Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Дачков: Задкулисието печели и да мине, и да не мине кабинетът

Явор Дачков
Снимка: БГНЕС

"Слави Трифонов е проект на ДПС, създаден в началото да подпомогне износената коалиция между Борисов и Обединените патриоти с участието на ДПС, всъщност истинската власт беше в ръцете на Борисов и на Пеевски от 2013 до 2021. Но сценарият се наруши, на изборите на 4-ти април Трифонов стана втори вместо трети. И се появи вариантът Борисов да бъде отстранен, а на негово място да бъде инсталиран като удобен партньор Трифонов". Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков от сайта glasove.com. 

Според него е "имало нещо куцо в представянето на проектокабината на ИТН, а това е отблъснало партиите и ДПС е останала в изолация: 

"По замисъл този кабинет беше направен така, че задкулисните играчи да спечелят и да мине кабинетът, и да не мине... Трябва винаги да се запитваме откъде идва властта. Властта в България идва от ДПС от 20 години насам и Американското посолство, което води местния елит". 

Трифонов: Не редим кабинет нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай

В предаването "Нещо повече" Дачков допълни: 

"Резултатите на ГЕРБ изненадаха противниците на ГЕРБ, защото те остават първа политическа сила въпреки машинното гласуване, въпреки чистките на МВР. Омразата към ГЕРБ не може да се поддържа непрекъснато, това се износва. Служебното правителство дори прекали. ГЕРБ си остава солидна политическа сила, с която ще трябва да се работи". 

По думите на журналиста президентът участва в опит за сглобка на конструкт - Радев - ДПС - Американското посолство - Слави Трифонов

"След така развилите се ситуации големите играчи ще се отдръпнат и ще оставят да управлява служебният кабинет. Ще има президентски избори през октомври. Тогава ще е много по-сложно за президента да вади всички кестени от огъня. Служебното правителство ще започне да губи подкрепа. И този дизайн може да претърпи много различен облик. Ако Слави Трифонов не получи подкрепа и се отиде на предсрочни избори, голяма е вероятността това да се случи, и те да се проведат с президентските, цялата отговорност ще остане при служебния кабинет и при президента Радев, а това няма да е в полза на Румен Радев". 

Интервюто с Явор Дачков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18