извънредните избори.

Кюстендилското с. Шишковци е първото в България, в което е направена демонстрация с машинното гласуване, държат да се знае местните хора. И че нямат притеснения как ще се справят днес, когато и в тяхната секция ще се гласува само машинно – избирателите са над 500.

Още през април 2014 г. в местния пенсионерски клуб със съдействието на депутат от региона тогава и екип специалисти, поканени от тогавашния кмет на Шишковци Климент Терзийски, организирали нещо като показно обучение, демонстрация под мотото – „Машината да вземе гласа ти“. Отзовали се десетки, водени от любопитство що за устройство е това и как действа клавиатурата. Сега пробно гласуване с машина в Шишковци не смогнаха да направят – заявките в РИК бяха многобройни, но тукашните гласоподаватели нямат притеснения.

Изборният ден в Кюстендил започна нормално. Осигурени са и подвижни секции в някои болничните заведения в региона. Осигурени са предпазни средства и средства за дезинфекция.

Дали сърби и граждани на Северна Македония, които имат двойно гражданство  ще гласуват  в Кюстендил и в България, е тема, която е актуална в рамките на предизборната кампания. Според участници в изборите досега сърбите и северно македонците, които имат постоянен адрес в община Кюстендил не гласуват по принцип у нас, но фигурират в избирателните списъци.


11 368 души от Северна Македония са с двойно гражданство и с постоянен адрес в Община Кюстендил, обявиха от администрацията. Те са в избирателните списъци - с по две имена, но никога досега не са гласували в Кюстендил или в България.

Според областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски тези, които имат желание да упражнят вота си, биха могли да го направят.

По думите на Таня Атанасова, шеф  на служба ГРАО към общината досега не са гласували.

И на тези избори в културно информационния център в Босилеград ще има избирателна секция. Прогнозите са да гласуват 200-300 сънародници с двойно гражданство- студенти, такива, които работят в България или  в други страни, още повече, че сега няма ограничения за минаване през ГКПП, изисква се само сертификат за ваксиниране.

В Добрич започна спокойно изборния ден точно в 7 часа. Всички секции са открити, но има липсващи членове, от РИК уведомяват партиите дали те ще се заменят или ще се явят.

С две машини – в 98 и в 94 секции в Добрич има проблем, в 98 секция ще се премине на гласуване с хартиена бюлетина. Засега няма решение за 94 секция, чака се такова от ЦИК. Машината е успяла да пусне нулевия протокол, но още при първото гласуване е имало проблем.

Изборният ден в Смолян започва нормално. В две секции има неявили се членове и спиране за кратко на тока в община Доспат. Но проблемът е преодолян.

В Силистра също няма проблеми с началото на изборния ден. Има проблем само с една от машините в една от секциите. Съставен е констативен протокол и се очаква решение за гласуване с хартиени бюлетини.

В 175 секции са поставени машини за гласуване, в 14 от тях са с по две машини, 221 са стационарните секции в Силистренско, има 9 мобилни секции.
В спокойна обстановка протича гласуването в Перник. 262 секции са отворени, като в 157 гласуването е машинно, като по две машини има в 12 секции и в две в община Брезник, в Ковачевци се гласува изцяло с хартиени бюлетини.

В област Ловеч, където право на глас имат малко над 119 хиляди души, изборният ден започна нормално, въпреки някои технически проблеми с машините за гласуване, които са отстранени. 

В трета секция в Луковит обаче машината е отказала и гласуването все още не е започнало, тъй като се чака решение за да се пристъпи към гласуване с хартиени бюлетини. В 176 от 264 секции в Ловешка област ще се гласува само с машини. "Много лесно. Само, че имах малък проблем"; "Машината видях, бързо се оправих"; "Той човека ми показа, лесно и бързо става"; "За четвърти път в нашата секция се гласува машинно. Така че всичко ми е известно"; "Когато има диплянка, предварително си я проучил, натискаш и всичко е на шест"; "По-честни ли ще са тези избори"; "Това е целта"; "Никога не са били честни, няма и да бъдат"; "Засега все още не са ясни манипулациите, които са възможни с машината".

Председателят на РИК Валентина Недялкова поясни, че членовете на СИК трябва да следят стриктно дали гласоподавателите заснемат своят вот с мобилни телефони, защото това е нарушение на изборния закон, а глобата е хиляда лева.

Ива Антонова

Часове след началото на изборния ден как се гласува в една малка и бедна община - община Роман:

Поради липса на достатъчно избиратели, в по-голяма част от секциите там днес гласуват с бюлетини, а повечето от избирателите оцеляват под жизнените стандарти.

"Преди изборите обещават, а ние на село дори нямаме интернет и канализация. Ние тук в България живее зле, всички цени се повиша. На зле отиваме", каза в "Преди всичк" жители от община Роман.

Хората са готови все пак да гласуват и машинно.

Част от тях споделиха, че има хора, които им предлагат и на предишните избори и сега по 40 - по 50 лв., за да гласуват за определена партия.

"Той ги следи и чрез машината как ще гласуват, наред карат, на всички предлагат...", каза анонимна гражданка.

Ива Антонова

Още по темата в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево

Пожар е избухнал в близост до село Лозница, община Генерал Тошево. Засегнати са 3 000 декара гора. Екипи на Регионалната дирекция Пожарна безопасност от Генерал Тошево и Добрич са на място. Към момента пожарът не е загасен и вече се е прехвърлил и на румънска територия. По информация на главен инспектор Тихомир Катранджиев, началник сектор..

публикувано на 02.08.24 в 21:27

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища

Нормализирани са стойностите на замърсяването на въздуха над Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия снощи пожар на сметището, ситуирано край близкото село   Цалапица - съобщи областният управител Христина Янчева. Тя подчерта, че въздухът   ще остане чист през нощта, но  предупреди, че утре сутрин отново се очаква..

публикувано на 02.08.24 в 20:35

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле

Нов пожар пламна в Благоевградска област в района на Кресненското дефиле. Огънят се е възпламенил преди малко над жп линията вляво посока Кулата. Получен е сигнал за възникнал пожар между гара "Пейо Яворов" и първия тунел на железопътната линия София - Кулата. Това съобщи за БНР кметът на община Кресна Николай Георгиев, който в момента..

публикувано на 02.08.24 в 19:43

ПП-ДП ще се допитат до колективните си органи дали да подкрепят третия мандат на ИТН

ПП-ДБ ще се допитат до колективните органи на трите партии в коалицията за това дали да подкрепят правителство с третия мандат на ИТН. Това стана ясно след срещата с ИТН за търсене на подкрепа за програмен-експертен кабинет. Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ   Божидар Божанов заяви: "Отиваме при нашите колективни органи...

публикувано на 02.08.24 в 19:32

До 6 години затвор грозят шофьора, катастрофирал на бул. "Тодор Александров" в София в четвъртък

От 1 до 6 години затвор може да получи шофьорът, който вчера под въздействието на наркотици катастрофира на столичния булевард "Тодор Александров", като при инцидента пострадаха 5-ма души, сред които и двете му деца.   Положителна е наркопробата на шофьора, причинил катастрофата с петима пострадали в София От Софийската районна прокуратура..

публикувано на 02.08.24 в 19:01
Калин Стоянов в с. Петрово.

Калин Стоянов: Когато овладеем ситуацията, всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени

След като тази сутрин лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради това, че е наградил посланика на САЩ, а не огнеборците, Калин Стоянов коментира, че всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени: "От прохладните студия, от Пленарната зала е много лесно да критикуваш и да даваш..

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Премиерът се надява ремонтът на Дунав мост да приключи по-рано

Служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова посетиха строителите на обекта Дунав мост и бяха обнадеждени, че ремонтните дейности може да приключат по-рано от предвидения 2-годишен срок.  Проблемът с увеличения трафик от лични и товарни автомобили може бъде преодолян с прилагането на..

публикувано на 02.08.24 в 18:52