Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-доброто решение са новите избори

Костадин Костадинов: Защо точно сега се появиха записите и кой ги пусна?

Въпросът е кой точно развърза кучетата и ги насъска срещу хората

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

"Защо точно сега се появиха записите и кой ги пусна?", този въпрос зададе в интервю за БНР лидерът на политическа формация "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него темата за полицейското насилие над протестиращи през лятото на 2020-а година е трябвало отдавна да бъде разглеждана:

"Още в предишния състав на предишното Народно събрание. ...Хората, които тогава водеха т.нар. Велико народно въстание, вече втори мандат са депутати. Защо нищо не направиха досега? В нашия парламент има три партии, наричащи себе си партии на протеста. Тези хора, ако действително представляваха протестиращите наши съграждани, които протестираха през цялата минала година по улиците и площадите, трябваше отдавна да са поставили този въпрос. За съжаление това не се случи, нещо повече, станахме свидетели как човекът, който ръководеше побоя, стана в един момент от заместник-шеф – шеф на СДВР, става дума за Антон Златанов. След това се усетиха, че може би са направили грешка и го махнаха от поста, но самият факт беше показателен".

По думите му изслушването в парламента на вътрешния министър Бойко Рашков е стъпка в правилната посока.

Парламентът заседава извънредно за полицейското насилие над демонстранти

Бойко Рашков: Няма данни за наказателно производство срещу 4-мата полицаи, упражнили насилие над протестиращи

Костадинов допусна, че има някаква избирателност по отношение на битите и окованите протестиращи граждани:

"Миналата година бяха десетки пребиваните хора, има записи за тях, десетки са арестуваните, срещу които има повдигнати обвинения, само че тези хора в момента не са викани в Народното събрание". 

Той разказа, че и членове на "Възраждане" са били пребити по време на антиправителствените протести миналото лято:

"Ние имаме в момента седем човека, които са пребивани, а след това са им повдигнати обвинения. Ние имаме записи".

Четирима от МВР с обвинения за насилие на протестите миналата година

В предаването "12+4" Костадин Костадинов категорично заяви, че виновните за "това дивашко и нечовешко насилие" да си понесат отговорността:

"Тези хора (полицаите, които се виждат на кадрите - б.р.) трябва да бъдат издирени, обвинени и да лежат в затвора. ... Лесно е да обвиним хората, проявили насилие. Нека никой да не се мисли, че тези полицаи са ритали, защото така им се е случило. Това са хора, които могат да се контролират, но някой ги е развързал. Както ми каза един пенсиониран полицай: "Някой развърза кучетата онази вече". Въпросът е кой точно развърза кучетата и ги насъска срещу хората. ... Някой допусна и полицаите да се изнервят докрай?".

Лидерът на "Възраждане" коментира възможността за съставяне на правителство от този парламент с думите:

"Българската политика е убежище на безкрайно безпринципни типове, готови на всякакво политическо кръвосмешение - под маската на защита на националните интереси, така че не бих се изненадал".

Той прогнозира, че такова правителство не би донесло нищо добро за страната и подчерта, че най-доброто решение са новите избори

Интервюто на Петър Волгин с Костадин Костадинов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Румяна Дечева

Румяна Дечева: В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината

В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината. Това каза пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева. Тя призова на 9-и юни да се гласува масово, защото " негласуването ни оставя не само непредставени, но оставя и една много голяма група българи извън органите на властта ": "От изследвания знаем, че три основни групи са..

публикувано на 06.06.24 в 13:36

110 високопроходими автомобила получи Гранична полиция

110 високопроходими автомобила получи днес Гранична полиция. Това е първата част от общо 360 бройки, предназначени за дирекцията. От септември ще започне поетапна доставка и на останалите, като до края на годината МВР ще получи още 200 автомобила тип пикап. Директорът на Гранична полиция, главен комисар Антон Златанов: "Получаваме..

публикувано на 06.06.24 в 13:17

95% от бъдещите първокласници в Пловдив са приети по първо желание

Близо 95% от бъдещите първокласници в Пловдив, участвали в първото класиране за прием за новата учебна 2024 - 2025 година, са приети по първо желание. Одобрени са 3070 деца. Некласирани са 152.  В класирането взеха участие 3222 деца, като родителите имаха възможност да изберат до пет желания от 46-те училища в града. Над 65% от класираните..

публикувано на 06.06.24 в 13:17
Даниел Киряков

ПР експерт: Вяла кампания, липсващи послания за европейския вот и отсъстващ лидерски дебат

Предизборната кампания е вяла, с липсващи послания за европейския вот и отсъстващ лидерски дебат . Такава оценка направи пред БНР Даниел Киряков, ПР експерт. "Тя е късно започнала и изпълнена с няколко опита за компромат, с разкалване на терена – което мнозина експрети тълкуват като възможност да се засили апатията от страна на колебаещите се..

публикувано на 06.06.24 в 13:02

Министър Малинов: Първите стъпки в промяната на клаузите в договора "Булгаргаз" - "Боташ" вече са факт

Служебният енергиен министър Владимир Малинов коментира, че първите стъпки в промяната на клаузите по договора между "Булгаргаз" и турската държавна газова компания "Боташ" вече са факт. Той обясни, че част от доставките на синьо гориво за българския пазар през юни са осигурени от "Боташ" със значителни отстъпки от цената, а спестените средства..

публикувано на 06.06.24 в 12:53

Въздушната линейка с втора мисия – ще транспортира пострадала жена от Сандански до София

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София.  Тя е с опасност а живота след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ. Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена в "Пирогов". Първа мисия на хеликоптера за спешна медицинска..

публикувано на 06.06.24 в 12:37
В присъствието на премиера Димитър Главчев (вляво) и министъра на енергетиката Владимир Малинов (вдясно) се подписват два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, 6 юни 2024 г.

С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ.  Държавният газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ подписа двете най-важни обществени поръчки с изпълнителите  - консорциуми между български и американски компании. В МС се подписват договори за..

публикувано на 06.06.24 в 12:16