Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сравнение с изборите на 4-ти април

В рисковите секции най-голям губещ е ГЕРБ

Част от контролирания и купен вот е в условия на вътрешнопартийна конкуренция

| обновено на 16.08.21 в 10:15
Снимка: Ани Петрова

"В рисковите секции най-голям губещ в сравнение с предходните избори e ГЕРБ. Те отбелязват 40 000 гласа загуба, което е сериозен процент в сравнение със средния спад за страната. ДПС също отбелязват спад. БСП също. Най-висок дял на контролирания вот в тези секции за тези избори държи ДПС. На предходните избори това беше ГЕРБ". 

Това каза пред БНР Марио Русинов, експерт в Антикорупционния фонд. И обобщи: 

"През април бяха идентифицирани между 1400 и 2100 рискови секции. Изследвахме дали те се репликират във времето и дали държанието им продължава да е рисково и на следващите избори - през юли. На фона на относително ниската активност за страната в тези секции активността беше още по-ниска. От 280 000 в тези секции на миналите избори сега са гласували 200 000. В секциите в риск се гласува по-малко, вероятно това се дължи отчасти на по-активните действия на МВР". 

"Секции в риск" е изследване на Фонда за контролирания и купен вот по време на избори

Мария Карайотова, криминолог, посочи как се определят секциите: 

"Идентифицираме секции с нетипично висока избирателна активност или нетипично висок резултат на водещата партия в секцията в сравнение с регистрирания резултат на партията. Идентифицираме отклонения на избирателната активност в дадена секция в два поредни избора. Отчитаме рязка промяна в политическите пристрастия на избирателите в дадена секция в два поредни избора". 

Русинов допълни, че в плевенското село Буково, например, традиционно се гласува много консолидирано и избирателите са около 700. При липса на стимул и с политическите представители на място активността от 100% е паднала на 20%

В предаването "Преди всички" Карайотова посочи, че е имало общини, в които средната активност се е покачила в рисковите секции

"Контролираният и купен вот е структурен и дълготраен проблем. И усилията на МВР не могат да преборят този феномен. Трябват целенасочени и дългосрочни мерки. Трябва и органите на реда да вършат коректно своята работа, но и политическите партии да са по-отговорни. Част от контролирания и купен вот се случва в условия на вътрешнопартийна конкуренция. Такъв тип поведение трябва да се наказва и от партиите", каза още Русинов. 

Криминологът заяви, че не само парите формират контролирания вот, но и заплахи за уволнение или други форми на сплашване. А експертът допълни: 

"Форма на зависимост в изолирани и икономически слаби села - от една страна, местните лидери казват "гласувай, както трябва, иначе няма да си получиш социалните помощи", от друга страна, местните лидери се ползват с такова доверие, че избирателите там нямат собствена визия как да тече демократичният процес, а следват заръките на лидера". 

Интервюто с Марио Русинов и с Мария Карайотова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция

Седем души са задържани при 14 обиска, извършени в няколко белгийски града като превенция срещу терористичен акт преди започващите утре Олимпийски игри в Париж. Обиските са извършени в Брюксел, Антверпен, Лиеж и още няколко града в кралството, като съдията ще реши на по-късен етап дали задържаните ще останат в ареста.  Те са заподозрени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Акад. проф. Васил Николов

Археолози разкриха и проучиха светилище на 7000 години в Ловешко

Археолози с ръководител академик професор Васил Николов от Националния археологически институт и музей на Българската академия на науките разкриха и проучиха светилище на седем хиляди години в землището между ловешките села Дойренци и Дренов , където ще преминава трасето на един от новите участъци на автомагистрала "Хемус". Проучванията на..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Утре КС се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (ш естите по ред поправки) противоречат на основния закон . Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Исканията са две - на президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и на депутати от 49-ото Народно..

публикувано на 25.07.24 в 15:45
Борислав Сарафов

За блокирането на съдебномедицинските експертизи и аутопсиите в столицата и региoна алармира Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебномедицински експертизи, назначени от органите на досъдебното..

публикувано на 25.07.24 в 15:36

Продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в..

публикувано на 25.07.24 в 15:34

Руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил

За втора поредна нощ руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил и повредиха инфраструктурни обекти. Според съобщенията от Киев няколко руски дрона са навлезли в румънското въздушно пространство.  Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е изстреляла 38 ирански дрона, 25 от тях са били свалени. Местните власти в Измаил..

публикувано на 25.07.24 в 15:27