Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Снимка: Пресцентър ОДМВР - Сливен

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите.

Проверките са върху набелязани автомобили от полицията в града. Те се осъществяват по документи и чрез измерване на нивата на шума, каза за БНР началникът на Районно управление „Полиция“ в Сливен главен инспектор Димитър Кикьов. 

"Благодарение на доброто сътрудничество с Общината от няколко месеца имаме предоставени на районното управление шумомери. Благодарение на тези шумомери вече можем да измерваме нивата на шум, които са в автомобилите. В регистрационният талон на автомобила е вписано нивото на шум при определени обороти на двигателя". 

Промените се правят основно за увеличаване на мощността на автомобила: 

"Част от тях премахват елементи от изпускателната система - или катализатора, или крайното гърне. Ако това се случи и това може само с един визуален оглед да се направи, на такива водачи се съставя акт за това, че са изменили конструкцията на автомобила и са подменили или премахнали елементи, които са заложени от производителя. За тези нарушения ги санкционираме с глоба от 150 лева и спиране на автомобила от движение до отстраняване на неизправността". 

шумомер            Снимка: Пресцентър ОДМВР - Сливен

Ако всички елементи на изпускателната система са в наличност, но не работят, то отново се предприемат мерки. 

"Но, или от времето те вече са загубили свойствата си, или има някакво механично въздействие върху тяхи е увеличено нивото на шум, тогава правим замерване с шумомера. Ако се установи, че нивото на шум в децибели е над граничната стойност, посочена в талона, тогава вече предприемане спиране на автомобила от движение и съставяне на акт за техническа неизправност", допълни Кикьов.

Мотоциклетите и АТВ-тата също подлежат на контрол за шума. 

"Ако е вписан в регистрационният талон нивото на шум при обороти, не е проблем на мотоциклет, на АТВ да бъде измерено нивото на шум и ако е над граничните стойности също да бъде спрян от движение".

Снимка: Пресцентър ОДМВР - Сливен

И ако мнозина мислят, че проверките за шум на автомобила могат да се правят само и единствено в КАТ, и това им дава преимущество да си оправят проблема, то това не е точно така.

"Уредът е преносим, той е малък, програмата е инсталирана на лаптоп, така че на всяко едно място могат да се определят точки за контрол и да се извърши такова замерване".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57
Почетният консул на България в Намибия Михаил Михайлов

Михаил Михайлов описва вълнуващи сюжети в трите си книги

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представи на 23 септември в литературния клуб "Перото" в НДК   новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов. Книгите "Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 23.09.21 в 19:11

Д-р Виктория Чобанова: Covid-зоните не работят по начина, обявен от МЗ

"Имам информация от това, което споделят доста колеги, а ние обменяме непрекъснато информация какво се случва в различните райони на страната, никой досега не се e похвалил, че има работеща Covid-зона по начина, по който е   обявена от Министерството - да прави прегледи, да назначава изследвания и терапия безплатна на пациентите", каза за..

публикувано на 23.09.21 в 16:47
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: България е управлявана отвън територия

„Смятаме, че, за да има независима България, трябва да има независим държавен глава“, каза за БНР лидерът на партия „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов, който ще се кандидатира за президент заедно с кандидата за вицепрезидент адв. Елена Гунчева. Лидерът на "Възраждане" се кандидатира за президент По думите му президентът Румен Радев..

публикувано на 23.09.21 в 14:36
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Без Москва такъв метеж като Септемврийското въстание нямаше да се случи

Има ли връзка между две исторически събития - 23 септември 1923 година и 9 септември 1944 година – питаме проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет във Благоевград, гост в "Хоризонт до обед". „Естествено, че има пряка връзка с тези две дати. Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И..

публикувано на 23.09.21 в 12:39

Велислав Радев: Поуките са, че в здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме три образователни филма на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн..

публикувано на 23.09.21 в 11:48

Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“

От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ще се продават с нов бандерол . Акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 г. Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са до момента. Защо смяната на бандеролите изненадва..

публикувано на 23.09.21 в 10:31