Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш шеф на ДАНС е задържан за незаконен лов

Прокуратурата в Благоевград е образувала досъдебно производство срещу четирима бракониери

| обновено на 21.07.21 в 15:46
Димитър Георгиев
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев е бил задържан от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско. „Хоризонт“ научи, че заедно с него в полицията са отведени още трима души.

Единият от тях е настоящ служител на ДАНС, а другият е собственикът на футболния отбор Витоша Бистрица.

При претърсването в автомобилите на групата са открити няколко ловни оръжия, голямо количество патрони, както и убито диво животно.

В края на май т.г. служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Премиерът Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения.

На 26 май държавният глава подписа указа за освобождаването му и с друг указ назначи за шеф на агенцията Пламен Тончев.

Сигналът за организиран незаконен лов и два високопроходими автомобила в дивечовъден участък над село Полена е подаден снощи в ДГС-Симитли, потвърди директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов:

„В два часа през нощта се обади директорът на горското стопанство, че има сигнал за незаконен лов и че органите на полицията са задържали извършителите. Има отстреляна дива свиня“.

Последвала незабавна акция на полицията в автомобилите са намерени  четири карабини и една ловна пушка, както и голямо количество патрони. 

Оказа се, че в началото на месеца  фирма „Бесер 1970“  е подписала договор с горското стопанство в Симитли за организиране на ловен туризъм . Неин собственик е футболният шеф Сергей Ташков, потвърди директорът на стопанството Благой Кишев:

„Има подписан договор за отстрел чрез организиране и провеждане на ловен туризъм с ДГС-Симитли от 08.07.2021 г., но за вчерашната дата няма никаква заявка, нито разрешително, няма никакви надлежно оформени документи на територията на Държавно горско стопанство-Симитли“.

В групата, организирала незаконния лов, е бил и горският служител Владимир Петров, който е задържан тази сутрин. 

Срещу бракониерите е образувано досъдебно производство по закона за МВР, казаха от прокуратурата в Благоевград. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Димитър Георгиев, който бе махнат от поста председател на ДАНС

Кабинетът обясни политизацията на ексшефа на ДАНС с отпуск от 123 дни

Правителството публикува мотивите си, с които предложи на президента Румен Радев да бъдат прекратени пълномощията на Димитър Георгиев като председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). В тях е записано, че предложението..

публикувано на 27.05.21 в 09:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите,..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ -..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият..

публикувано на 23.04.24 в 21:52