Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

430 млн. лв. за подкрепа на компаниите при нова Covid вълна

| обновено на 22.07.21 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса при влошаване на пандемията са заложени в актуализацията на бюджета, предлагана от служебния кабинет. Ресорният министър Асен Василев обяви, че дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто, като няма да се налага да теглим повече дълг от заложеното в настоящия бюджет. Обновяването на финансовата рамка е направено при възможно най-лошия сценарий на развитие на пандемията от Covid-19.

Два милиарда лева допълнителни приходи и 1,8 милиарда лева нови разходи очакват хазната, ако парламентът одобри предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета.

"Тук е заложено, че влизаме за 2 месеца в тъмночервена зона", заяви министър Асен Василев очаква средногодишна инфлация от 2%, донякъде и подкрепена от актуализацията на доходите на пенсионерите. 

В здравата система – ще продължи подпомагането на медиците на първа линия, обясни Лидия Чорбанова от ресорното министерство. Освен допълнителните средства, които се налагат за социални плащания като осъвременяването на пенсиите, се залага на запазването на възнагражденията от 1000 лева за медиците. 

Предвидени са средства за закупуване на ваксини от Пфайзер, за закупуване на Ремдесивир и други необходими медикаменти, част от които ще бъдат поставени в резерв при потенциален дефицит на лекарства. 

Ще се закупят и още ваксини на Пфайзер, с което се подготвя здравата система за нов шок.

"Цялостно прекрояване на системата с актуалицация на бюджета е несериозно да се прави" и то от служебен кабинет, допълни Василев, но предупреди, че има необходимост от такава. 

Отделени са пари за изборите при сценарий на вот 2 в 1 , както и за непредвидени харчове по казуса с пътната агенция и за осъдителни дела на КЕВР

"Моето лично мнение е, специално за МРРБ, е престъпление, а за КЕВР може би лошо управление", заяви министър Асен Василев.

Подобни случаи ще бъдат анализирани от правосъдното министерство и институциите, загубили дела, ще ги плащат от бюджета си. Подготвят се 430 милиона лева за подпомагане на бизнеса, въпреки че ще се търсят варианти за гъвкавост и при най-тежкия сценарий:

"Бизнеси, чиито работници са 100% ваксинирани или тестват 2 пъти седмично, ще могат да останат отворени независимо от нивото на пандемията", каза министърът.

Ако ситуацията е по-благоприятна от миналата година, няма да се изхарчат всички предвидени пари. Тъй като събираемостта е по-голяма от очакваната, новите харчове трябва да бъдат одобрени от парламента, а не да бъдат „на тъмно“ с постановления на кабинета, каквато бе предишната практика, убеден е Асен Василев.

От 430-те милиона лева, предвидени за подкрепа на компаниите при нова вълна от коронавируса, 30 ще бъдат подкрепени авиопревозвачите.

В разходната част са заложени непредвидени средства заради проблема с пътните проекти – 100 милиона лева, и 19 милиона за загубени дела от КЕВР.

На правосъдното министерство е възложен анализ на загубени дела и парите за тях ще бъдат удържани от бюджетите на съответните институции.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03