Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи бойкот на Ердоган в Севернокипърската турска република

| обновено на 19.07.21 в 09:03
Президентът на Турция Реджеп Ердоган говори пред парламента в Анкара - 15 юли 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Послания за „решителност” и за „установяване на мир както в Кипър, така и по целия свят, по най-добрия възможен начин”, ще отправи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на започващото днес двудневно посещение в северната част на острова. Той ще участва в тържествата за 20 юли, „Деня на мира и свободата”.

21 топовни салюта тази сутрин дават началото на честванията в Северен Кипър на 47-ата годишнина от турското нашествие, довело до продължаващото и сега разделение на острова. За Турция и кипърските турци това е „мирна операция” и денят на началото ѝ, 20 юли, се отбелязва в северната част на острова като „Ден на мира и свободата”.

За участие в многобройните празнични събития днес следобед пристига президентът на Турция Тайип Ердоган с много голяма делегация.

Днес и утре той ще държи две големи речи, и, както заяви по-рано, ще предаде „добри новини” с тях.

Нови решения за създаването на две държави на острова, за суверенитета и независимостта на самообявилата се Севернокипърска турска република, както и за дипломатическото ѝ признаване са сред най-важните съобщения, които се очаква да направи Ердоган.

Следващите стъпки на Анкара за отварянето на града-призрак Вароша с покана към кипърските гърци да се върнат по домовете си също са на дневен ред. 

Очакват се и изявления за създаване на турска военноморска база и постоянно разполагане на турски дронове с или без оръжие в авиобаза на острова.

Бойкот от местни политици

За първи път турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде бойкотиран в Северен Кипър от кипърски турски политици. Така те протестират срещу намесата на Анкара във вътрешните работи, демокрацията и администрацията на кипърските турци без да зачита тяхната воля.

Две леви кипърско-турски партии - най-голямата опозиционна Републиканска турска партия /CTP/ и Социалдемократическата партия (TDP), обявиха, че техните депутати няма да влязат в залата по време на първото по рода си обръщение на Ердоган на специалната сесия на т. нар. парламент в Северен Кипър днес.

На речта няма да присъстват и бившите лидери /президенти/ на кипърските турци Мустафа Акънджъ и Мехмет Али Талят.

С този ход двете партии протестират срещу продължаващата намеса на Анкара в политическата воля на кипърската турска общност и атаките срещу демокрацията ѝ. Това пречи на интеграцията на кипърските турци в международната общност и засилва схващането, че северът е „под администрация на Турция”, се казва в партийните решения за бойкота.

Освен това двете партии и двамата бивши лидери Акънджъ и Талят са привърженици на федералното обединение на Кипър в противоречие с налаганата от Турция политика за две суверенни държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипърски войници край макет на самолет, свален от приятелски огън при турската инвазия през 1974 г.

Кипър отбелязва годишнина от военния преврат

Вой на сирени в Кипър тази сутрин и призори на 20 юли отбелязва 47-ата годишнина от двете най-трагични дати в историята на страната – военния преврат и турската инвазия. В същото време специално за празненствата на 20 юли в Северен Кипър пристига..

публикувано на 15.07.21 в 08:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на..

публикувано на 20.07.24 в 19:36