Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне 58 жертви на наводнения в Западна Европа

| обновено на 15.07.21 в 23:14
От проливния дъжд е засегната и провинция Северен Рейн-Вестфалия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 58 са вече жертвите на наводненията в Западна Германия след 3 дни обилен дъжд, съобщиха регионалните власти. Телата на общо 30 загинали са открити в провинция Северен Рейн-Вестфалия и на 28 в Райнланд-Пфалц.
В спасителните операции в помощ на полицията са се включили стотици военни и над 2500 доброволци. Армията участва с танкове в разчистването на пътища от свлачища и паднали дървета. С хеликоптери се евакуират хора, намерили убежище на покривите на къщите си.
Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е кандидат за федерален канцлер от Християндемократическия съюз, заяви, че подобни стихии ще стават все по-често явление, ако не бъде ускорено прилагането на мерките срещу глобалното затопляне.
Европейската комисия е готова да помогне на страните, засегнати от опустошителните наводнения, заяви в "Туитър" председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. 



Германският канцлер Ангела Меркел нарече "катастрофа" наводненията в страната й. Във Вашингтон, където тази вечер Меркел ще бъде приета от президента на Съединените щати Джо Байдън, тя увери, че пострадалите и загубилите домовете си в стихията ще получат федерална помощ. Меркел изказа благодарност на държавите, които са предложили да помогнат.

През следващите дни се очакват нови силни бури, властите се опасяват от преливане на реките Рейн и Мозел. Премиерът на една от засегнатите провниции Северен Рейн-Вестфалия и кандидат за следващ канцлер Армин Лашет наблегна на солидарността:

 
"Нужна е държавна помощ. Към момента не можем да назовем конкретна сума, защото не сме изчислили всички щети. Но със сигурност няма да оставим общините и пострадалите сами в тази ситуация. Провинция Северен Рейн Вестфалия ще помогне, ние сме солидарни и заедно ще преодолеем последствията от тази катастрофа"

В Белгия в голяма част от Валония е обявено извънредно положение. Там рухнаха къщи в Пепинстер, след като придошлата река наводни града, а жители от 1000 домакинства бяха евакуирани. На места водата стига до кръста. В тежка ситуация са и няколко провинции във Фландрия. 


Дъждът причини сериозни проблеми и за градския транспорт, много пътища бяха затворени, в Южна Белгия спряха влаковете.

Придошлите реки нанесоха поражения и на много къщи в южната нидерландска провинция Лимбург, наложи се евакуация на домове за възрастни.

Най-малко 4 са жертвите, а 70 други са изчезнали след срутването на шест къщи в град Шулд западната германска провинция Райнланд-Пфалц. 

Местна телевизия съобщи, че са застрашени още десетки къщи в хълмистия район.


В провинция Северен Рейн-Вестфалия двама души са открити мъртви в наводнени мазета в Кьолн. Още смъртни случаи има в Солинген, Уна и Райнбах, съобщи полицията.

В сряда вечерта двама пожарникари са загинали в провинцията – единият се е удавил.

През следващите дни се очакват нови силни бури, властите се опасяват от преливане на реките Рейн и Мозел.

Лимбург, Нидерландия, 15 юли 2021 г./ЕПА/БГНЕС

Дъждът причини сериозни проблеми и за градския транспорт, високоскоростният влак "Талис" до Германия бе спрян.

Придошлите реки нанесоха поражения и на много къщи в южната нидерландска провинция Лимбург, където няколко домове за възрастни бяха евакуирани. 

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Германия и Белгия

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Германия и Белгия, съобщи МВнР. В Генералното консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародници. Мисиите ни са в контакт с местните власти, следят ситуацията и са готови да окажат съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн на тел.: +49 69 509 278 130, а с консулската ни служба към посолството ни в Белгия на тел. тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В част от южната провинция е обявено бедствено положение.

Мощни гръмотевични бури предизвикахa наводнения в Бавария

Мощни гръмотевични бури и обилни валежи снощи са предизвикали наводнения и хаос по пътищата в Бавария, предава ДПА. В южната част на провинцията е обявено бедствено положение. Полицията отбелязва, че досега основните проблеми са..

публикувано на 14.07.21 в 11:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54