Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

Александър Миланов: В 21 век е абсолютно недопустимо да загинеш от СПИН, особено при наличие на модерна терапия

Алексанър Миланов
Снимка: ФБ/Alexander Milanov

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар. Това е ключово важно изследване, което дава спокойствие както на самите пациенти, така и на техните партньори и дава информация на лекарите за тяхното обективно здравословно състояние“,  каза пред БНР Александър Миланов от Национална пациентска организация.
От НПО сигнализират за липсата на консумативи от месеци за проследяване на вирусния товар на пациенти с ХИВ у нас.
„ХИВ води до СПИН и ако ние не контролираме този вирус и не го измерваме с това изследване, пациентите могат да развият резистентност към антиретровирусната терапия и без да искат да попаднат в ситуация на СПИН.

В 21 век е абсолютно недопустимо да загинеш от СПИН при условие, че има модерна терапия и компрометиране на здравето с това лечение е повече от притеснително за нас“, поясни още Александър Миланов.

Миланов представи проблема в развитие:

"Обявената от  Министерството на здравеопазването през януари обществена поръчка за закупуване на необходимите диагностикуми и консумативи за ХИВ и други инфекциозни заболявания се провали в началото на май с прекратяване на повече от половината от обявените позиции, включително и позицията за тестове за определяне на вирусен товар за ХИВ. В резултат на това, редовното вирусологично проследяване на пациентите с ХИВ бе нарушено и такова не се провежда през последните месеци.


В отговора, Министерство на здравеопазването информира, че към 1 юли Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ разполага с 1008 теста за вирусен товар, с които могат да бъдат изследвани 945 проби от пациенти. Във връзка със създалата се ситуация обаче, в НРПЛ по ХИВ са взети мерки тези налични диагностикуми да бъдат използвани за изследване само на най-приоритетните пациентиа именно бременни жени, новородени деца от майки с ХИВ, новодиагностицирани пациенти, пациенти със смяна на терапията и пациенти, на които лекуващите лекари изискват спешно изследване.

Всички останали проби постъпили в лабораторията, които не попадат в приоритетния списък, се съхраняват съгласно инструкциите, се казва в писмото, както и, че ще бъдат изследвани при първа възможност и в зависимост от доставката на тестове.

Решението на МЗ е да закупи до 300 хиляди лева определен брой диагностикуми за вирусен товар, които няма да стигнат до никъде", заяви още Миланов.

На запитването на НПО по Закона за достъп до обществената информация от МЗ посочват:

"Заедно с провеждане на процедурата по пряко договаряне за спешна частична доставка на тестове за вирусен товар до 15 август, Министерство на здравеопазването е сформирало и работна група, която да подготви обявяването на нова обществена поръчка за осигуряване на цялото необходимо количество консумативи. Ведомството уточнява също, че са направени и промени в нормативната база за медицинските изделия, с което се облекчават изискванията към участниците в обществени поръчки.

"Този отговор на МЗ е абсолютно неудовлетворяващ, защото ние не можем да обясним на пациентите как те да се придържат към своята антиретровирусната терапия и да поддържа неоткриваем вирусния си товар, / този, за който в момента липсват реактиви/. Ако това се прави -  пациентите не могат да предават ХИВ при сексуални контакти, при операции, при преливане на кръв, могат да имат клинично здрави деца.

Това не е прищявка да изследваш вирусния товар на ХИВ позитивните пациенти, а отговорност към обществото и ги стимулира те да поддържат вирусния си товар, за да не компрометират и собственото си здраве", категоричен е Миланов.

Миланов посочи още в "Преди всички", че от две години няма безплатно изследване за ХИВ, както беше преди три години, като изключение са 13 държавни ХЕИ - та, където да се изследваш безплатно, но те пък работят приоритетно за Covid-19.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислав Панев

Поскъпват токът, парното и водата от януари 2022 година, прогнозират експерти

„54 млн. лв. са капка в морето от задълженията на "Топлофикация" - София , те общо са към един милиард към БЕХ и към Булгаргаз“, посочи пред БНР Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и част от коалицията "Демократична България". Има ново дело на "Булгаргаз" срещу "Топлофикация" - София за неизплатени 54 млн. лв...

публикувано на 27.09.21 в 11:40

Напояването в земеделието и Планът за възстановяване - мисия (не)възможна

Във версията на Плана за възстановяване и устойчивост, изпратен миналата седмица на Европейската комисия, фигурира специално направление за инвестиции, свързани с ефективно управление на водите в земеделските стопанства. Това каза пред БНР Георги Събев, заместник-министър на земеделието. По думите му това означава направление за земеделските..

публикувано на 27.09.21 в 11:24
Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика и адвокат Здравка Калайджиева

Здравка Калайджиева: Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд

„ Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд . Това е абсурдно и засяга принципа за независимостта на съда.“ Това мнение изрази пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека, преди този седмица ВСС да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд...

публикувано на 27.09.21 в 09:40

Йордан Цонев: Зад ПП стои същият кръг, който наложи ГЕРБ през 2009 г.

„С нашите кандидати искаме да покажем нашата визия за президентската институция. Искаме и да покажем на обществото, че ДПС също има програма с общоевропейски акценти . Нито едно име още не сме завъртели. За нас Румен Радев не е удачната кандидатура за решаване на кризите, той не стои в конституционната рамка“. Това каза пред БНР..

публикувано на 26.09.21 в 11:33
Първан Симеонов

Първан Симеонов: От времето на Борисов минаваме в това на Радев, при ГЕРБ ще има ефект на махалото

„Слави Трифонов спадна, затова ГЕРБ се оказа самотен на първото място. На сметката на Слави Трифонов се записа невъзможността да съставят правителство . ГЕРБ не расте, конкуренцията му е спаднала. При ГЕРБ ще има ефект на махолото. Няма да са малко онези, които ще обърнат погледа си пак към тази партия“. Това каза пред БНР социологът..

публикувано на 26.09.21 в 10:25

Претоварените камиони - проверки има, резултат не

„Всички знаем, че претоварени камиони се движат на територията на България, затова  ИА „Автомобилна администрация“ постоянно организира специализирани акции, с които да бъдат доказани тези претоварвания, да бъде извършен засилен контрол над тези автомобили. За всеки случай, в който сме установили претоварване, сме взели отношение.“ Това заяви..

публикувано на 23.09.21 в 09:28
проф. Григорий Вазов

Проф. Григорий Вазов: Още не можем да разберем Вазов

Българинът има качеството когато не разбира нещо или да го обругава, или да го величае. Ние още не можем да разберем Иван Вазов. Това каза пред БНР проф. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, правнук на Кирил, един от братята на Иван Вазов. Григорий Вазов направи паралел между времето на Вазов и сегашната..

публикувано на 22.09.21 в 09:40