Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев ще настоява парламентът да гласува актуализация на бюджета

2
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще настоява парламентът да гласува актуализация на бюджета. Основната причина за свикването на Консултативния съвет по национална сигурност е именно актуализацията, каза държавният глава при посещението си в Елхово:

"Има важни, има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза, без финансова подкрепа, без социална подкрепа за бизнеса, за здравеопазването, за спешната помощ, за медиците на първа линия, за осигуреност с всички необходими медикаменти, няма как да стане Така, че аз очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии в българския парламент. Аз искам да видя ясен ангажимент на българския парламент и от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата". 

Все още не е взето окончателно решение кога и на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат за сформиране на правителство. . 

"Не искам да говоря за нови избори, преди да сме изчерпали всички възможни опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа и с доверие на българските граждани", заяви държавният глава.

Според него в рамките на този парламент все още може да бъде излъчено работещо правителство.

"Очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии. Искам да видя ясен ангажимент на парламента. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос", коментира Радев.

Президентът също така посочи, че планира да направи нови консултациите с партиите в Народното събрание.

"Планирам да направя консултации с партиите. Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеи на парламентарно представените партии за съставяне на правителство", отбеляза Радев.

Той подчерта, че не иска да говори за нови избори преди да са изчерпали всички възможности за правителство в рамките на 46 Народно събрание.

Според Румен Радев избори 2 в 1 наесен (президентски и парламентарни избори) е срещу философията на българския конституционен модел.

Държавният глава направи обиколка по суша и въздух на българо-турската граница. Според него са необходими средства, за да се поддържа граничното съоръжение, за да може да бъде ефективно при засилващия се натиск от страна на нелегалните мигранти. 

Радев: Ситуацията в Афганистан носи риск от нова миграционна вълна към Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 07:36

Опасността от пожари продължава да е висока

Остава висока степента на опасност от възникване и разпространение на пожари заради метеорологичната обстановка в страната. Директорът на Регионалната дирекция на пожарната в Ловеч комисар Петър Петров отново призова гражданите да спазват противопожарните правила. "Да не се пали огън на необезопасени места, особено при наличие на силен..

публикувано на 09.08.24 в 07:15

Протест на концесионерите на плажове в Италия с искане за нови регулации

Двучасова стачка обявиха днес концесионерите на плажовете в Италия. Исканията им са за сигурност и нови регулации в сектора. Сдруженията на концесионерите обявиха стачка от 7,30 до 9,30 сутринта местно време.  Така летовниците няма да могат да ползват чадъри, шезлонги и всичко свързано с оборудването на тези плажове.  Протестът е знак към..

публикувано на 09.08.24 в 05:04

Силите на реда във Великобритания остават в готовност за предотвратяване на безредици

Британският премиер Киър Стармър призова полицията и правоприлагащите органи да останат в повишена готовност след приключилата късно снощи поредна среща на комитета за кризисни ситуации „Кобра". Киър Стармър благодари на полицейските началници, служители на правоприлагащите органи и други фигури от цялата система на наказателното правосъдие за реакцията..

публикувано на 09.08.24 в 03:05
Камала Харис

Камала Харис е увеличила преднината си пред Доналд Тръмп, показва проучване

Кандидатката на демократите Камала Харис води с 42% пред републиканеца Доналд Тръмп, който събира 37% подкрепа в надпреварата за президентските избори в САЩ на 5 ноември. Това сочат данни от проучване на „Ипсос“, цитирано от Ройтерс. Допитването установи, че Харис е увеличила преднината си от юли, когато водеше с 37% срещу 34% за Тръмп. Камала Харис и..

публикувано на 09.08.24 в 01:04

Евакуация на жители и туристи заради пожар на остров Крит

Усложнява се ситуацията с пожара на остров Крит. Наложи се акция по евакуация на местни жители и туристи. Вече са евакуирани стотици жители и туристи от шест села, засегнати от голямия пожар до град Ретимно на остров Крит. Огънят не е достигнал още до къщи и хотели, но гъст дим покри района. Прекратиха  през нощта гасенето по въздух. Действа се с 250..

публикувано на 09.08.24 в 00:15
Костадин Костадинов отговаря на въпроси след края на консултациите при президента.

Кои от сегашните министри да влязат в следващия служебен кабинет? Според Костадинов нито един

Нито един министър от служебния кабинет не бива да бъде отново министър, смятат от "Възраждане". С лед консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебен премиер и правителство,  лидерът на партията Костадин Костадинов  отговори на въпроси на журналисти, като запитан  има ли министри в настоящия кабинет, които не бива да..

публикувано на 08.08.24 в 19:59