Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от 46-ото Народно събрание положиха клетва

| обновено на 21.07.21 в 15:53
Снимка: БГНЕС

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. Първото заседание беше открито от най-възрастния депутат - Мика Зайкова, избрана от листата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“:

При откриването на 46-ото Народно събрание от трибуната на парламента беше заявена готовност за диалог между т.нар. партии на протеста с цел да бъде съставено правителство.

За председател и на това Народно събрание беше избрана Ива Митева от партия "Има такъв народ", а всяка от шестте парламентарни формации ще има заместник-председател.

В сградата на Народното събрание с надписа „Съединението прави силата“ прозвуча първият парламентарен звънец, който постави началото на новия парламент с думите на най-възрастния депутат Мика Зайкова:

„На добър час, дами и господа! Очаквам от Вас работа“.

Народните представители положиха клетва.

В декларации шестте политически сили очертаха своите приоритети.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ даде заявка за кабинет и очерта дилемата - правителство или нови избори:

„Ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство“.

Председателят на групата ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова обяви, че ще бъдат силна и компетентна опозиция. Тя разкритикува програмата на „Има такъв народ“ и действията на служебния кабинет, като постави под съмнение надежността на бъдещето редовно правителство:

„И сме изправени пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, в които отговорността за управлението на страната няма да се носи от политическо лидерство“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за политическа отговорност и обяви готовност за съставяне на кабинет:

„Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България“.

Христо Иванов от „Демократична България“ настоя за диалог, спешна подготовка за новата Сovid вълна и дълбока съдебна реформа:

„Господин Гешев за поредно откриване на на българския парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката“.

България не може да си позволи ново безвремие, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

„Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето“.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заплаши с нови протести, ако има подмяна, а не промяна:

„Ние идваме обратно на площадите и на улиците на България". Манолова обяви, че ще поискат работата на Комисията по ревизията да продължи и в този парламент.

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на заседанието. На първото заседание на 46-ото Народно събрание дойдоха и премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет.

По време на заседанието бяха избрани председател и заместник-председатели на парламента.

Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана отново за председател на НС, като събра гласовете на ИТН, „Демократична България“, ДПС  и „Изправи се БГ! Ние идваме !" - общо 137 гласа. Избрани бяха и шестима заместник-председатели - по един от всяка парламентарна група.

Стана ясно, че Десислава Атанасова отново ще е председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите,  Мая Манолова - тази на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“, а Христо Иванов се очаква отново да е председател на групата на „Демократична България“. 

Българското национално радио предаде пряко тържественото откриване на новоизбраното 46-о Народно събрание.

Снимка: БГЕНЕС

В ранния следобед от парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" внесоха в деловодството на НС пакет от законопроекти -  за преизчисляване на пенсиите, промени в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и главния прокурор Иван Гешев.

Законопроект за преизчисляване на пенсиите, както и предложения за промени в Закона за семейните помощи за деца внесоха от БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място и в 46-то Народно събрание, призова вчера избраните си депутати да се фокусират върху една цел - масова ваксинация на населението: „Тази цел касае за живота, здравето и икономиката“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Преди откриването на 46-ото Народно събрание - надежди за диалог

В деня преди конституирането на 46-ия парламент бъдещите парламентарни групи се събраха на заседания. От "Има такъв народ" показаха обрат в позицията си - преди да представят новото си предложение за правителство, ще проведат консултации с формациите, от..

обновено на 20.07.21 в 22:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59