Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да уловиш черноморската пустош без парти животните

Сценографът Илияна Кънчева засне 12 кадъра от опустелия Cacao Beach и ги отпечата върху бели хавлии


Плаж. Море. Пясък. Пустош. Няма нощен живот, няма викащи и веселящи се туристи, няма наплив от плажуващи. Никой. Само разположените върху плажа постройки на барове, заведения, казина. 

Странно за това място, тихо настроение властва над пейзажа.

12 кадъра са уловили последиците от атаката на Ковид-19, довела до изчезването (временно) на парти-зверовете. 

Обективът на визуалният арстит и сценограф Илияна Кънчева запечатва тези безлюдни моменти на плажа Cacao Beach в Слънчев бряг. Фотографиите са отпечатани върху бели хавлиени кърпи и са подредени в изложбата Party Animals в столичната галерия Depoo. Изложбата продължава до 27 юли.

Отидохме и ги разгледахме, а след това и Илияна дойде в студиото на "Изотопия", за да разкаже повече.Илияна Кънчева: "Кадрите са заснети извън сезона и изобразяват затворените заради ковид барове. Попадала съм и друг път там - изглеждат по същия начин. Някак си естествено се получи прехвърлянето на кадъра - от снимката на плажната хавлия. Плавно, но и доста директно като внушение."

Раждането на концепцията за какао пустош

Илияна Кънчева: "Нямаше цялостна концепция. Доста често ми се случва да попадам на това място в Слънчев бряг извън сезона. Поне веднъж годишно. Винаги ме впечатлява тази тишина, превръща се в абсолютно призрачен град. Той е активен и такъв, какъвто го познаваме, за два месеца в годината. След това става тотално различен."

Илияна отдавна има идея да изобрази и покаже това лице на Слънчев бряг. Миналата година, докато се разхожда по плажа, решава да направи няколко кадъра. Заснема ги в средата на май.

Илияна Кънчева: "Снимах всеки един бар по плажа. Тогава ми хрумна как точна да бъдат заснети - супер центрирана композиция, минималистично и с фокус върху бара или казиното, които не работят."Контраст - халтурен пейзаж Vs синия фон на морето

Кой е естественият облик на тези гледки - с или без хора? Илияна отговаря: "Хората не са проблем. С или без тези леки постройки и преместваеми обекти, бих попитала аз. Направи ми впечатление, че дори да не работят, дори да са затворени, тези постройки са там, директно върху пясъка. Колокто и да ни убеждават, че са преместваеми, няма да се махнат никога."

Като основна идея на проекта Party Animals Илияна посочва контрастът между природа и обвити в найлони барове: "Особено, когато ги видиш в неработещо състояние, обвити във висящи платнища и със заковани стари дъски."

За първи път този проблем вече е изобразен и върху хавлия. 

Повече за това, както и за работата на Илияна в театъра, като сценограф - може да чуете в интервюто с Илияна Кънчева в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на село Бабук

Майсторството за приготвяне на лютеница

Както в много населени места, така и в силистренското Бабук приготвят лютеница и други видове зимнина. Млади и стари пълнят буркани с плодове и зеленчуци. Но най-старата рецепта за лютеница е записана в готварска книга за домакини, издадена през 1937 г. – "Календарь по готварство" от Стефана Христова, преподавател в девическо училище. Там..

публикувано на 23.09.21 в 11:25

Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта на България

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие. „След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост и през 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 22.09.21 в 13:20
Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Трябва ли Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ да стане пантеон на българските владетели

Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи обявява независимостта на България , да стане пантеон на българските владетели. Тази идея лансираха преди 15 години покойният вече историк професор Божидар Димитров и историкът от Великотърновския университет професор..

публикувано на 22.09.21 в 12:47
Орденът

„Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ - орденът, който олицетворява България

В първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. Това е бил първият орден в историята ни . За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си. Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на..

публикувано на 22.09.21 в 08:50
Актьори пресъздават историческите събития от 22 септември 1908 г.

Актьори размишляват - защо се губи единението днес

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и..

публикувано на 22.09.21 в 07:45

"Кошмари и съновидения", от които не можеш да се събудиш

Има сънища, които са кошмарни...и кошмари, които са сън и които не изчезват, когато се събудиш... Сбориник с истории - пълнокръвен, в най-пълния смисъл на думата, е готов да заживее своя живот у нас. Той идва в седмицата, в която Стивън Кинг отбелязва своето рождение (21 септември) и 28 години след първото си отпечатване в Америка -..

обновено на 21.09.21 в 14:52
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03