Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 8 - 14 август 2021

Иван Гочев
Снимка: Фейсбук профил

Планинският бегач Божидар Антонов направи и тази година опит да постави нов рекорд за скоростно преминаване на най-дългия пешеходен туристически маршрут у нас - Ком-Емине. Сегашният рекорд е негово дело и беше записан през 2018 г. Тогава Антонов успя да измине близо 600-километровото трасе за 4 дни 8 часа и 27 минути. Сега обаче болки в стомаха го спряха малко след Витиня, на 17-ия час след старта, при изминати 105 км.

В петък сутринта друг планински бегач започна същото предизвикателство - опит за рекорд по Ком - Емине. Иван Гочев направи опит и миналото лято, а сега първата част от пробега му е със супер темпо. Подробности за представянето му очаквайте по-късно в сайта ни bnr.bg, в рубриката “Екстремните спортове”.

Късно снощи Божидар Антонов обаче обяви, че в близките седмици ще направи нов опит за рекорд, след като стомашното му неразположение премине, което прави интригата около Ком - Емине още по-голяма.

Божидар Антонов

Ще припомня, че лятото на 2015 г. по легендарния маршрут беше също толкова горещо. Тогава Божидар Антонов подобри рекорда на Кирил Николов - Дизела, който само няколко дни по-късно си върна рекорда. Три години по-късно, през 2018-а Антонов счупи и този рекорд, който стои у него вече 3 години. За октомври пък са плановете на друг силен планински бегач - Калоян Пейчев - Кофето, който също ще се бори да свали времето за преминаване на Ком-Емине под 4 дни.

И още на тема планинско бягане:

В нееля, 15 август, в Рила ще се проведе състезанието Скайрън Мальовица - четвърти кръг от Държавния календар по скайрънинг. Първи във временното класиране след първите 3 състезания са Димитър Атанасов и Деница Генчева, а Кирил Николов - Дизела заема четвъртото място за момента.

Мануел Мерияс

Мануел Мерияс счупи рекорда за скоростно изкачване на Монблан - той измина разстоянието от Курмайор в Италия до първенеца на Алпите и обратно - или 50 км с 3700 м положителна денивелация, за 6 часа 35 минути и 32 секунди. Така испанецът подобри с 8 минути досегашното най-добро време, постигнато през 2015 г. от италианеца Марко де Гаспери. Мануел Мерияс е световен шампион за миналата година в дисциплината Sky - 42 км.


Филмът на полската режисьорка Елиза Кубарска - “The Wall of Shadows”, спечели голямата награда на Филмовия фестивал в Червино, Италия. Лентата разказва за семейство шерпи, които нарушават табуто за изкачване на свещения връх Кумбакарна и повеждат натам група клиенти, за да осигурят образовнаието на своя син и да го спасят от унизителната работа на височинен носач. Елиза Кубарска беше гост и председател на журито на Банско филм фест през 2019 г.

Бонати (вляво) и Меснер

В края на месеца в Курмайор пък ще бъде премиерата на филма на Алесандро Филипини и Фредо Вала за легендарния алпинист Валтер Бонати със специалното участие на Райнхолд Меснер.

Като момче Меснер се възхищава на Бонати, а през 1971 г. открива, че той му е посветил книгата си „Великите дни“, в която го обявява за свой ученик и последовател. Двамата се срещат едва през 2004 г. За пътя им в алпинизма и за срещата на двамата разказва книгата на Меснер и Филипини „Валтер Бонати – братът, когото не познавах”, а сега италианският журналист, заедно с режисьора Фредо Вала разказват за уникалния Бонати в своя филм “Fratelli si diventa. Omaggio a Walter Bonatti, l’uomo del Monte Bianco”

Да се надяваме, че българската публика ще може скоро да види тези два обещаващи филма!

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Кръстев

Екстремните спортове 21 - 27 юли 2024

Спасителна операция е в ход по Западната стена на К2 . По неподтвърдена инфромация на Explorersweb - издирват се двамата силни японски алпинисти Kazuya Hiraide и Kenro Nakajima. Те са тръгнали от базовия лагер преди 3 дни в опит да изкачат в алпийски стил и по нов маршрут страховитата Западна стена. Тя е премината за първи път през 2007 г...

публикувано на 27.07.24 в 17:16
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44