Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Трифонов: ИТН няма да прави коалиции, предлага свой кабинет с премиер Николай Василев

Слави Трифонов
Снимка: архив

"Има такъв народ" няма да прави коалиции, а ще предложи на парламента собствено правителство. Това обяви лидерът на партията Слави Трифонов.

В изявление, излъчвано по тв „Седем осми“ и във Фейсбук, Трифонов поиска да управлява самостоятелно: „Както сме заявявали нееднократно „Има такъв народ“ няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС. От друга страна т.нар. протестни партии не събират парламентарно мнозинство от 121 гласа за съставяне на стабилно правителство. В такъв случай ИТН няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелно отговорност за съставяне на правителство“. 

За премиер ще бъде предложен Николай Василев - бивш вицепремиер в две правителства - на НДСВ и на тройната коалиция. Завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония). Говори 7 езика. На 51 години.

Николай Василев

За министър на финансите – Мария Бойчинова, завършила с пълно отличие колежа "Васар" в Ню Йорк, учила е в Лондонския колеж по икономика и политически науки, работила в "Мерил Линч" и "Джей Пи Морган". Говори 3 езика. На 34 години.

Мария Бойчинова

За министър на икономиката – Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в два кабинета 2003-2009 г. Магистър по планиране и прогнозиране на икономическите системи от УНСС. Говори 3 езика, на 56 години.

Любомир Дацов

На образованието – Наталия Митова – завършила е Колумбийския колеж в Южна Каролина, експерт по образование, има магистратура по публични политики от Мерилендския университет, допълнителни квалификации от Колумбийския и Оксфордския университет. Говори 4 езика, на 39 години.

На енергетиката - Красимир Ненов, изпълнителен директор „Контур глобъл - Марица изток 3". Придобива бакалавърска степен от университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от университета "Корнел", САЩ, а също и по бизнес администрация от университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски директор на енергийни компании в България и Русия.Говори 4 езика, на 52 години.

Красимир Ненов

На здравеопазването – Велислава Петрова, имунолог, учила в университет в Бристол и Кеймбридж, има докторска степен по имунология. Старши мениджър в глобалния алианс за имунизация и ваксини в Женева. Говори 3 езика, на 31 години.

Велислава Петрова

За МРРБ – Михаела Лашова, финансист и мениджър. Има магистърска степен по финанси от "Сити юнивърсити" в Сиатъл и бакалавърска степен от университета в Чикаго, Илинойс. Говори 2 езика, на 43 години.

За министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Христо Алексиев, магистър по икономика, бакалавър по политология, бивш министър от служебно правителство (2017). Говори 2 езика, на 39 години.

Христо Алексиев

Ивайло Кожухаров – за министър туризма, магистър по икономика и по маркетинг, с над 17-годишен професионален опит в туризма. бивш мениджър на хотелска верига в Албена, мениджър на хотел в София, част от международен бранд. Говори 4 езика, на 36 години.

Ивайло Кожухаров

За министър на земеделието, храните и горите – Пламен Абровски, юрист, магистър по право, специалист по земеделско право, европейски процедура и политики. Дългосрочно командирован като втори секретар в представителството на България в ЕС в Брюксел. Говори 3 езика, на 41 години.

Пламен Абровски

За министър на отбраната – Теодора Генчовска, експерт по отбрана и въоръжени сили, завършила Военната академия "Георги Раковски", ръководила е структура в Министерството на отбраната. Говори 2 езика, на 50 години.

Теодора Генчовска

За министър на труда, социалната и демографската политика – Лилия Иванова, юрист, завършила право в СУ, има множество квалификации в чужбина. Говори 4 езика, на 52 години.

Лилия Иванова

За министър на културата – Станислава Армутлиева, музикален продуцент. Завършила е НАТФИЗ. 30-годишен опит в мениджмънта на творчески продукти, авторски и сродни права. Председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на "Профон", член на УС на "Мюзикаутор". Говори 3 езика, на 50 години.

Станислава Армутлиева

За министър на правосъдието – Петър Илиев, юрист, магистър от СУ, преподавател по конституционно право. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Говори 4 езика, на 43 години.

Петър Илиев

За министър на младежта и спорта – Радостин Василев, юрист, адвокат, специалист по спортно право. Осъществява процесуални представителства пред ФИФА и УЕФА, както и пред Спортния арбитражен съд в Женева. Говори 4 езика, на 36 години.
Радостин Василев

Министър без портфейл по ромските въпроси – д-р Антония Валентинова, лекар, анестезиолог. Завършила е МУ - София, работи като ординатор в Спешна помощ, както и като специализант по анестезиология. Говори 4 езика. "Тя е ромка, т.е. - циганка", каза Трифонов. На 27 години.

Антония Валентинова

Вицепремиер и министър на външните работи – Ради Найденов, дипломат, бивш посланик в Австрия и Германия, сега Швейцария и Лихтенщайн, бивш служебен министър (2017).

Ради Найденов

Николай Радулов – за вицепремиер и вътрешен министър. Доктор по философия, доктор по национална сигурност. Говори 4 езика, с над 30 години опит в сектора на сигурността. Преподавател по международна и национална сигурност. На 65 години.

Николай Радулов

Сред приоритетите на новото правителство Трифонов посочи изграждане на необходимия брой детски градини, купуване на медицински хеликоптери, построяване на нова детска болница, продължаване на строежа на магистралите, въвеждане на електронно управление, 1 милион таблети за учители и ученици, приватизация на ББР, ограничаване на нерегламентираните обществени поръчки, членство на България в Европейската космическа агенция и изпращане в Космоса на български и северномакедонски астронавти, изкореняване на корупцията.

Слави Трифонов съобщи още, че на служебните министри Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков е било предложено да запазят постовете си в новото правителство, но те се отказали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
д-р Любомир Киров

Д-р Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници. Няма, за..

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18