Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: САЩ трябва да приемат законодателство, гарантиращо избирателните права на всички граждани

Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън определи като национална необходимост страната да приеме изборно законодателство, което да гарантира избирателните права на всички граждани и особено на цветнокожите.

Изказването му идва, след като редица управлявани от републиканци щати, приеха избирателни ограничения.

Той отбеляза, че 17 щати вече са приели 28 закона, които да затруднят гласуването, а други 400 проектозакона предстои да бъдат разгледани.

Този действия на Републиканската партия са окуражавани от бившия президент Доналд Тръмп, към когото Байдън отправи критики, че подкопава демокрацията в Съединените щати и че нарочно разпространява твърдения, че на изборите за държавен глава миналата година е имало нередности.

„Никои други избори не са били провеждани при такива строги изисквания и високи стандарти. Голямата лъжа е именно това - една голяма лъжа. В Америка когато загубиш, приемаш резултатите, следваш Конституцията, опитваш отново. Не обявяваш фактите за фалшиви и след това не се опитваш да свалиш американския експеримент, защото просто си нещастен. Това не е държавничество“, подчерта Байдън. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Витоша-ски": Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да..

публикувано на 17.05.24 в 17:03
Севинч Солакова, ЦИК

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 0,26 лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9-и юни. Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките..

публикувано на 17.05.24 в 16:52

Страни от ЕС постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия

Осем страни членки на ЕС от първа линия на миграционните потоци и от Централна Европа приеха обща позиция за миграцията на министерска среща днес в Никозия. Те постигнаха съгласие за необходимостта от преоценка на ситуацията в Сирия с оглед предоставянето на международна закрила на нейните граждани, бе подчертано в приетата от тях съвместна..

публикувано на 17.05.24 в 16:42

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер по системата ХЕМС, съобщи в Силистра служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.  Днес е бил извършен първият тренировъчен полет с медицински екипи и съответното оборудване.  Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина Във В. Търново беше..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Роберт Фицо

Роберт Фицо отново е опериран, състоянието му остава сериозно

Премиерът на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда, отново беше опериран и все още е в сериозно състояние, предаде БТА. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Новината съобщи словашкият министър на отбраната Робърт Калиняк.  "Той беше подложен на близо двучасова операция. Състоянието му е все още много сериозно. Ще са нужни..

публикувано на 17.05.24 в 16:20

В ЕС забраниха разпространението на още 4 медии, свързани с Русия

Страните членки на ЕС забраниха излъчването и разпространението на още 4 медии, свързани с Русия - сайтът Voice of Europe ("Гласът на Европа"), агенция "Новости" и вестниците "Известия" и "Российская газета". Англоезичният сайт Voice of Europe е базиран в Чехия. Той бе санкциониран от властите в Прага в края на март, след като бе обявен за..

публикувано на 17.05.24 в 16:16

Андре Токев: Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност

"Майката ми ме е възпитала да бъда честен и откровен. Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност" . Това заяви пред БНР шеф Андре Токев.  Известният кулинар и водещ на телевизионно предаване беше арестуван в София, след като беше заловен да шофира с близо 1,9 промила алкохол в кръвта. По-късно получи..

публикувано на 17.05.24 в 16:05