Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След година прекъсване Велико Търново отново става фолклорна сцена

Снимка: Здравка Маслянкова

Фолклорът на балканските народи завладява от неделя Велико Търново. В 23-ото издание на Международния фолклорен фестивал своето песенно и танцово изкуство в безплатни за публиката концерти ще представят 310 изпълнители от 10 ансамбъла от България и Балканите. Българското национално радио е медиен партньор на фестивала.  

След една година прекъсване Велико Търново отново е фолклорна сцена и посреща 23-отото издание на Международния фолклорен фестивал. 

„Жаждата на хората, на артистите за изява и на публиката да ги аплодират, както се казва в трудни времена човек се обръща първо към комшиите. Тази година фестивалът ще се реализира, но с ярко изразената помощ на балканските държави. Форматът ще е по-различен, но за сметка на това - не по-малко интересен“. 

Това обясни Нелина Църова, директор на дирекция „Култура" в Община Велико Търново, съорганизатор на международния фолклорен фестивал с Българската секция на Организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства CIOFF

От 25 до 29 юли в летния театър във Велико Търново и на три концерта в Добрич ще се изявят 140 чуждестранни и 170 български изпълнители, поясни Емил Павлов, председател на CIOFF-България: 

„От Румъния сме поканили професионален артистичен ансамбъл „Константин Авинте“ от град Яш. От Северна Македония участие ще вземе Албанският национален държавен ансамбъл за традиционни песни и танци от Скопие. От Сърбия сме поканили културно и артистичното дружество„Димитри Котурович“ от Белград. От Турция – ансамбъл „Пехем“ от Истанбул и от Хърватия – фолклорен „Тена“ от Дяково. 

В концертните програми всяка вечер от 20 часа ще се изявят и Капанският ансамбъл от Разград, София ще участва с ансамблите „Пламъче“ и „Балкан“, а домакините от Велико Търново ще бъдат представени от ансамбъл „Искра“ и детския танцов ансамбъл „Търновче“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

От първия фестивален ден до сега неизменен участник е ансамбъл „Искра“, който тази година отбелязва своята 60-годишнина, а читалище „Искра“, към който е ансамбълът, чества 125 години от основаването си. Певците, танцьорите и музикантите от „Искра“ ще представят спектакъла си „Искри от бъдещето и години, години“, разказа читалищният секретар Нели Стойчева: 

„Спектакълът е построен върху идеята за искрите, които са запалени преди 125 години от основателите на читалището и ансамбълът носи това красиво име. Искаме да покажем разнообразна продукция от всички фолклорни области, музикално-танцови постановки, оркестрови изпълнения, вокални изпълнения. Да утвърдим една традиция да предаваме в бъдещето българския фолклор“. 

28 деца от най-голямата възрастова група на ансамбъл „Търновче“ ще покажат своя спектакъл, „запалени“ от българския фолклор и посветен на основателката на състава Бонка Бонева, разказа Анелия Вачева, главен художествен ръководител на „Търновче“:  

„Още от най-ранна възраст да ги „запалваме“ децата в това, което е символ на българщината – фолклора и народните ни танци“. 

„На земята с любов“ е мотото на тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал, посочи Стиляна Йоргова, директор на фестивала: 

„Това са професионални ансамбли, които идват от своите страни, награждавани са безброй пъти, участвали са на много фестивали. В рамките на тези пет дни и с българското участие смятам, че ще се получи една много хубава концертна програма. Турците ще имаме дервиши тази година, онези мистични със специалния ритуал, който представят, въртейки се по сцената. Да заповядат всички и да се радват заедно с нас, че в крайна сметка фестивалът, 23-ото му издание, ще се реализира“. 

По време на 23-ия Международен фолклорен фестивал в летния театър във Велико Тръново ще бъдат поставени дарителски кутии, за да бъде подпомогнато лечението в САЩ на едногодишната Алекс от Плевен, за което са нужни 200 000 долара. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови..

публикувано на 23.07.24 в 05:12
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18