Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Катя Михайлова: Младите и ерудирани българи са в България

Дойде времето на колективния спасител, смята преподавателят в УНСС

Снимка: БГНЕС

„Младите и ерудирани българи се намират в България. Не е необходимо да ги търсим пръснати по света. Тук са се родили, тук са живели, тук до момента са влагали всичките си капитали – човешки, социални, финансови. Българите в България са младите, ерудирани, образовани българи, които могат тази промяна, която в момента се случи, да я овладеят. Защото българите в България живеят с българското. Има нещо, което се казва митологично време – българите в България само го усещат. Българите в чужбина ги обичам безкрайно много, но те са в друго митологично време.“ Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ на БНР Катя Михайлова, преподавател в Катедра „Икономическа социология“ на УНСС и представител на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ).

Промяната, която много искахме, дойде. Сега стои втората задача – да приемем промяната, каквато е дошла, а не каквато на нас ни се е искало да бъде, подчерта Михайлова.

„Защо въпреки всичко, което казваме, че не е добро, Слави Трифонов и неговата партия продължава да печели? При ИТН и Слави Трифонов всичко е естествено. Те показват себе си. И тъй като толкова дълги години сме свикнали и вече сме приучени да гледаме едни изкуствени форми, изведнъж на терена се явява един ИТН, който изобщо не се притеснява да заяви своята първичност, своята автентичност. Един ИТН, който не мисли за утре, а какво ще се случи днес. И, както виждате, това печели“, коментира тя.

Катя Михайлова  Снимка от личен архив

ИТН се учи да общува с другите, смята Катя Михайлова. 

„Прави своите първи крачки в политиката. Знаете, първите 7 години са много важни. Ако могат да вземат 3 години за една, ще бъде добре. Но те се учат, отварят се към другите.“

Относно паралелите, които различни анализатори правят с 2009 година и подема на ГЕРБ тогава Михайлова поясни, че „2009-а е вселенски различна реалност от сегашната“.

„Днес нямаме Борисов и Трифонов. Днес имаме Трифонов – индивидуалният, самотният играч, лидер, самотният месия, спасител. И до него имаме образа на Радевото правителство като образ на колективния спасител. Според мен дойде вече времето на колективния спасител. Индивидуалният, личният спасител остава малко назад.“

Катя Михайлова е на мнение, че колкото повече парламентарни провали с правителства регистрираме, толкова повече ще се утвърждава фигурата на президента.

Парламентът - гаф след гаф. Президентът – все по-изправен.“

Снимка: БГНЕС

Относно мненията на роми в анкета по темата за изборните резултати и бъдещото управление Михайлова отбеляза: 

„Чуваме едни мъдри хора, които правят разлика между концерта и парламента. Това е една чудесна разлика, която всички трябва да се научим да правим.“


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Правителството на ИТН ще прилича на домоуправител

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът,  зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от добросъвестността на живеещите във входа .“ Това каза в интервю за БНР преподавателят по политически..

публикувано на 29.07.21 в 07:51
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата. Проблемите, възникващи..

публикувано на 28.07.21 в 09:01
Алексанър Миланов

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар . Това е ключово важно изследване, което дава спокойствие както на самите пациенти, така и на техните..

публикувано на 27.07.21 в 10:07
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че  очаква много по-големи разногласия..

публикувано на 27.07.21 в 08:31
доц. Григор Сарийски

Григор Сарийски: Щетите от Плана за възстановяване ще бъдат повече от ползите

" Щетите от вкарването на Плана за възстановяване в действие ще бъдат доста повече от ползите ".  Това мнение изказа пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той допусна обвързване на спиране на предвидени средства заради неприетата от България Истанбулска конвенция: "Става дума за формулировки, които отварят..

публикувано на 26.07.21 в 16:01
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Никой не е свалил от дневния ред още едни избори

„Очевидно е, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. (...) Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство.“ Това каза в своя..

публикувано на 26.07.21 в 08:49
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Случаят с "Пирогов" е знак, че здравната реформа не търпи отлагане

" Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане , още повече на фона на предстояща според повечето експерти Covid вълна".  Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Директорът на "Пирогов"  проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната..

публикувано на 25.07.21 в 10:05