Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халите на кръстопът между историята и търговията

Ще се превърне ли емблематичната сграда в обикновен супермаркет

Жива верига в защита на Халите като символ на София. 4 август 2021 г.
Снимка: БГНЕС

„Спаси София“ инициира протест пред Централните хали в София. Поводът е, че емблематичната сграда, която е частна собственост, се продава на голяма верига супермаркети.

Според Борис Бонев от „Спаси София“ е много важно инвеститорът да представи проекта не само пред специализирани съвети, а пред обществото. По думите му обществото се вълнува от съдбата и бъдещето на тази сграда, когато „ще се правят подобен тип големи намеси в културно-историческото наследство на нашия град, в паметта на нашия град“.

Борис Бонев в диалог с министъра на културата Велислав Минеков пред сградата на Централните хали по време на протест. 4 юли 2021 г.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков е на мнение, че този символ на столицата може да бъде реставриран и да се оживи.

„В момента се продава, купувате го символа и го правите истински символ. Тук трябва да има реставрация и работеща сграда.“

Изобщо не е така наивна реконструкцията, която инвеститорите предлагат, смята Андрей Зографски от „Спаси София“, който дава конкретни примери за промени по сградата.

„Ние смятаме, че Халите с уникалната си локация и архитектура може да бъде много повече и за собственика, и за града, тоест обществото, от един прост супермаркет, каквито има буквално на пет метра.“

Зографски допълва, че сградата дава много повече възможности като парче от пъзела „развитие на северните квартали“ – там да се организират фермерски пазари, да има микс от стоки и услуги, а не „един голям монополист, който да изнася печалбите“.

И Банята, и Халите са култови сгради за София – те носят духа на нашия град, смятат протестиращите.

„С цел да защитим, продаваме ценности, а след това те продължават да се увреждат от некомпетентно стопанисване.“

Жива верига в защита на Халите като символ на София. 4 август 2021 г.

При една културна ценност собствеността – била тя държавна, общинска или частна, не е водещото начало, категоричен е проф. арх. Тодор Кръстев, специалист по културно наследство, дългогодишен член на ИКОМОС (Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места).

„Водещото начало е нейната ценност“, обощи той в предаването „Преди всички“.

Фонтанът вътре в сградата

Фасадата ще бъде щателно реставрирана, конструкцията ще бъде открита и реставрирана, фонтанът ще бъде възстановен, поясни арх. Кръстев, позовавайки се на документация на купувача „Кауфланд“.

Проблемът според проф. Кръстев е, че ценността на Халите не се изразява единствено във външния вид и архитектурна форма.

Ключова ценност е и нейната автентична историческа функция. В началото на века сградата е създадена по европейски модел – именно като хали, голям покрит пазар, където купувачът се среща лице в лице с производителите не местни хранителни продукти. Нещо от типа на днешните фермерски пазари. Това е нещо много различно от супермаркет.“

Халите са създадени като голямо социално средище със забележително архитектурно пространство, адекватно на тази идея, подчерта Тодор Кръстев.

„Това е един трикорабен, може да се каже храм на търговията.“

Съмнително е дали търговска верига като „Кауфланд“ е в състояние да се отклони от своя установен търговски модел, прилаган по света, отбеляза архитект Кръстев.

„Предложеният проект силно подхранва тези съмнения. Подходът е като към  един типов търговски обект, който трябва да бъде преди всичко икономически ефективен, а не като към уникално софийско пространство с характерна функция.“

Всички гледни точки чуйте в звуковите файлове. 

Снимки в публикацията: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Бонев, активисти на „Спаси София“ и граждани организираха протест с жива вериха около Централните хали в столицата.

Демонстранти искат Централните хали в София да останат културна ценност

Демонстранти се събраха тази вечер пред Централните хали в столицата с искане сградата да бъде запазена като културна ценност и да не се допуска да се превърне в супермаркет. Участниците в протеста увериха, че външният вид на Централните хали е..

публикувано на 04.08.21 в 19:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова,..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях...

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм -..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер,..

публикувано на 26.03.24 в 11:05