Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Курортът Агия Напа в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи.

64-годишна жена почина от топлинен удар, а три пациентки, едната от които на 25 години, са хоспитализирани с тази диагноза в тежко състояние в областната болница в Никозия, съобщиха от Държавната организация за здравни услуги. В резултат на задържащите се екстремни температури през последните дни значително нараства броят на търсещите медицинска помощ със симптоми на топлинен удар и топлинно изтощение, казаха от здравните власти. Подобрява се състоянието на двамата национални гвардейци – на 17 и 18-годишна възраст, които колабираха след топлинен удар.

Заради силно натоварване на енергийната мрежа при масовата употреба на климатици електроенергийната компания призова гражданите да намалят потреблението на ток във вечерните часове, за да не се стига до прекъсването му.

За първи път в Кипър бе издаден жълт код за три поредни нощи – от събота до понеделник, за температури от 28 градуса. За същите три дни бе обявено предупреждение за 42 - 43 градуса.

Днес в сила е жълт код за температури до 41 градуса.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му...

публикувано на 16.07.24 в 10:16

Българите, работещи в Кипър, могат да почиват на планина с държавна субсидия

В Кипър започва държавна програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. До 27 септември 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи по програмата...

публикувано на 17.07.24 в 09:50
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от..

публикувано на 19.07.24 в 03:53

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета..

публикувано на 19.07.24 в 05:20

Проучване по европроект в Кипър: Как селскостопански земи да не се превърнат в пустини

В Кипър започва изпълнението на нов европейски изследователски проект за борба с нарастващата опасност от превръщането на селскостопански земи в пустиня. Той обхваща рискови райони в Южна Европа и Северна Африка, ще продължи 5 години и се финансира от..

публикувано на 21.07.24 в 17:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе,..

публикувано на 23.07.24 в 05:21

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата,..

публикувано на 23.07.24 в 05:12

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от..

публикувано на 22.07.24 в 20:18