Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът „Чешнегирово“ влиза в парламента

Учения с участието на курсанти от ВВВУ "Георги Бенковски".
Снимка: БГНЕС (архив)

Казусът с влизането на американски военни в цивилен обект по време на военно учение край Чешнегирово влиза и в парламента. Очаква се служебният министър на отбраната да отговори на питанията на двама депутати за обстоятелствата и виновните по случая.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е поискал доклада за инцидента на служба „Военна полиция“ на Инспектората на МО и какви последващи действия е предприело Министерството на отбраната.

В средата на май американски военни бяха заснети да влизат в частен обект до летище „Чешнегирово“. А собственикът на цеха се оплака, че нахлуването е стресирало служителите му, а „Военна полиция“ не е обърнала внимание на сигнала му.

Посолството на САЩ и МО се извиниха за случилото се. От постовете си бяха освободени директорът на „Военна полиция“ в Пловдив и началникът, отговарящ за контрола и охраната.

Депутатът от БСП Владимир Маринов пък е поискал информация за връзката на случая „Чешнегирово“ и военния полицай Тодор Манчев. Той беше намерен с фатална огнестрелна рана в средата на юли.

МО тогава обясни, че Манчев не е бил санкциониран заради случая в Чешнегирово. Депутатът Владимир Маринов пита за задълженията на военния офицер по време на нахлуването в частния обект и на какви процесуално-следствени действия е бил подложен и участвал в хода на извършваната проверка от инспектората към Министерство на отбраната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев на среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров

Радев за инцидента в Чешнегирово: Недопустимо е животът и спокойствието на гражданите да бъдат излагани на риск

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра..

обновено на 31.05.21 в 13:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия е в повишена готовност за терористични атаки

Германия е в повишена готовност за терористични атаки заради ескалацията в Близкия изток. Това заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер. Според федералния министър на вътрешните работи Нанси Фейзер с оглед на опасността от..

публикувано на 08.08.24 в 16:16
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в с. Джулюница е обхванал къщи и дворни места

Пожарникари от Горна Оряховица и Стражица гасят пожар в село Джулюница, община Лясковец. Пожарът е обхванал къщи, дворни места и се прехвърля към близката гора.  Очаквайте подробности.

публикувано на 08.08.24 в 16:03
Антон Славчев

Ще съберат ли ПП-ДБ подписи за освобождаването на председателя на Антикорупционната комисия?

Председателите на парламентарни групи коментираха днес в кулоарите на Народното събрание дали ще подкрепят инициираното снощи от ПП-ДБ събиране на подписи от 1/3 от депутатите за освобождаване на изпълняващия длъжността председател на Комисията за..

публикувано на 08.08.24 в 15:37
Владимир Чуков

Проф. Владимир Чуков: Друг е бил готвен за лидер на "Хамас", но страхът от "касапина" е обърнал избора

Друг човек е бил готвен за лидер на "Хамас", но за един ден всички хора в шурата и в политбюро на палестинската групировка единодушно са променили мнението си и са избрали Яхия Синуар.  Това каза пред БНР арабистът и университетски преподавател проф...

публикувано на 08.08.24 в 15:32
Разкопките са заляти от вода

Отпадни води заляха археологическите разкопки в Дунавския парк на Силистра

Затлачена канализация с мокри кърпички и други отпадъци се оказаха причина археологически останки от X век да се окажат под водата в центъра на Силистра. И макар дефекта да се превърна в ефект, след оттичане на водата стана ясно и че кейовата стена..

публикувано на 08.08.24 в 15:16
Цвета Рангелова в НС.

Секретната стенограма с доклада на комисията за "Исторически парк" е изпратена на главния прокурор

Народното събрание ще изпрати всички материали на компетентните органи, след като по-рано през деня прие доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие Ивелин Михайлов" и..

публикувано на 08.08.24 в 15:08
Украински военнослужещи с ракетен гранатомет на фронтовата линия край град Часив Яр в Донецка област, 17 юли 2024 г.

Украинските войски са навлезли на 10 км навътре в руската Курска област

Трети ден продължават активните бойни действия в руската Курска област. Там беше обявено извънредно положение след трансгранична атака на украински войски.  Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и..

публикувано на 08.08.24 в 15:07