Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Базар на занаятите във влак проведоха в Израел

Меди Бенато
Снимка: личен архив

Пазарите или шук, както ги наричат в Израел е една от главните атракции за гостите на страната. Има всякакви пазари - за плодове и зеленчуци, за подправки, за екологични храни, за национални и религиозни предмети, бит пазар, за екологични храни и още много други. Веднъж седмично на една от успоредните улици на най-известния пазар на Тел Авив - шука Кармел се прави пазар на занаятите. Поне веднъж в годината жените - приложнички, членове на групата на алтернативно изкуство към Съюза на израелските художници организират изложение - базар. До сега са наемали зали в експо-центъра или на други оживени места в Тел Авив, Йерусалим или Хайфа. Тази година решиха компромисно изложбата им базар да е между тези три града, а също и към столицата на пустинята Негев-Бер Шева.

Снимка: личен архив

Всеки от вагоните има своя насоченост. Въпреки фиксираните места, заради опасността от заразяване, на спирките между Тел Авив и Йерусалим, сменяхме вагоните. В първият от тях повечето експонати бяха бродерия, дантели, тъкани, рокли или блузи, много оригинални дрехи - уникати, интересни пердета, чаршафи, дори копринени тапети или странна дамаска за мебели. Във вторият вагон са продавани ръчно изработени музикални инструменти, но също музикални кутии, или картички, латерна, стари плочи, но и дискове с разнообразна музика.

В третия повечето предмети са били бижута, изработени в различен стил, а също кукли:

Снимка: личен архив

Художничката от български произход Меди Бенато, която вече е пенсионерка, изработва бижута:

"Купих конец- сребърен и златен и започнах да плета с една кука, малка кука, плета по 5-6 бода и след това слагам едно мънисто още 5-6 бода, още едно мънисто. Накрая излезе нещо много красиво преди всичко дъщеря ми си го сложи, този златен конец не почернява", каза за БНР Бенато.

Интересни са и материалите, от които тя създава своите бижута и кукли. Използва в украсата синци и полу скъпоценни камъни, всякакви ефектни конци. В началото за скелета на бижута е използвала гипс, но отдавна е преминала на пластмасова смес, подобна на пластелин, с каквато много от скулптурите създават първоначалния модел на бъдещата си статуя.

Повече можете да чуете в звукови файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на село Бабук

Майсторството за приготвяне на лютеница

Както в много населени места, така и в силистренското Бабук приготвят лютеница и други видове зимнина. Млади и стари пълнят буркани с плодове и зеленчуци. Но най-старата рецепта за лютеница е записана в готварска книга за домакини, издадена през 1937 г. – "Календарь по готварство" от Стефана Христова, преподавател в девическо училище. Там..

публикувано на 23.09.21 в 11:25

Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта на България

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие. „След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост и през 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 22.09.21 в 13:20
Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Трябва ли Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ да стане пантеон на българските владетели

Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи обявява независимостта на България , да стане пантеон на българските владетели. Тази идея лансираха преди 15 години покойният вече историк професор Божидар Димитров и историкът от Великотърновския университет професор..

публикувано на 22.09.21 в 12:47
Орденът

„Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ - орденът, който олицетворява България

В първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. Това е бил първият орден в историята ни . За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си. Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на..

публикувано на 22.09.21 в 08:50
Актьори пресъздават историческите събития от 22 септември 1908 г.

Актьори размишляват - защо се губи единението днес

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и..

публикувано на 22.09.21 в 07:45

"Кошмари и съновидения", от които не можеш да се събудиш

Има сънища, които са кошмарни...и кошмари, които са сън и които не изчезват, когато се събудиш... Сбориник с истории - пълнокръвен, в най-пълния смисъл на думата, е готов да заживее своя живот у нас. Той идва в седмицата, в която Стивън Кинг отбелязва своето рождение (21 септември) и 28 години след първото си отпечатване в Америка -..

обновено на 21.09.21 в 14:52
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03