Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С каяк по Дунава - изгревите и залезите на Иван Нотев

Самостоятелна експедиция с каяк по Дунав направи в разгара на лятото музикалният редактор на „Хоризонт“ Иван Нотев. За преживяното, запомненото и заснетото по водния път той разказва в предаването „Изотопия“.

Остров Богдан

„Бях любопитен какво се случва по реката от другата страна. Аз съм от Силистра и познавам тази част. Преди две-три години се запалих по каякинга, започнах да греба около Силистра, в море, реки. Постепенно, получавайки повече информация, запознавайки се с маршрута на TID (международна регата, която минава през почти целия Дунав) - любопитство донякъде, от друга страна е тест за моите възможности.“

„Първите три дни не срещнах нито един човек и това беше малко потискащо, обаче в главата ми нямаше нищо друго, освен това, което виждах и което преживявах.“

„Останах насаме със себе си, най-вече с мислите, породени от това пътешествие“, споделя Иван.

Той имал набелязани точки, по които трябвало да се движи, но реалността няма нищо общо с плановете. Към крайната цел има куп препятствия, особено когато имаш ограничено време.

Дъждът, бурите и вятърът били голямото му опасение, защото с комарите след ден хапане свикваш. Именно буря го принудила да прекрати приключението си доста по-рано от предвиденото.

„Багажът беше привързан, но ако се беше обърнал каякът, щеше да заплува всичко във всякакви посоки.“

Последен изгрев от пътешествието, с. Оряхово

След гребане минимум 30 километра, излизайки на брега, каквото и да хапнеш, ти се услажда много, твърди Иван Нотев. Затова и пърженият уклей за него е най-вкусната дунавска риба.

Попмената станция на село Гомотарци, най-голямата в българския участък на Дунав

Маршрутът на Нотев включвал и пивоварните тайни на Северозапада.

Най-опасните участъци са там, където реката е най-широка, понеже през тях минават и много кораби, пояснява запаленият каякар.

В по-дълбоката част на реката течението е по-силно, а другите плавателни съдове са сред големите опасности. Трябва да си на определено разстояние от тях, а освен това те създават странична вълна, „твърде лоша за каяк“.

Понякога от българската страна брегът е толкова плитък, че буквално можеш да стигнеш до някои от островите пеша. Така е малко след моста при Видин – Калафат, където му се наложило да слезе от каяка и да го дърпа.

Един от най-красивите плажове по цялото поречие на Дунав - о-в Добрина (Керкенеза) край с. Арчар, Видинска област

Остров Добрина или Керкенеза, както го наричат из ломския край, Иван описва „с огромна плажна ивица, няколко дръвчета по средата, с гъста гора, с плитък бряг с чиста вода, понеже течението отнася всички мръсотии.“

„Там беше един рай.“

Птиците са богатството на Дунав, отбелязва Нотев.

Оряхово

Негова голяма мечта остава да преплава целия български участък, а за по-нататък си е запазил идеята през Силистра да стигне до делтата и вливането в Черно море.

„За съжаление, Дунав, както и много други места в България – по Черноморието, планините, не е останала незасегната от човешката глупост. Фактът, че нашата част на реката е мръсна, защото е последната от една дълга река и целият боклук на цяла Европа идва при нас, не съм много убеден, че е съвсем вярно. Водата сама по себе си не е толкова мръсна, но замърсяванията, които човекът е нанесъл, са много сериозни“, коментира Иван Нотев.

„Аз си бях поставил цел да посрещам и да изпращам слънцето всеки ден. Имаше дни, в които така бях ориентиран в посоките, че нямаше как да видя изгрева, защото залезът беше срещу мен, изгревът беше зад острова, на който бях. Но включително в последния ден успях да си посрещна слънцето.“

Дунав мост 2, свързващ Видин и Калафат
Повече за приключението чуйте в звуковия файл. 
Снимки: Иван Нотев
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03
Анна Двораковска

Как сдружение „Тревога за смога в Полша“ се бори за чист въздух

В София преди време започна инициатива за подмяна на старите печки с нови на пелети, газ, ток или ТЕЦ. До април са били подписани 700 договора за подмяна, като програмата е била насочена към 5000 домакинства. А как е в Полша - отговорите дава Анна Двораковска, съосновател и координатор на Сдружение „Тревога за смога в Полша“, което..

публикувано на 20.09.21 в 13:33

Добрите каузи в подкрепа на образованието

Приключилият проект за образователна медиация „Подкрепа за успех“ е действал в селища с уязвими групи до миналия месец. През настоящата учебна година медиаторите и социалните работници по програмата ще могат да бъдат назначени отново по преценка на училищните ръководства. Образователните медиатори и социалните работници, назначени по..

публикувано на 20.09.21 в 10:15
Контролните органи проверяват заведения след вечерния час, постановен като противоепидемична мярка.

Има ли полицейски произвол в Благоевград

С писмо до медиите от Сдружението на заведенията в България алармираха за „полицейски произвол и терор“ в Благоевград по време на операция в нощните клубове.  Писмото е придружено с любителски видеоклип, на който полицаи поставят белезници на човек на улицата пред заведението - насилие обаче не се вижда. В последвало второ писмо вече се..

публикувано на 20.09.21 в 08:06

„Спаси крава“- инициатива за опазване на породата Българско родопско говедо

В родопското село Смилян реализират идеята „Спаси крава“ за опазване на породата Българско родопско говедо. Там се намира и единственият по рода си мини музей на колекция от кравички събрани от цял свят. Преди четвърт век в района е имало 25 хиляди селекционирани крави от породата българско родопско говедо, а днес са малко над 3 хиляди,..

публикувано на 19.09.21 в 18:56
Куман Жеков

Куман Жеков твори със сърце на грънчарското колело

Куман Жеков повече от 4 години живее във Враца, където работи като грънчар в Етнографския комплекс. В ателието му винаги има посетители, които поръчват керамични предмети. Той създава предмети от историческа, антична и битова керамика. "Той е необятен материал, можеш на грънчарско колело да го работиш. Може пластика да..

публикувано на 19.09.21 в 12:53

Катерушки от детството - спомен с вкус на желирани бонбони

В зелените градинки на София от десетилетия живее внушителна мозаечна менажерия. Със сигурност сте виждали, а може би и набързо подминавали скулптурите на слончета, камили, носорози, катерици и други четирикраки и двукраки, уютно разположени в централни и квартални столични карета и кьошета. Каменните животни на София обаче са всякакви – има..

публикувано на 15.09.21 в 15:28