Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наум Кайчев: Приетата в РСМ резолюция е манифест на македонизма

Наум Кайчев
Снимка: БГНЕС

Приемането на подобна декларация на фона на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, вълнуващо събитие за всички нас, не е знак на оптимизъм... Тази резолюция е манифест на македонизма. Там се говори с кодови думи, които за пореден път декларират претенциите на Скопие върху цялата историко-географска област Македония”. 

Това коментира в предаването „Събота 150” историкът и дипломат доц. Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. 

Парламентът на Република Северна Македония прие резолюция за позициите на страната в преговорите с България. Текстът беше предложен от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която сама нарича резолюцията „червените линии“ на Скопие спрямо България.

„Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа в социалните мрежи заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”. 

Българското външно министерство изрази в съобщение до медиите разочарованието си от резолюцията, а София ще изчака обнародването на текста ѝ, за да може внимателно да я анализира от гледна точка на съвместимостта с подписания и ратифициран от парламента в Скопие двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. В съобщението се казва още, че за България е напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнението на двустранния договор.

Парламентът в Скопие прие резолюцията на ВМРО-ДПМНЕ за държавната позиция в преговорите с България 

МВнР изрази разочарование от резолюция на парламента в Скопие 

Коста Филипов: РСМ ще гласува резолюцията за "червените линии" в преговорите с България

Доц. Наум Кайчев посочи, че приетият текст в Скопие не допринася за европейската перспектива на РСМ

По думите му към "Открити Балкани" - обединението между Албания, РСМ и Сърбия, се гледа с повишено внимание и двойствено чувство и от страна на ЕС, и от страните в региона. 

Интервюто с доц. Наум Кайчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за военните..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев и за дочно разкритикува несвършеното от..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20