Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на работещи в „Автомагистрали - Черно море“

Снимка: БГНЕС

Работници от дружеството „Автомагистрали - Черно море“ излязоха на протести на четири точки в страната. Те недоволстват, че не са получили заплати за работата си по ремонта на участъка от магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора.

Този ремонт беше възложен от Пътната агенция чрез държавното дружество „Автомагистрали“, чиято дейност обаче е блокирана от служебното правителство в рамките на проверката за правени авансови плащания без договори.

Едната блокада беше организирана на 165-ия километър на магистрала „Тракия“, но органите на реда осуетиха плана на протестиращите. Очаква се те да поемат на шествие по магистралата. Причината за недоволството им са неизплатени 37 милиона лева от АПИ и държавното дружество „Автомагистрали“ за ремонт на АМ „Тракия“.

В тази сума влиза заплащането за вече изработен труд, заяви инж. Тодор Кятовски, член на синдикалната организация към КНСБ и ръководител на обекта на АМ „Тракия“:


„Ние имаме да получаваме заплати за един месец, а за следващия месец нямаме никакви средства и сме силно притеснени, че няма да можем да дадем заплатите следващия месец. От април месец досега имаме напуснали 115 човека, които са обучени кадри, дългогодишни кадри, но поради липсата на пари хората напускат, което ни причинява сериозни трудности в работата“.

Отделно притесненията на протестиращите са свързани със спиране на тока, на газта и липса на доставка на нафта. От понеделник се преустановява работния процес, което ще ощети около 1000 работници.

Стотици служители на „Автомагистрали - Черно море“ блокираха междувременно пътния възел Белокопитово край Шумен.

Само за последния месец заплати не са получили близо 800 служители. Закъсняват плащанията и към доставчици на горива и строителни материали, твърдят от фирмата.

Ето какво казаха протестиращи край Шумен:

„Ние имаме договор с „Автомагистрали“, там всичко е упоменато, ние си изпълнихме нашата работа, бяха два лота, единият е пуснат април, другият го изпълнихме май. Така че е най-нормално да си получим парите. Имаме контрагенти, нямаме ресурс, трябва да спираме работа, да освобождаваме хора. Имаме вече 130 напуснали“.

За половин час беше затворено движението и по пътя Русе - Варна. В този район фирмата „Автомагистрали - Черно море“ АД изпълнява обект, чието изпълнение закъснява с един месец поради липса на финансиране.

Снимка: Ася Пенчева

Протестиращите разпънаха 100-метров национален флаг и затвориха движението по пътя Русе - Варна. Исканията им са за изплащане на задълженията от страна на държавата за обектите, които изпълняват работниците на „Автомагистрали - Черно море“. По време на протеста с декларация служителите на фирмата се обърнаха към президента и правителството.

„Личният състав започва да напуска, знаете как е с кадрите в днешно време, много е трудно да се работи. В момента русенската група работим по II-23 Русе-Кубрат, от май месец нямаме регулярни доставки на нужните ни ресурси и материали – газ, дизелово гориво, цимент“, каза синдикалният лидер от КНСБ към фирмата Пламен Петков и допълни, че протестите ще продължат до изплащане на дължимите средства от страна на държавата

Работещи в „Автомагистрали - Черно море“ протестират и пред сградата на Министерския съвет с искане за изплащане на дължимите пари.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството  извършват проверка на сключените с дружеството договори.

Ведомството ще се обърне към прокуратурата, за да бъде решен казусът с неизплатените средства, съобщи служебният ресорен министър Виолета Комитова и посочи, че „пари няма“.

Комитова: Дори и да платим на "Автомагистрали - Черно море" може да нарушим закона, а и няма пари

Предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на дружеството „Автомагистрали“ са възложили дейности, за които няма реално осигурени средства.

Иначе „АМ - Черно море“ са си свършили коректно работата с изключение на двукратното забавяне и пускането на обекта месеци по-късно от срока. 

В позиция от синдикалната организация на КНСБ в дружеството "Автомагистрали - Черно море" се казва, че твърденията за закъснение на извършените строително-монтажни работи са неверни. От дружеството ще продължат с протестните си действия до получаване на парите по договора.

Протест на служители на „АМ-Черно море“ блокира важни пътни отсечки

Протестът в София/БГНЕС

„Автомагистрали - Черно море“ ще блокира пътища заради неизплатени средства

Протест на АМ „Тракия“ при 165-ти километър край Чирпан в посока Бургас

Протестът в Шумен

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки“, каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Акцентът е върху стоките с повишено потребление преди..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници...

публикувано на 25.04.24 в 10:31