Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция горят десетки горски пожари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция горят десетки пожари. Властите разследват като умишлен палежа, който предизвика вчера пожар североизточно от Атина. При него  изгоряха къщи и коли.

От Гражданска защита предупреждават за изключително внимание в областите Атика, Пелопонес, островите Хиос и Самос. На тези места е изключително висок рискът от пожари днес и в следващите четири дни.

Полиция и части на армията охраняват рискови райони. Под пълна забрана е паленето на огън в близост до гори, като арестуват нарушителите.

Силни части на пожарната с 40 огнеборци, 12 коли и четири самолета се опитват да овладеят огнената стихия в област Ахаиа на полуостров Пелопонес. Засега огънят не застрашава жилищни райони, съобщават пожарникарите, но призовават жители и туристи да са изключително внимателни.

В област Атика до старото летище на Атина гасят пожар по въздух със самолети. 

Високи температури над 40 градуса и вятър е "опасен коктейл от условия за пожари", предупреждават чрез медиите от Гражданска защита.

Вълната с много високи температури, която започва от днес, ще продължи около седмица са прогнозите за Гърция. Пътна полиция съветва да се избягва пътуване през деня. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен..

публикувано на 23.07.24 в 14:01

Опасно ли е повишението на средната скорост по линии на столичния градски транспорт?

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 14:00

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова. "Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП.  Не е изключено президентът Радев да реши да играе с..

публикувано на 23.07.24 в 13:21
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47