Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир,  започната през 2007 година. Комплексът ще бъде пуснат, когато се изгради пречиствателна станция, за която се изготвя нов проект, а осигурените средства за това са над 1 600 000 лева.

В новия административен комплекс, който вече е ограден и оформен отпред, ще се помещават полицейско звено, пожарната, поща, здравен кабинет, кметството на Рилския манастир, книжарница, туристически информационен център. Построяването му струва няколко милиона лева.

Решаващото сега е препроектирането и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, като според първоначалния проект, мръсните води трябваше да се заустват при вливането на река Друщевица в Рилска река. Това обаче е неприемливо за еколозите. 

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обясни:

"Сградата, да, тя е направена. Всичко е почти готово, на 95%. Може да бъде завършено в рамките на до месец абсолютно всичко. Единственият проблем е, че не е направена пречиствателната станция на канализацията. Не е започнало, защото сега се препроектира. Проектът, който съществува, е стар. Направен е нов, актуализиран проек, и сега върви по институциите".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна

Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна в последните седмици. Разрушена е и комунална инфраструктура. Масивна руска атака с дронове и ракети срещу Украйна При атаката са били ударени енергийни съоръжения в най-малко четири украински региона - Запорожие, Суми, Ровне и Лвов. Нападението е засегнало..

публикувано на 26.08.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

Санкциониран руски танкер е засечен да прехвърля втечнен газ в открито море

Санкциониран от Съединените щати танкер с руски втечнен газ е засечен да прехвърля товара си на друг кораб в открито море, предаде "Ройтерс“. Втечненият газ, произведен в Русия, е обект на санкции заради водената от Москва война срещу Украйна. Москва успява да продължи износа си чрез заобикаляне на наложените санкции, става ясно от..

публикувано на 26.08.24 в 14:49

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон. Предложението за Закон за пазарите на криптоактиви трябва да въведе някои европейски регулации, пишат в мотивите си вносителите. Общественото обсъждане е до средата на септември. Комисията за финансов надзор (КФН) ще контролира всички дейности на създателите на токени и..

публикувано на 26.08.24 в 14:46

Огнян Стефанов: Липсва гражданският отпор, затова нищо не се променя

От МВР зависи много , заяви пред БНР журналистът Огнян Стефанов. Той коментира новия състав на служебния кабинет на Димитър Главчев и в частност предложения за вътрешен министър - Атанас Илков:  "Не се ръководя от това кой какви постове е заемал, а от резултатите, които е постигнал или не е постигнал. Атанас Илков години наред е работил в..

публикувано на 26.08.24 в 14:17

Хеликоптер ще гаси пожара в Рила

Хеликоптер ще бъде изпратен при пожара под Черни връх в планината Рила - над село Самораново. Огънят е излязъл в откритата част на планината и това дава възможност да бъде използвана летателна техника. Tова е преценил щабът, работещ на терена.  Установен е контакт с авиобаза "Крумово" и до час ще започне гасенето с хеликоптер. На мястото е и директорът..

публикувано на 26.08.24 в 14:10
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Лакмусът за политиката на "Главчев 2" ще е отношението към Пеевски

Големият въпрос е, каква политика ще изпълнява това правителство и лакмусът ще е отношението към Пеевски. Нека дадем доверие на Главчев и да видим дали ще се различи във втория кабинет Главчев. Това коментира Илхан Кючюк от ДПС, председател на правната комисия в ЕП, в интервю пред БНР. "Ако вътрешният министър прави това, което прави..

публикувано на 26.08.24 в 14:08
Павел Дуров

Френски съд удължи ареста на Павел Дуров

Френски съд е удължил ареста на основателя на "Телеграм" Павел Дуров. Той беше задържан от полицията в събота вечерта при пристигането си в Париж. Задържането на Павел Дуров е продължено с 48 часа. Той може да остане в ареста до 96 часа, след което да му бъдат повдигнати обвинения или да бъде освободен. Арестуваха съоснователя на..

публикувано на 26.08.24 в 13:36