Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще се направи мащабно проучване в ранновизантийската крепост на Мисионис

Мисионис
Снимка: РИМ Търговище

Две седмици след началото на археологическото лято на средновековния град Мисионис край Търговище, първите открити артефакти са впечатляващи - ценна златна апликация, стотици монети, оръдия на труда, предмети от бита.

"През тази година ще бъде направено археологическо проучване каквото не е правено никога досега на Мисионис. То ще продължи 4 месеца. Ще ни позволи да направим мащабно проучване вътре в ранновизантийската крепост, да бъде довършено едно от големите открития в предния археологически сезон, когато открихме епископска резиденция във византийската крепост", каза за БНР ръководителят на археологическите разкопки археологът Стефан Иванов.

Той допълни, че ще бъде окончателно завършено проучването на резиденцията. Открити са късноримски монети, византийски монети от 5-6 век.

"Най-много са тези от Второто българско царство, от порядъка на 12 -14 век - медни, сребърни монети дават много точна информация за сградите  - кога са строени, колко време всяка една от тях е просъщестувала. Влизат в хронологията, която сме определили за живота на това място. Хубавото е, че продължават да излизат стъклени предмети - нашият обект е известен с многото стъклени предмети, които откриваме. Досега можем да кажем, че имаме останки от над 200 стъклени чаши и тази година продължават да излизат подобни предмети, новото е, че имаме още една сграда, която ще бъде огромна - над 100 квадратни метра, която в тези последни два дена засякохме. Тя ще бъде проучена през този сезон", допълни  Стефан Иванов.

Мисионис е древен български град, посочен три пъти в книгата „Развлечение на копнеещия да преброди страните“ на Мохамед ал-Идриси. Смята се, че споменатият Мисионис съвпада със средновековен български град, разположен на 7 километра от град Търговище, в Преславската планина. Той е част от Стоте национални туристически обекта.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Среща на младежи с увреден слух

Младежи с увреден слух от България, Литва и Полша се включиха в проект по "Еразъм+"

Проектът "Нови възможности за превенция от социално изключване на младежи с увреден слух" се осъществява от Асоциацията на родителите на деца с увреден слух с финансовата подкрепа на програма "Еразъм+". В международния младежки обмен са включени младежи от България, Литва и Полша. Дейностите в проекта са конкретно адаптирани за младежи с увреден..

публикувано на 28.09.21 в 17:58
Плажът на къмпинг

Марияна Екимова-Мелнишка намира въхновение в почивка на палатка

"Винаги летуваме на север в гората на Крапец, което е единственото място, където можеш да си опънеш палатка на така нареченото диво къмпиране. Повечето други места вече ги застроиха, въпреки протестите. Това за нас е рутина, както и за много други хора, с които се срещаме години наред. От около 20 години го правим“, каза за БНР Марияна..

публикувано на 28.09.21 в 15:28

Туристите в Пловдив могат да се докоснат до нови aвтeнтични eлeмeнти нa aнтичния cтaдиoн на Филипопол

Пловдивчани и гостите на града вече могат да разгледат в детайли още една част от Античния стадион на Филипопол . Те се намират под сграда на главната пешеходна улица на Пловдив. Достъпът до нея става възможен след споразумение между общината и австрийските собственици на търговския център, които са инвестирали при реновирането на постройката преди..

публикувано на 28.09.21 в 14:36
Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново

От студентската скамейка в Covid отделението - как болница във Велико Търново се спаси от затваряне

Кризата за медици в болниците при четвъртата Covid вълна е повсеместна и засегна и Белодробната болница във Велико Търново. Лечебното заведение беше пред затваряне, останало едва с двама лекари. Управителката на болницата д-р Стела Денчева обяви възнаграждения до 4 хиляди лева за специалисти, осигури им общински жилища и успя наполовина да реши..

публикувано на 28.09.21 в 11:36
Георги Киряков

Георги Киряков: Вървим към още една патова политическа ситуация

Много е вероятно Румен Радев да спечели още на първия тур президентските избори и да вървим към още една патова политическа ситуация да не може да се състави правителство . Това каза пред БНР политологът Георги Киряков дни преди старта на предизборната кампания за изборите 2 в 1 на 14 ноември. „ Няма парламентарна математика, която да даде..

публикувано на 28.09.21 в 07:56
Ярослав Димитров

В плевенското село Буковлък ще избират нов кмет на 3 октомври

На 3 октомври ще се проведат частични местни избори за кмет на плевенското село Буковлък. То е най-голямото в областта. Кандидатите за кмет са трима. По предварителни избирателни списъци избирателите са 2896. Окончателната бройка ще бъде по-различна, каза за БНР Ярослав Димитров, председател на Общинската избирателна комисия в Плевен...

публикувано на 27.09.21 в 16:43

Проф. Олег Йорданов: Новите технологии водят до по-висока продуктивност във всички области

„Успелите държави по света са високо технологични и науката участва в икономиките им“, посочи пред БНР проф. Олег Йорданов от университета в Южна Каролина, преподавател по физика и математика, във връзка с това има ли шанс в България политическа партия да се обяви в подкрепа на научния прогрес у нас. „Това са страните от Западна и Северна..

публикувано на 27.09.21 в 13:09