Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ ще може да се гласува в 58 секции

| обновено на 11.07.21 в 10:17
Гласуване в САЩ
Снимка: Младен Петков - кор. на БНР в САЩ

В Съединените щати ще може да се гласува в 58 секции, с 23 повече от  изборите през април, след като отпадна ограничението за максималните 35 секции. В 13 от тях, включително в столицата Вашингтон, в консулството в Ню Йорк, в района на Чикаго и Сънивейл (Калифорния) ще се гласува с машини. Източници, запознати с процеса по организацията на изборите в САЩ, заявиха за БНР, че към момента няма проблеми като “трудностите, свързани с летния сезон при намиране членове на секционните избирателни комисии”, са били “преодолени.”  

Според ЦИК за тези избори са били подадени 2638 заявления за гласуване в САЩ в сравнение с над 5 хилядите за предишния вот, което може да се обясни с по-облекчените условия за откриване на секции и не е индикатор за по-малък интерес. Въпреки това представители на общността тук са скептични що се отнася до по-голяма активност днес. Някои от основните им опасения са свързани с провеждането на вота в период на летни отпуски. 

На изборите през април по информация на ЦИК броят на намерените в избирателната кутия действителни гласове в Съединените щати е бил 10, 525 или е 3,48% от българската общност в САЩ ако съдим по неофициалните данни на МВнР. 

Първи, в 14 часа  българско време, ще отворят секциите по Източното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден започва по-късно и ще приключи утре сутрин в 6:00 часа българско време.  

Допуска се гласуване само с лична карта и паспорт, в това число с такива, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13.03.2020 г. до изборния ден включително. Ако срокът на документите е изтекъл преди това те просто ще трябва да представят удостоверение, че са подали молба за подновяване на документите. 

Ако избирателите не присъстват в списъка, те се дописват след представяне на документ за самоличност и декларация по образец. 

Гласуващите се приканват да се съобразяват с указанията на местните власти при справяне с пандемията от Covid-19. Конкретно във Вашингтон към момента носенето на маска се изисква от всички при ползване на градския транспорт, посещения на учебни и здравни заведения и детски градини. Напълно ваксинираните трябва да спазват дистанция или да носят маски само на места, където има изрично изискване за това.

Най-голям брой места за гласуване и сега, както и на изборите през април, има в района на Чикаго, където е съсредоточена най-голямата българска общност в Северна Америка. Тук ще се гласува на 9 места. Секциите  отварят в 7 часа местно, 15:00 часа  българско време.

На повече от 10 места в САЩ за първи път ще има секции и там притесненията са дали хората от района са разбрали. Това е единият от сериозните проблеми на българските изборни доброволци по света - осъществяването на връзка със сънародниците. Социалните медии помагат, но не винаги са достатъчни.

В САЩ в повечето секции ще се гласува с бюлетини, но в големите с машини. В щата Флорида, предградието на Маями, Бока Ратон (Boca Raton) е едната от 13-те секции, където ще има машинно гласуване. Хората от избирателната комисия са доволни. Илонка Димитрова смята, че ще бъде много по-удобно и за комисията, и за избирателите:

”Дойде техник, който ни отвори куфарчето в присъствието на всички членове от комисията. Инсталира машината и показа как се гласува. Всичко е наистина много лесно. Всеки човек според мене ще се справи с това гласуване и гласуването с машина ще отнеме много по-малко време, както на хората, така и на избирателната комисия след това за преброяване на гласовете".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12