Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-доброто решение са новите избори

Костадин Костадинов: Защо точно сега се появиха записите и кой ги пусна?

Въпросът е кой точно развърза кучетата и ги насъска срещу хората

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

"Защо точно сега се появиха записите и кой ги пусна?", този въпрос зададе в интервю за БНР лидерът на политическа формация "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него темата за полицейското насилие над протестиращи през лятото на 2020-а година е трябвало отдавна да бъде разглеждана:

"Още в предишния състав на предишното Народно събрание. ...Хората, които тогава водеха т.нар. Велико народно въстание, вече втори мандат са депутати. Защо нищо не направиха досега? В нашия парламент има три партии, наричащи себе си партии на протеста. Тези хора, ако действително представляваха протестиращите наши съграждани, които протестираха през цялата минала година по улиците и площадите, трябваше отдавна да са поставили този въпрос. За съжаление това не се случи, нещо повече, станахме свидетели как човекът, който ръководеше побоя, стана в един момент от заместник-шеф – шеф на СДВР, става дума за Антон Златанов. След това се усетиха, че може би са направили грешка и го махнаха от поста, но самият факт беше показателен".

По думите му изслушването в парламента на вътрешния министър Бойко Рашков е стъпка в правилната посока.

Парламентът заседава извънредно за полицейското насилие над демонстранти

Бойко Рашков: Няма данни за наказателно производство срещу 4-мата полицаи, упражнили насилие над протестиращи

Костадинов допусна, че има някаква избирателност по отношение на битите и окованите протестиращи граждани:

"Миналата година бяха десетки пребиваните хора, има записи за тях, десетки са арестуваните, срещу които има повдигнати обвинения, само че тези хора в момента не са викани в Народното събрание". 

Той разказа, че и членове на "Възраждане" са били пребити по време на антиправителствените протести миналото лято:

"Ние имаме в момента седем човека, които са пребивани, а след това са им повдигнати обвинения. Ние имаме записи".

Четирима от МВР с обвинения за насилие на протестите миналата година

В предаването "12+4" Костадин Костадинов категорично заяви, че виновните за "това дивашко и нечовешко насилие" да си понесат отговорността:

"Тези хора (полицаите, които се виждат на кадрите - б.р.) трябва да бъдат издирени, обвинени и да лежат в затвора. ... Лесно е да обвиним хората, проявили насилие. Нека никой да не се мисли, че тези полицаи са ритали, защото така им се е случило. Това са хора, които могат да се контролират, но някой ги е развързал. Както ми каза един пенсиониран полицай: "Някой развърза кучетата онази вече". Въпросът е кой точно развърза кучетата и ги насъска срещу хората. ... Някой допусна и полицаите да се изнервят докрай?".

Лидерът на "Възраждане" коментира възможността за съставяне на правителство от този парламент с думите:

"Българската политика е убежище на безкрайно безпринципни типове, готови на всякакво политическо кръвосмешение - под маската на защита на националните интереси, така че не бих се изненадал".

Той прогнозира, че такова правителство не би донесло нищо добро за страната и подчерта, че най-доброто решение са новите избори

Интервюто на Петър Волгин с Костадин Костадинов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област на фона на продължаващите сражения в района и ударите с дронове. Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в района на Вовчанск в Харковска област, където руските сили се опитват да настъпят от май месец.  "Днес имам честта да поздравя нашите войни от специалните..

публикувано на 29.07.24 в 16:04
Силвия Арнаутска и Ивайло Симеонов

30 къщи имат щети след експлозията в складовете край Елин Пелин

След екслозията в складовете за фойерверки край Елин Пелин миналия петък над 30 къщи имат щети. Огледите продължават, стана ясно след срещата на институциите при управителя на софийска област. На срещата стана ясно, че има все още горещи точки в складовете, обясни областният управител на София Силвия Арнаутска. "Компетентните лица не могат да влязат,..

публикувано на 29.07.24 в 15:52
Френски самолети ще гасят пожара в Славянка

Френските самолети ще пълнят вода от Доспат за гасенето на Славянка

Двата френски самолета, които  бяха поискани от България по европейския механизъм за помощ при бедствия, ще  се включат е  в гасенето на пожара  в планината Славянка утре.   Те ще пълнят вода най- вероятно от язовир Доспат. Това заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев, който заедно  с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в..

публикувано на 29.07.24 в 15:38
Служебният премиер Димитър Главчев (вдясно) и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вдясно) са в с. Петрово, където да се запознаят с обстановката при пожара в планината Славянка - 29 юли 2024 г.

За пожара на българо-гръцката граница: На ниво държави да има решение и да се премахне минното поле

Двата френски самолета, които бяха поискани от България по европейския механизъм за помощ при бедствия, ще  се включат е  в гасенето на пожара  в планината Славянка утре. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Те ще пълнят вода най- вероятно от язовир Доспат. Това заяви на брифинг..

публикувано на 29.07.24 в 15:32
Методи Лалов

Адв. Методи Лалов: Съдебна реформа може да се направи с независими политици и нов Изборен кодекс

Конституционното решение се бламира, защото имате зависими членове на Конституционния съд - Лаков, Филип Димитров Братиньото - Велчев, който не гласува, Десислава Атанасова, Борислав Белазелков. Не може да се прави конституционна реформа с Пеевски и Борисов. Реформа означава подобряване на работата на институция, орган или система...

публикувано на 29.07.24 в 15:10
Експлозия в завода за целулоза

Няма опасност за живота на пострадалите в свищовския завод "Свилоза", пожарът е овладян

Овладян е пожарът след взрива завода "Свилоза" край Свищов. Взрив в завода за целулоза край Свищов Леко пострадали са двама пожарникари и един работник. Няма опасност за здравето на хората в района. Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Министърът на вътрешните работи обясни причините за инцидента:..

публикувано на 29.07.24 в 14:55
арх. Борислав Игнатов

Арх. Борислав Игнатов: Най-важно е правилата за застрояване на София да бъдат преразгледани

Новият главен архитект на София трябва да притежава професионализъм, устойчивост, морал и упоритост. Това заяви пред БНР арх. Борислав Игнатов. С публикация във Фейсбук кметът Васил Терзиев съобщи, че е приел оставката на Здравко Здравков , който заемаше този пост от 2016 година до момента.  Богдана Панайотова е назначена за временно..

публикувано на 29.07.24 в 14:26