Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пабло Инза и София Саборидо преподават аржентинско танго в България

Снимка: Славена Илиева

Магнетичните Пабло Инза и София Саборидо вече цял месец неуморно представят своя Intensive Tango Project, серия от уроци, срещи, похвати и задълбочени танцови елементи, техники, импровизации, музикалност. Пабло Инза и София Саборидо са от Аржентина, преподават във Франция и пътуват по света.

Любимото танго на София Саборидо е „Уно“ от 1950 година, написано от Енрике Сантос Диесполо, музиката е на Мариано Морес, а на бандонеон е легендата от онези времена Анибал Тройло.

"Ние обичаме да работим с езика на комуникацията, диалога и взаимодействието на телата, изразени чрез танца и по-конкретно в аржентинското танго. Това, което се опитваме да предадем са импровизацията, връзката в настоящия момент, вниманието и отношението на телата едни спрямо други, за да се достигне максимално добре до един по-фин диалог. И това са нещата, които искаме да постигнем в танца, а именно едно красиво и хармонично свързване", каза за БНР София Саборидо.

Снимка: Славена Илиева

Пабло Инза  коментира, че пандемичната обстановка, в която целият свят живее и до днес е засегнала и тях, защото, за да танцувате танго е нужно да се прегърнете, трябва да сте в контакт един с друг и днес това е сериозен проблем.,

"И Covid ни принуди почти година и половина в Буенос Айрес да сме като парализирани, спряхме всички дейности, без възможност нормално да се разгръщаме и да работим. Mалко преди да се отправим към България, нашите приятели Марио Борнес и Лаура Рускони, които живеят в София ни споделиха, че в България хората танцуват танго, че е по-спокойна обстановката в сравнение с други места по света, където се танцува танго. И веднага взехме решение да потеглим към България, да опознаем вашата държава и в същото време да преподаваме един месец в София. Наистина тук открихме един нов свят, една нова вселена, за която дори и не подозирахме - хора, които танцуват аржентинско танго, много приятелски настроена общност, много симпатични и приятни тангерос. За съжаление ние не говорим български и това малко или много ни ограничава. Радваме се, че тук хората говорят добре английски и така успяваме да общуваме пълноценно и вече от няколко седмици имаме семинари и се радваме на много приятните преживявания", допълни Пабло Инза.

Снимка: Славена Илиева

По думите му тангото е танц на импровизацията.

"Да, има правила, които трябва да се спазват, има организация, която да се следва, но в същото време сякаш присъствате на сесия, където импровизацията е положителна, както е при джаза. Тангото предоставя много възможности и дава голяма свобода - това ни позволява да създадем движение и то да се случи по време и в момента на танца, да успеем да организираме, да сътворим, докато се движим. А относно нашата тайна съставка, за която ни попитахте, наистина трябва да разбираме тангото по следния начин - то има специфични съставки, които трябва да се добавят, за да е ястието вкусно, да е нагледно красиво и завладяващо. И така се опитваме и да преподаваме на нашите ученици, докато танцуват да си представят, че добавят подправки, с цел да стимулираме това удоволствие от танца и неговото оцелостяване".

София Саборидо коментира, че им доставя удоволствие да общуват с телата и да предават емоциите чрез тях:

"Когато изразяваме неща чрез думи, знаете, че често това е през мисловните процеси, този филтър мозъка. А когато видите телата да общуват, да говорят - то е по-скоро от вътрешността, от дълбините на тялото. Тогава диалогът е много по-различен и има повече истинност в общуването по време на танца. И ние се опитваме да развием тази философия, като разбира се, се надяваме това да се хареса на танцуващите, защото танцът не е само движение, стъпки и заучена последователност. Би било жалко да се спре до там, защото красотата на тангото се състои в това да се насочим в дълбочина към другия и в същото време да изразим нашата същност чрез танца".

Снимка: Славена Илиева

Пабло Инза заяви, че българите танцуват с хъс:

"От различните събития забелязваме, че хората са много ентусиазирани, по време на уроците. Влагат много страст в стремежа си да се разгърнат в танца, да научат за него. Има хора на всякаква възраст, на различни нива, има някой, които са много опитни. Харесва ни това, че всички танцуват с желание, идват, питат, жадни са за знания и наистина са отдадени на танца. А това ,че не е голяма общността си има своите предимства, тъй като тя съществува като едно голямо семейство. Всички ходят заедно на различните събития, които се организират и хубавото, което прави впечатление и то е много красиво, че наподобява по-скоро една общност, която не е разделена".

Пабло Инза допълни, че когато са ти поставени ограничения, успяваш да оцениш кое е по-важното.

"През тази година често казвах: „ Усетих, че животът удари спирачка и колата спря изведнъж“.Появи се тишината, затворихме се и успяхме да се обърнем към нас, навътре. Въпреки трудностите, тази ситуация ни даде нови шансове и възможности и сякаш успяхме да настроим GPS-a и в същото време да пренаредим приоритетите си и да разберем, че може да сме се засилили към шума, а в същото време да успеем да чуем шепота на музиката в нас. Това са онези моменти, в които оценихме здравето, връзките с другите и с нас самите. Преди пандемията смятам, че живеехме някак по-объркани, натоварени, а сега успяхме да се настроим, да видим къде сме, какво се случва с нас и се научихме да правим по-осъзнати избори".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Иларионова

Цигуларката Зорница Иларионова ще участва в концерт на БНР

Цигуларката Зорница Илиева ще участва в концерт в първо студио на БНР, в който ще има изпълнение и Симфоничния оркестър на БНР на 6 октомври. По време на този концерт ще ѝ бъде връчена награда за активна творческа дейност в анкетата "Музикант на годината“. Концертът ще се излъчва онлайн. Тя започва да свири на цигулка 4 годишна. "За мен не беше..

публикувано на 27.09.21 в 20:31
Кукленият театър в Търговище

Кукленият театър в Търговище отбеляза 60-годишен юбилей

Преди броени дни творчески ят състав на кукления театър в Търговище отбеляза 60 години от създаването си с премиера на постановка по романа „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент –Екзюпери. Представлението е сложен проект, в който участва цялата трупа на театъра.  „"Екзюпери и „Малкия принц“ за нас е една философия и за да достигне това до..

публикувано на 27.09.21 в 15:20

Илия Луков: Новата песен „Един народ“ е предание от предците

„През годините продължавам да получава уникални послания от предците ни чрез фолклористката Елена Огнянова и новата песен е продължение на тази линия“, каза пред   БНР Илия Луков, изпълнител на народна музика . Той заедно с Димитър Христов- аранжимент и музика , Валерия Момчилова- певица, Даниела Атанасова - автор на текста, създават..

публикувано на 27.09.21 в 14:42
Николас Димитров

Николас Димитров предствя нова платформа за превод на книги на 50 езика

Николас Димитров , автор на киберпънк романът „Дилър на реалности”, ще представи днес в 17 часа в клуб "Перото" нова платформа за превод на книги на 50 езика. „Платформата превежда чрез изкуствен интелект. Чрез тази плотформа един роман ще бъде преведен за 20 минути . Аз говоря например само 11 езика. На някои от езиците преводът е..

публикувано на 27.09.21 в 14:15
Джон-Пол Дейвидсън

Режисьорът Джон-Пол Дейвидсън участва с "Човекът с шапката" на "София Филм Фест"

Британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън представя "Човекът с шапката" на есенното издание на "София Филм Фест". Филмът   е направен  заедно с композитора Стивън Уолбек. " Във филма има сцени, които са абсолютно нелепи с граници по средата на нищото , с бюрократи, които подпечатват нищо не значещи бумаги и това е парадокса на..

публикувано на 24.09.21 в 21:09
Радина Росенова

Радина Росенова печели слава с рисувани платна

"РОД" е названието на проект, който съдържа 28 рисувани платна. Всяко едно от тях изобразява характерна шевица от даден регион, съчетана с културна или природна забележителност - емблема за съответното място. Комбинацията от картини прави опит да създаде една нова визитка на България. "Имам няколко изложби извън България- на остров..

публикувано на 24.09.21 в 18:19
Цветозар Цаков

Цветозар Цаков описа размислите си в книгата „Винилови души“

Дебютиращият автор на проза Цветозар Цаков събра свои разкази в книгата „Винилови души“. В един от неговите разкази можете да прочете разсъжданията му за социалистическия режим. „Хрумна ми тази идея да разкажа за соца или моята версия за това, което аз знам под формата на анектод или метафора“, каза за БНР Цветозар Цаков...

публикувано на 24.09.21 в 16:26