Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови избори са игра с огъня

Светослав Малинов: Без диалог правителството ще е жертва на конюнктурни интереси и комбинации

Оттук нататък партиите на протеста няма да нарастват като партии на протеста, а като партии на добро управление, казва политологът

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява, каза пред БНР  доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология" във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат от ЕНП.

Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост и рационалност – това става с връщане на диалогичността от страна на ИТН, отбеляза политологът и наблегна върху смяната на тактиката и на тона, както и върху поканата на ИТН към всички партии с изключение на ГЕРБ. Според Малинов от партията на Трифонов са отчели грешката си с представянето на кабинет директно след парламентарния вот.

Ще има правителство, което ще има труден живот и няма да изкара пълния си мандат, което не означава бързи избори, подчерта доц. Светослав Малинов в предаването „Преди всички“.

Доста време може да бъде полезно едно такова правителство. Ще има тематични мнозинства по определени законопроекти. Това означава нестабилност, известна непоследователност, слабост, което обаче не означава, че това правителство не може да извърши много полезни неща.“

Вероятно нито една от партиите на протеста няма да види реализирана голяма част от своите обещания и това е реалността, коментира Светослав Малинов. По думите му ще трябва да се осъществяват само онези политики, по които има максимално съгласие, което да обхване не само партиите на протеста, но и партии на статуквото.

Оттук нататък партиите на протеста няма да нарастват като партии на протеста, а като партии на добро управление. Те следва да сменят подхода и визията, категоричен е Малинов.

„Протестите вече официално свършиха и партиите на протеста са на ръба да станат управляващи.“

Без диалогичност и прозрачност правителството ще стане жертва на моментни конюнктурни интереси и комбинации, които ще пораждат мнозинство“, предупреди доц. Светослав Малинов.

Може би дойде моментът след тежко, корумпирано управление ГЕРБ да бъде полезна на страната като опозиция, посочи още преподавателят.  

Доц. Малинов очаква съгласуването и работата по законопроектите да бъде на много по-високо ниво от досегашната практика да се гласува „какво ли не“. Той очерта рисковете:

„Като бройка това правителство ще има многобройна опозиция. Често пъти тази опозиция ще се доближава до мнозинство.“

Нови избори ще са лоши за всички, обобщи Малинов.

„Аз дори бих казал катастрофа за политическата система като цяло. Най-важният знак за това е намалялата избирателна активност. Не бива да се допускат трети избори. Играем си с огъня, с чувствата и страстите на хора, които имат силите да протестират и тъкмо заради това разочарованието им ще бъде много голямо.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51