Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Над 100% пренаселеност в бежанския център в кв. "Военна рампа"

| обновено на 16.08.21 в 13:54
2
Диана Ковачева
Снимка: ombudsman.bg

Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв. „Военна рампа“ е завишен с над 100 процента. Зоната бе изградена през 2019 г. специално за непридружени деца-бежанци, с капацитет за 100 деца. Проверка на служители от Националния превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана в края на миналата седмица установи, че към 12 август 2021 г. са регистрирани 221 непридружени непълнолетни и малолетни деца. Фокусът на проверката на омбудсмана специално беше насочен към материално-битовите условия, обезпечаването с медицински и немедицински специалисти, пропускателния режим на Сигурната зона за непридружени деца. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

При проверката е установено, че 146 от непълнолетните са в Сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон. По данни на служителите на Отдел „Производство по международна закрила“ (ПМЗ) към Регистрационно-приемателен център (РПЦ) физкултурният салон е единственото място, на което могат да бъдат настанени непридружени деца (при надвишен капацитет на Сигурната зона), тъй като там са изолирани от пълнолетните бежанци и има контролиран достъп до помещението. Проверката на омбудсмана констатира изключително лоши материално-битови условия, крайно неприемливи и категорично неподходящи за деца. Много тревожен е фактът, че 75 деца разполагат само с две бани и две тоалетни, помещението е изцяло нехигиенизирано, липсват и мебели за съхранение на лични вещи.

„В контекста на предстоящата четвърта Covid-19 вълна, събирането на 75 деца на едно място крие риск от възникване на епидемичен взрив. В такъв вид помещение не е възможно да бъдат спазени противоепидемичните мерки“, пише в специалния доклад на омбудсмана, изпратен до председателя на Държавната агенция за бежанците. НПМ констатира още, че Сигурната зона за непридружени деца също е пренаселена. В помещения, чиято големина е около 15 кв. са настанени по шест деца, а в по-малките по квадратура помещения са по 4 деца.

Персоналът, който се грижи за децата е крайно недостатъчен – 8 социални работници и един психолог. Социалните работници нямат физическата възможност да подкрепят децата в социалната им адаптация, да преценят нуждата от психологическа помощ на всяко дете.

Независимо, че основната препоръка на омбудсмана като НПМ, а именно да се изгради отделен център на ДАБ, в който да се настаняват непридружените малолетни и непълнолетни деца, е изпълнена частично, чрез изграждане на „сигурни зони“ в ПМЗ – София (в кв. „Военна рампа“ и кв. „Овча купел“), екипът смята, че капацитетът на сигурните зони при засилен бежански поток не е достатъчен. НПМ препоръчва на ДАБ в най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона за непридружени деца.

По данни на ръководството на ПМЗ – кв. „Военна рампа“ в периода от 1 януари 2021 г. до 11 август 2021 г. са били регистрирани 1005 деца-бежанци, а самоволно напусналите са 784. Всички са обявени за издирване, като намерени са две от тях. Средният престой на регистрирано в Центъра дете е около 15 дни. Това е и причината само 20 деца да бъдат включени в образователния процес.

В Центъра работи лекар на пълен работен ден. Здравният  кабинет е обезпечен с медикаменти и консумативи от ДАБ. 

За непридружените деца е създадена възможност за определяне на общопрактикуващ лекар, но реално това не се прави поради краткия престой (средно 14 дни) на децата в ПМЗ - кв. „Военна рампа“.

Към момента няма непридружени деца със заболявания и на медикаментозна терапия. 

Във връзка с направената проверка, констатации и гореизложените, изключително тревожни факти, омбудсманът изпрати препоръка до Държавната агенция за бежанците, в която настоя:

1. В най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона с подходящи условия за живот за непридружени деца-бежанци.

2. Да се назначат допълнителни специалисти за работа с непридружени деца-бежанци.

3. Да се предприемат действия по спазване на противоепидемичните мерки в ПМЗ – кв. „Военна рампа“ и да се прецени включването на непридружените деца-бежанци в Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 на Република България.

Интервюто на Снежана Иванова с Диана Ковачева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Расте интересът към тенис ваканции и турнири за непрофесионалисти

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти. Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност. Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в..

публикувано на 11.08.24 в 10:14

Доугасяват пожара край Бобов дол

Доугасяват пожара, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, каза тази сутрин за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Пожарът навлезе в смесена гора наблизо - там екипите продължават да доугасяват отделни места и огнища Пожарът възникна близо до азотната станция, използвана допреди десетина..

публикувано на 11.08.24 в 10:05
Родопите

Пампорово - домакин на 45-ия артистичен пленер - "Родопски музи"

Пампорово е домакин на 45-ия артистичен пленер, който се провежда под мотото: "Родопски музи", организиран от Габриела Жекова - дългогодишен тонрежисьор в БНТ. Габриела Жекова е завършила музикално училище и академия. В БНТ работи 36 години като тон режисьор. Член е на съюза на българските журналисти с редица статии и репортажи. Била е председател..

публикувано на 11.08.24 в 10:05

В очакване на нов кабинет, олимпийски емоции и крокодил в "Ботунец" - акценти от седмицата

-   За втори път в историята България ще има дама премиер. -   Поредните предсрочни парламентарни избори ще са на 20 октомври. -   Олимпийско злато и други престижни отличия за България в Париж. -   Крокодил в квартал "Ботунец“ вдигна на крак институциите. Три златни медала за България от Олимпиадата в Париж - два в..

публикувано на 11.08.24 в 09:38

Нисък интерес към обучението на лекари по донорство и трансплантации

Има нисък интерес към платеното от държавата обучение на лекари за подобряване на организацията по донорство и трансплантации у нас. Това обяви през седмицата директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. И припомни, че има възможност за обучение в Барселона, като с държавни средства се заплащат таксата за участие, пътните и квартирните..

публикувано на 11.08.24 в 08:44

ИПИ: Местните данъци нарастват чувствително

Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години - нарастват чувствително. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде репортер на БНР. Изследването обхваща четири основни данъка - върху недвижимите имоти, върху придобиването на имущество, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговците на..

публикувано на 11.08.24 в 08:33
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия

Десетки хиляди души се събраха вчера в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде АП, цитирана от БТА. По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни..

публикувано на 11.08.24 в 08:20