Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК обяви края на изборния ден

Контролно преброяване на разписките в 1343 секции у нас и 39 в чужбина

| обновено на 11.07.21 в 21:56
Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Минути след 21 часа ЦИК обяви с решение изборният ден във страната за приключил. Законът позволява да се гласува до 21, а не до 20, ако пред секциите има още желаещи.

Проблеми с машините за гласуване забавиха изборния процес на различни места в страната. В десетки секции беше преминато към вот с хартиени бюлетини.

Подадените в ЦИК жалби и сигнали са по малко като брой, спрямо предходните избори на 4 ти април, по-ниска е и регистрираната избирателна активност.

С машини в страната днес се гласува в 9401 секции, устройствата бяха малко над 10 300, така че спрелите да работят около 60 са пренебрежимо малък брой каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Смятам, че не е висок броят, и като процентно изражение не е толкова много“.

В тези секции оформянето на протоколите ще бъде малко по-бавно, включително заради продължилото гласуване с хартиени бюлетини.

На изборите на 4 април от 9383 секции спряха да работят 78 устройства.

В зала „Асикс Арена“, където е разположен 24-та районна избирателна комисия-София, пристигат бусове с протоколи от секционните избирателни комисии. Там трябва да бъдат обработени над 500 протокола.

Според технически сътрудници, участвали и в предишните парламентарни избори, обработването на документите сега става значително по-бързо.

В 23.00 часа се очаква брифинг на председателя на 24-та РИК.

Подадените жалби в ЦИК към 19 ч. бяха 14, а сигналите за нарушения – 116.

Взети са няколко решения за санкциониране на интернет сайтове за разпространяване на социологически данни преди края на изборния ден.

Цветозар Томов коментира:

„Няма нарушения, които могат да окажат сериозен ефект върху изборния резултат“.

ЦИК обаче ще направи допълнителен анализ на регистрираната по-ниска избирателна активност.

Към 16 часа по данни на ЦИК тя беше 27,2% за страната, най-ниската – в Кърджали – 20,61 на сто, а най-висока – в Смолян – 33,14%.

На предходните редовни парламентарни избори на 4 април ЦИК отчете, че окончателната активност тогава е малко над 50 на сто.

В 1343 секции в страната, или във всяка седма се прави контролно преброяване на разписките от машинния вот. Това ще забави малко обработката на резултатите в тези СИК, но така ЦИК ще засече данните от протоколите. Камелия Нейкова обясни за колко секции и защо се прави това:

"В 1343 секции в страната и в 39 извън страната, определени на случаен принцип. Централната избирателна комисия взе това решение, за да направи контролно преброяване с оглед гарантиране сигурността на машинното гласуване, да се направи сравнение с резултатите, отпечатани в машинния протокол, и с контролните разписки, които отразяват вота на всеки един избирател".

Вече постъпват обработени протоколи от гласуването зад граница, започват и да пристигат такива и от Турция.

В ранния следобед ЦИК даде право на Районните избирателни комисии сами да решават дали и къде да се преминава към гласуване с бюлетини при технически проблеми с устройствата, след като десетки машини в страната излязоха от строя.

Според информацията от ЦИК към 15 часа 42 бяха секциите, в които е било преустановено машинното гласуване, а към 17 часа секциите станаха над 50.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи:

"Секциите, в които е преустановено машинното гласуване или изобщо не е започнало такова, са общо 53 в страната. Всички 421 машини за гласуване извън страната работят без проблем, поне по информация на Министерство на външните работи".

По-рано заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви подробности за секции у нас и в чужбина, в които е имало проблеми с машинния вот:

„Имаме изпратени решения от РИК-Бургас за една секция, от 25-а Районна избирателна комисия - София за една секция, от РИК-Враца за една секция и от РИК Плевен за една секция. За извън страната - до момента имаме подадена информация за една машина в Испания, която за кратко е спряла да работи, но е продължила, и за една машина в Турция, но в секцията, в която тази машина е спряла да работи, има второ устройство, така че продължава гласуването с второто устройство..."

От новите десет има нови в район Видин. Досега нямаше спряна машина от Районна избирателна комисия - Видин и сега има решение за две секционни комисии, в които се спира машинното гласуване - 23-та и 51-ва. Има взети решения. Всъщност най-много са в 25-та Районна избирателна комисия. Освен взетите решения от Централната избирателна комисия за 8 секционни комисии, Районната комисия е взела решение за още две".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев и вътрешният министър Стоянов пътуват към Беклемето

За овладяване на ситуацията на Беклемето, в гасенето на огъня днес се включват пожарникари, които се завръщат от Гърция.  Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов пътуват към Беклемето, съобщи правителствената пресслужба. Остава в сила частичното бедствено положение в селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар..

публикувано на 20.07.24 в 12:29
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Утвърждава се статуквото в ЕС

Утвърждава се статуквото в ЕС , заяви пред БНР президентът на Института за публична политика проф. Здравко Попов. " ЕС в момента бърза, ускорява скоростта си за утвърждаване на лидерство чрез избора на различните позиции , които се предполага, че трябва да бъдат утвърдени. Вече имаме шеф на ЕК – утвърдена за втори мандат Урсула фон дер Лайен...

публикувано на 20.07.24 в 12:26

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11