Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Чуков показва в книга как религиозните компоненти влияят върху политическите решения

Владимир Чуков
Снимка: Ани Петрова

„Това не книга за самия Израел, не е книга за юдаизма, а за държавата Израел и за юдаизма като критерий за формирането на тези две много важни радикални течения в рамките на двете големи религиозни семейства – християнството и исляма“, посочи пред БНР проф. Владимир Чуков за новата си книга „Израел между евангелизма и джафаризма”.

„Нека да кажем – това са малцинствени течения, които имат изключително силно влияние при формирането на външнополитическото решение, а и вътрешнополитическото решение на две от големите държави – САЩ и на Ислямска Република Иран. Или в конкретния случай, това е начин за прочитане на тяхното поведение вследствие на вековното формиране на определени религиозни принципи в частност – месианските възгледи на онези бих казал, стотици учени, проповедници – става въпрос за шиите, които са формирали една визия, която виждаме в много голяма степен да се прилага и в днешно време“, разказа още проф. Чуков.

В книгата „Израел между евангелизма и джафаризма“ е проследено в исторически план зараждането, формирането и развитието на двете учения.

„Аз съм се спрял на различните видове учения с оглед на изваждането на преден план на религиозните компоненти, които влияят върху политическите решения. Като епицентърът, пресечната точка е Йерусалим.

Аз съм се опитал в моята книга да разшифровам религиозната принадлежност и личност на всички 46 американски президенти, Джо Байдън е вторият католик, който е много специфичен като поведение, а другият е Джон Кенеди, който за съжаление управлява само две години. Давам ви пример с държавата Израел – ако Доналд Тръмп пренесе всички институции в Йерусалим, тоест ясно и категорично признават този град за столица на Израел, то Байдън нямаше как да върне посолството в Тел Авив. Но той направи символна крачка, като раздели посолството от консулството, те са пак в Йерусалим, но са две различни служби“, поясни още в предаването „12+4“ проф. Владимир Чуков. 

Интервюто с проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Среща на младежи с увреден слух

Младежи с увреден слух от България, Литва и Полша се включиха в проект по "Еразъм+"

Проектът "Нови възможности за превенция от социално изключване на младежи с увреден слух" се осъществява от Асоциацията на родителите на деца с увреден слух с финансовата подкрепа на програма "Еразъм+". В международния младежки обмен са включени младежи от България, Литва и Полша. Дейностите в проекта са конкретно адаптирани за младежи с увреден..

публикувано на 28.09.21 в 17:58
Плажът на къмпинг

Марияна Екимова-Мелнишка намира въхновение в почивка на палатка

"Винаги летуваме на север в гората на Крапец, което е единственото място, където можеш да си опънеш палатка на така нареченото диво къмпиране. Повечето други места вече ги застроиха, въпреки протестите. Това за нас е рутина, както и за много други хора, с които се срещаме години наред. От около 20 години го правим“, каза за БНР Марияна..

публикувано на 28.09.21 в 15:28

Туристите в Пловдив могат да се докоснат до нови aвтeнтични eлeмeнти нa aнтичния cтaдиoн на Филипопол

Пловдивчани и гостите на града вече могат да разгледат в детайли още една част от Античния стадион на Филипопол . Те се намират под сграда на главната пешеходна улица на Пловдив. Достъпът до нея става възможен след споразумение между общината и австрийските собственици на търговския център, които са инвестирали при реновирането на постройката преди..

публикувано на 28.09.21 в 14:36
Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново

От студентската скамейка в Covid отделението - как болница във Велико Търново се спаси от затваряне

Кризата за медици в болниците при четвъртата Covid вълна е повсеместна и засегна и Белодробната болница във Велико Търново. Лечебното заведение беше пред затваряне, останало едва с двама лекари. Управителката на болницата д-р Стела Денчева обяви възнаграждения до 4 хиляди лева за специалисти, осигури им общински жилища и успя наполовина да реши..

публикувано на 28.09.21 в 11:36
Георги Киряков

Георги Киряков: Вървим към още една патова политическа ситуация

Много е вероятно Румен Радев да спечели още на първия тур президентските избори и да вървим към още една патова политическа ситуация да не може да се състави правителство . Това каза пред БНР политологът Георги Киряков дни преди старта на предизборната кампания за изборите 2 в 1 на 14 ноември. „ Няма парламентарна математика, която да даде..

публикувано на 28.09.21 в 07:56
Ярослав Димитров

В плевенското село Буковлък ще избират нов кмет на 3 октомври

На 3 октомври ще се проведат частични местни избори за кмет на плевенското село Буковлък. То е най-голямото в областта. Кандидатите за кмет са трима. По предварителни избирателни списъци избирателите са 2896. Окончателната бройка ще бъде по-различна, каза за БНР Ярослав Димитров, председател на Общинската избирателна комисия в Плевен...

публикувано на 27.09.21 в 16:43

Проф. Олег Йорданов: Новите технологии водят до по-висока продуктивност във всички области

„Успелите държави по света са високо технологични и науката участва в икономиките им“, посочи пред БНР проф. Олег Йорданов от университета в Южна Каролина, преподавател по физика и математика, във връзка с това има ли шанс в България политическа партия да се обяви в подкрепа на научния прогрес у нас. „Това са страните от Западна и Северна..

публикувано на 27.09.21 в 13:09