Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Ден на градинаря“ отбелязаха в село Цар Асен

7
Снимка: Незабравка Кирова

„Ден на градинаря“ отбелязаха в село Цар Асен, Община Алфатар, на 1 август. Общината заедно с кметството на селото са организатори на събитието.

Тази година участваха 18 групи от района на Алфатар, Дулово и Силистра. Близо 200 души с гордост показаха произведената от тях земеделска продукция. Имаше и изложба на пити, баници и хляб.

Снимка: Незабравка Кирова

Празникът на градинаря  е възобновен през 1993 година насам, а в алфатарското село Цар Асен се провежда вече шеста година с цел да се почете трудолюбието на добруджанци и плодородието.

Празник на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки - професионално и за удоволствие, разказа кметът на Алфатар Янка Господинова.

„В началото имаше не повече от 5 участника и жителите на селото. В годините успяхме да доразвием този празник  и днес имаме  200 участника, включително и от съседни общини. Идеята на този празник е да покажем плодородието на Добруджа".

Снимка: Незабравка Кирова

Край чешмата с изворна вода и старата върба Цар Асен посрещна земеделци от региона. Основно стопани, които отглеждат в градините си плодове и зеленчуци за домашна консумация. Всички те с голямо старание бяха подредили стоката си, както и различни кулинарни изделия и изкушения, изработени с брашно и захар, и не само.

Лицата им преливаха от радост, че има кой да оцени труда им и да споделят гордостта си от положените усилия.

Снимка: Незабравка Кирова

Преди пет години Елена Богданова напуска Силистра и се връща на село – в Бабук. И е щастлива от направения избор. Няма нищо сложно и трудно в това да отглеждаш собствена продукция, сподели тя.

Ние се стараем колкото се може да не ползваме торове препарати всичко да бъде екологично чисто. Може и малки да са, но имаме оранжерии и зеленчуците ни са разкошни“.

Снимка: Незабравка Кирова

Също преди 5 години Цветанка Христова се е върнала в родния Алфатар от Англия. Започва да се занимава с градинарство и да произвежда основно зеленчуци. Произвежда и лилави картофи, които са повече като за гурме кухня.

„При мен е нещо средно като хоби, което отива в малко по-голям мащаб за потребление, но от тесен кръг хора, защото виждате, че стоката ми е бутикова".

Снимка: Незабравка Кирова

Изложбените маси бяха отрупани както с различни видове зеленчуци и плодове, така и с изработени майсторски сладкиши и вити баници. Любопитни бяха обаче керамични кастрончета с табелка жътварски ястия. Майстор е Мита Георгиева от Алфатар.

Градинарите си имат и свой светец - Свети мъченик Фока. Свети Фока е наричан градинар, защото си е направил градина близо до морето и в нея посадил различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните хора. Част от зеленчуците от своята градина, Свети Фока слагал край пътя, за да могат да си вземат всички пътници.

Снимка: Незабравка Кирова

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Катерушки от детството - спомен с вкус на желирани бонбони

В зелените градинки на София от десетилетия живее внушителна мозаечна менажерия. Със сигурност сте виждали, а може би и набързо подминавали скулптурите на слончета, камили, носорози, катерици и други четирикраки и двукраки, уютно разположени в централни и квартални столични карета и кьошета. Каменните животни на София обаче са всякакви – има..

публикувано на 15.09.21 в 15:28
Илиана Дъбова

„За“ или „против“ дистанционното образование

„За“ или „против“ дистанционното образование и то на прага на новата учебна година. Темата остава в дневния ред на учители, деца и родители. Въпреки че за сега учебната година ще бъде открита присъствено. И дистанционната форма обаче си има своето място. Илиана Илиева-Дъбова и Арзун Ариф са две учителки, които тази година получиха..

публикувано на 15.09.21 в 08:02

Преводачите на българските контингенти за битието си в Афганистан сега

Забравихме ли наши хора в Афганистан ? Българските военни се изтеглиха в края на юни. Американските военни - в края на август. Сред хаоса на „изтеглянето“ стотици останаха затворени в обявеното от талибаните вече Ислямско емирство. Двама българи разказват за живота си там под властта на талибаните . Това са преводачите на..

публикувано на 14.09.21 в 18:21
Бойко Антонов

Бойко Антонов: Ние сме мравчиците, които събират зрънца, за да могат децата да учат

В българските училища са обхванати около 10-15% от българските деца зад граница, Това е много малък процент , каза в интервю за БНР Бойко Антонов, един от основателите на българското училище „Христо Ботев“ във Вашингтон.  Учебната година там вече е започнала.  В българското училище във Вашингтон учат около 60 деца. Очакват да се включат и..

публикувано на 14.09.21 в 11:42
Милен Хальов

Трилогията за Кало Змея приключва с темата за прошката

Трета част от историята за Кало Змея вече е на книжния пазар. Основна в последната част от трилогията е темата за прошката, каза пред БНР авторът на поредицата Милен Хальов. „Това е особена тема за деца, понеже те нямат нужда от кой знае какви големи прошки в живота си – нито да получат, нито да дадат. Обаче темата излезе от само себе си..

публикувано на 13.09.21 в 16:08
Джавед Нури

Афганистан през погледа на афганистанец, който живее от 20 години в България

Афганистан е огромен и отворен въпрос пред световните политици. Какво се случва там през погледа на афганистанец , който живее почти 20 години в България - това е Джавед Нури - афганистанец, който идва едва 16-годишен у нас. "Зохра " - по името на персийската богиня на музиката - така се нарича оркестърът в Афганистан, в който свирятсамо..

публикувано на 13.09.21 в 12:46
Радка Станева с дъщеря си Руми

Изпитанието на Радка Станева да полага грижи за дъщеря си с увреждане

Радка Станева от Пазарджик е майка на дете с увреждане, която е посветила живота си на хората с такива проблеми.   Тя определя себе си като щастлива майка с големи мечти. Мечтите й обаче са свързани с двете й дъщери, едната от които е с увреждане. Това прави животът ѝ по-различен. "Аз имам в семейството си човек с увреждане, голямата..

публикувано на 12.09.21 в 16:22